Hlavní navigace

Ode dneška platíme za zdraví víc

1. 12. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Další část reformy zdravotnictví začíná platit právě dnes. A znamená, že si v nemocnicích připlatíme víc za zdraví. V lékárnách už také nedostaneme třicetikorunový bonus.

Podle novely zákona o veřejném zdravotním pojištění stoupne od 1. prosince platba za den v nemocnici z 60 na 100 korun. Za druhé se ztíží také změna zdravotní pojišťovny. Ta bude nyní možná už jen jednou do roka. A do třetice: lékárny také nebudou smět od 1. prosince dávat bonus, kterým dosud lákaly pacienty. Zabrání se tím obcházení výběru regulačních poplatků, píše agentura ČTK.

V novele je také změna platby za položku na receptu – nově by se mělo platit za recept, tato změna je ale platná až od 1. ledna. Znamená to, že lidé, kteří mají více léků na receptu (smí tu být napsány celkem dva různé léky), ušetří. Už nebudou platit za každý zvlášť třicet korun, ale uhradí třicet korun jen za recept.

Začne platit také nadstandard

Od nového roku by si také měli pacienti začít platit za nadstandard. Co to přesně bude, to však ministerstvo zdravotnictví teprve upřesní začátkem roku. Experti se však už teď shodli na tom, že to budou lepší oční čočky, lehká omyvatelná sádra a až na výjimky také operace, které si pacient přeje provést robotem.

Přečtěte si také: Vstávej paciente, je šest ráno! 

V příštím roce také podraží léky, protože na ně vzroste DPH. Novela zákona počítá také s fúzí Vojenské zdravotní pojišťovny s jinou, podle vládního prohlášení to má být Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) s 6,1 miliony pojištěnců získá ve nové pojišťovně silného protihráče s téměř dvěma miliony pojištěnců.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).