Hlavní navigace

Očkování proti covidu-19: půjdete na řadu dřív u praktika, nebo v centru?

14. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Aktualizováno: Distribuce vakcín Johnson & Johnson v Evropě bude zřejmě odložena. (14. 4. 2021 12:02)
Od příštího týdne by do ordinací praktických lékařů měly mířit další vakcíny k očkování proti covidu-19. Sami lékaři ale říkají, že je zatím stále „sázkou do loterie“, kde zájemce naočkují dřív. Donedávna byla lépe zásobená očkovací centra, ale situace se mění i podle krajů a jednotlivých dodávek.

K očkování k praktickým lékařům se prozatím přihlásilo více než půl milionu lidí a do procesu je zapojeno více než 4000 lékařů. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci Sdružení praktických lékařů (SPL) a Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP (SVL).

Mnoho lidí na vakcínu stále čeká

Přestože o očkování proti COVID-19 u svého lékaře mají zájem statisíce lidí a valná většina praktických lékařů se k němu přihlásila, chyběly v ordinacích od počátku především vakcíny. Podle předsedy SPL Petra Šonky byli nejprve (od 1. 3., kdy bylo praktikům umožněno začít očkovat proti COVID-19) lékaři nespokojení, systém drhl, vakcín bylo málo a dodávky pomalé. Přestože se situace lepší především v posledních dvou týdnech, stále „čeká ve frontě“ asi 370 000 lidí.

„Nenaočkovaná tak zůstává především nejrizikovější skupina lidí – starší osmdesáti let, kteří čekají na vakcínu u svého praktika,“ říká Bohumil Seifert, praktický lékař a vědecký sekretář SVL ČLS JEP.

Je to více než 42 000 lidí nad osmdesát let, dále 187 000 zájemců z řad sedmdesátníků a asi 145 000 chronicky nemocných.

Očkovací centrum, nebo praktický lékař?

I když se situace zlepšuje, stále není možné uspokojit požadavky na množství vakcín do ordinací. A lidé se svých lékařů ptají, kdy budou naočkovaní a zda není velké očkovací centrum rychlejší a nedostanou se tu na řadu dříve.

„To hodně záleží na lokální situaci a stále je to jakási sázka do loterie,“ shodují se Petr Šonka i Bohumil Seifert. 

„Vakcíny totiž může mít váš praktický lékař už zítra, anebo naopak můžete čekat dlouho. Sám jsem se dostal do situace, kdy jsem své pacienty – zájemce o co nejrychlejší očkování – posílal do očkovacího centra. Teď by se ale situace měla zlepšovat,“ popisuje Bohumil Seifert a poukazuje na to, že velký zájem o očkování u praktiků je především z řad seniorů. Podle lékařů je za tím důvěra a znalost prostředí, kam si lidé chodí léta pro pomoc se svými zdravotními problémy. Určitě se ale vyplatí sledovat situaci ve svém okolí, pokud někomu hodně záleží na dřívějším termínu očkování.

Očkování proti COVID-19 u praktických lékařů

  • V současnosti čeká na očkování u svého lékaře přes 370 000 lidí.
  • Z toho 42 000 starších 80 let, 187 000 ve věku od 70 do 79 let a 145 000 chronicky nemocných. 
  • Počty starších, kteří čekají na vakcínu od svého praktika, výrazně převyšují ty, kteří se registrovali do očkovacích center. 
  • Celkem se k očkování u praktického lékaře nahlásilo k dnešnímu datu přes 500 000 lidí, do očkování je zapojeno přes 4 000 praktiků z celé republiky. 
  • Celkem 2 900 z nich dostalo pro své pacienty nějaký typ vakcíny, v průměru 75 kusů na ordinaci.

Čím očkují praktici

Praktičtí lékaři očkují momentálně ve velké většině vakcínou firmy AstraZeneca. 

„Vakcína firmy Pfizer se objevovala v lednu či únoru, teď je v ordinacích spíš výjimečnou záležitostí,“ říká Petr Šonka. „Objevuje se i vakcína od společnosti Moderna.“

Praktičtí lékaři se vyjadřovali i k očkování vakcínou Sputnik. „S ohledem na bezpečí pacientů a právní jistotu lékařů zásadně doporučujeme očkování vakcínami, které jsou schválené příslušnými regulačními autoritami, což je pro nás v tomto případě SÚKL. Také se obávám, že podávání neschválené vakcíny by mohlo negativně zahýbat s důvěrou pacientů vůči očkování jako takovému,“ říká Bohumil Seifert. V ordinacích je totiž už teď vidět, že pacienti po mnohých zprávách z médií jedné schválené vakcíně věří a druhé ne. 

Výhled je podle praktiků optimistický

Očkování u praktických lékařů by podle posledních zpráv mělo nabrat na rychlosti. Podle Petra Šonky se po „kodrcavých začátcích“ blýská na lepší časy. 

Do konce dubna čekáme 320 000 dávek AstraZenecy. Ke zrychlení očkování by přispěla urychlená distribuce vakcíny Moderna a případně Pfizer, což koneckonců doporučuje i klinická skupina Covid při ministerstvu zdravotnictví,“ dodává Petr Šonka. Praktičtí lékaři původně měli během příštího týdne dostat také dodávky vakcín Johnson & Johnson ve výši přibližně 38 000 dávek, nicméně společnost nyní oznámila, že distribuci vakcín v Evropě odloží.

Praktici jsou podle svých propočtů schopni naočkovat deset lidí za den, což při počtu 5 000 lékařů činí 50 000 očkovaných denně. Podle Petra Šonky by lékaři chtěli naočkovat drtivou většinu lidí do září, kdy začíná chřipková sezóna a začne se vakcinovat proti této nemoci. 

„K 8. dubnu naši lékaři aplikovali asi 218 000 dávek, tedy to, co bychom zvládli naočkovat ve čtyřech dnech – kdybychom mohli jet na plný výkon,“ doplňuje Petr Šonka. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).