Hlavní navigace

Spalničky se vrací. Neočkovaným dětem hrozí, že na týdny skončí v izolaci

11. 6. 2024

Sdílet

Odborníci očekávají, že na podzim se budou více než obvykle šířit spalničky. Ministerstvo proto doporučuje rodičům dětí, které očkování nemají vůbec či nešly na přeočkování, aby jim vakcínu nechali dát. I když přijdou dávno po termínu podle očkovacího kalendáře, nečeká je pokuta ani jiný postih. A injekci v každém případě zaplatí zdravotní pojišťovna.

V Česku jsou desetitisíce dětí, kterým chybí povinné očkování MMR vakcínou – ta chrání proti spalničkám (a kromě toho také zarděnkám a příušnicím). Mohou se tedy spíše nemocí nakazit.  

Zástupci lékařů a Ministerstva zdravotnictví uvedli, že na podzim se nejspíše počet nemocných spalničkami skokově navýší. Přitom právě pro děti, neočkované zdravotníky, nezdravotnický personál či pracovníky v sociálních službách představuje vlna nemoci největší riziko.

Vakcíny na černý kašel jsou opět dostupné. Seznam očkovacích míst najdete na webu Přečtěte si také:

Vakcíny na černý kašel jsou opět dostupné. Seznam očkovacích míst najdete na webu

Očkované dítě se vyhne izolaci

Rodičům proto doporučují zkontrolovat očkovací průkaz. Pokud dítě nebylo očkované, teď je k tomu ideální příležitost. Očkování nepřináší žádná zvýšená rizika a jeho návaznost na autismus se neprokázala, podotýká k jedné z obav praktická lékařka Ludmila Bezdíčková. Plná ochrana před nemocí nastupuje zhruba 14 dnů po očkování.

Kdy je očkování povinné

Proti spalničkám se povinně očkují jen malé děti, které očkování mají také hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Vakcinaci lékaři provádí dvěma dávkami kombinované živé očkovací látky proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám – známá pod zkratkou MMR. První dávka je podávána mezi 13. až 18. měsícem a druhá dávka mezi pátým až šestým rokem.

Aby zafungovala kolektivní imunita, musí proočkovanost činit 95 procent. Té v posledních letech Česko nedosahuje. Například v roce 2020 činila proočkovanost MMR vakcínou 87 procent, v následujících letech byla o něco vyšší.

Ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva Matyáš Fošum a místopředsedkyně vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová upozornili, že i když dítě podstoupí vakcinaci kdykoliv mimo povinný očkovací kalendář, má ji vždy plně hrazenou. Tedy i když přijde rodič třeba s pětiletým neočkovaným dítětem, pojišťovna vakcínu zaplatí. 

Rodiče se také nemusí obávat, že kvůli dohánění restů je čeká jakákoliv sankce včetně pokuty. Nemáme ohlašovací povinnost, podotýká dětská praktická lékařka Hana Cabrnochová. Rodiče jsou naším partnerem a není důvod je nějakým způsobem trestat za to, že přijdou s dítětem později, dodává Matyáš Fošum.

Jsou vaše děti očkované proti spalničkám?

Dalším argumentem pro neodkládání vakcinace je, že v případě, že se v kolektivu, kde se dítě pohybuje, vyskytnou spalničky, hygienici u očkovaného dítěte pravděpodobně nenařídí izolaci. Ta zpravidla trvá 21 dnů, tedy po nejzazší možnou inkubační dobu onemocnění. Podle Matyáše Fošuma očkování přispívá k tomu, aby dítě a rodina nebyly stigmatizované.

I bez nařízené izolace se může stát, že kvůli výskytu spalniček bude třída dočasně hygieniky uzavřena a dítě skončí doma. Nicméně bez izolace může dál chodit mezi své vrstevníky.

Izolace v domácím prostředí ale platí také pro neočkované zdravotníky a další zaměstnance ve zdravotnictví a sociálních službách.

Kdy očkování není nutné

U zdravých dospělých, kteří se narodili po roce 1969, kdy už se plošně proti spalničkám očkovalo, není vakcinace nutná. Ochranu před nemocí nejspíš mají. 

Kdo ale má např. cestovat do země, kde je výrazně vyšší výskyt této nemoci, doporučují mu lékaři, aby si zaplatil přeočkování.

Kdo váhá, zda jej očkování v dětském věku ochrání i nyní, ten si může objednat v laboratoři test na protilátky. Ten vyjde zhruba na 400 Kč.

Kromě dětí je dobré zvážit přeočkování u zaměstnanců ve zdravotnictví a sociální péči. Ministerstvo u těch, kde není ochrana vakcínou jistá, doporučuje vyšetření na hladinu protilátek. 

Očkování je dobré i tam, kde je v rodině někdo, kdo jej nemohl podstoupit. Tedy třeba člověk s imunitní nemocí či jejím potlačováním. Nebo těhotná neočkovaná žena. Tím, že se přeočkuje jejich okolí, je před nákazou chrání.

Přeočkování by měl zvážit také ten, kdo bude cestovat do zahraničních zemí, kde se spalničky vyskytují běžně. Jde třeba o Rumunsko.

Podle zástupce ministerstva je MMR vakcín na běžné očkování dost a v záloze je i možnost objednat je u výrobce nad rámec běžných dodávek.

Podívejte se, proč je očkování proti spalničkám důležité

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).