Hlavní navigace

Obchody falšují u jídla data spotřeby ve velkém

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
V posledním týdnu neminul den, aby nevyběhla zpráva, že obchodníci, a to i velmi známé řetězce potravin, falšují data spotřeby u potravin. Přelepují nálepky. Věříte supermarketům?

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se chystá na svých webových stránkách zveřejňovat údaje o falšovaných potravinách, u nichž výrobce například některé složky nahradil levnějšími, aniž by o tom zákazníky náležitě informoval. Spolupráci chce inspekce nabídnout i svým evropským partnerům. V pořadu Otázky Václava Moravce to v neděli řekl ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta.

Jeho úřad podle něj bude usilovat i o novelu zákona o potravinách. Celá aféra vyplynula z toho, že za poslední dva týdny prakticky neminul den, aby inspektoři neodhalili v některém z významných potravinových řetězců nějaké zásadní odhalení o falšování data spotřeby.

Příklady falšování:

– cihla eidam a blaťácké zlato u Aholdu v Jablonci nad Nisou – místo původního data spotřeby 16. února se na obale objevilo 22. února

 – Tesco Tachov, krůtí šunka prodávaná 16. 2., ale původní datum spotřeby bylo 14. 2.

– Tesco Držovice, lovecký sýr s česnekem, místo data 18. 2. se prodával výrobek ještě s přelepem 18. 2.

– Billa, Veselí nad Moravou, řáholecký salát se prodával 16. 2., ač měl původní datum spotřeby 11. 2.

– Kaufland Blansko, sýr Excelent zelený pepř, původní datum použitelnosti 17. 2., nové, přelepené, bylo 20. 2.


Autor: Isifa.cz

SZPI podle Šebesty požaduje také změnu zákona o potravinách. „Chtěli bychom takové oprávnění, že pokud se zjistí falšovaná potravina v jedné šarži, aby se mohly pozastavit další šarže této potraviny,“ řekl Šebesta pro web Finance.cz. Do doby, než bude na náklady prodávajícího nebo dovážejícího provedena analýza na danou látku, tak nebude moci být uvedena do oběhu. Další dodávku těchto potravin bude možné podmínit provedením nezbytné analýzy.

Zákon o potravinách sice pojem falšovaná potravina neobsahuje, nicméně podle údajů na webu inspekce jde o potraviny, u kterých jsou uvedeny nepravdivé, nedoložené, neúplné, nepřesné, nejasné, dvojsmyslné nebo přehnané údaje.

Přelepování etiket s datem spotřeby je až příliš mnoho

Inspektoři SZPI zjistili jen v uplynulých dvou týdnech, že pochybení v případě kontroly dat spotřeby nebo minimální trvanlivosti bylo až příliš mnoho. A to natolik, že se falšovaná data spotřeby začala řešit v televizním zpravodajství či třeba právě v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Inspekce loni provedla celkem osm tisíc kontrol, z toho v 15 procentech případů našla nekvalitní potraviny. „Pokud bychom vycházeli z toho, co zjišťujeme poslední dobou, tu snahu o falšování potravin, tak to nějakým způsobem s tím DPH kalendářně souběžně jde,“ poukázal pro ČTK Šebesta na možnou souvislost s navýšením sazeb DPH u potravin z 10 na 14 procent, ke kterému došlo od počátku roku.

Jde o peníze?

Na tlak na snižování ceny a s tím související kvalitu potravin poukázal podle webu Finance.cz i prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. „Ceny pro spotřebitele se zvedly v průběhu září až ledna o osm až deset procent u základních potravin,“ řekl Toman. Další zvýšení se podle něj opět projeví zvýšením cen a dochází tak k dalšímu tlaku na snížení nákupních cen prodejců od výrobců.

Přímý vliv změny DPH na kvalitu naopak popírá ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). „Já musím říct, že neexistuje žádná studie, která by dokázala přímou souvislost nekvalitních potravin a DPH,“ řekl.

Bohužel, například pekaři, s nimiž web Vitalia.cz hovořil, se jednoznačně shodují, že třeba v případě pečiva, hraje cena významnou roli. „V okamžiku, kdy jsem si myslel, že lidé konečně prozřeli a začínají si vážit dobré práce a kvalitního jídla, přišla ekonomická krize. A já vím, že lidé opravdu zvažují, jestli dát za chleba 9,90 nebo 28 korun, za kolik ho mám já,“ říká pekař.

SZPI v posledním týdnu při běžných kontrolách našla v některých prodejnách tuzemských řetězců sýry a masné výrobky s nesprávným datem spotřeby, přičemž některé potraviny byly i prošlé. Se všemi obchodníky, u kterých zjistila prodej potravin se špatným datem spotřeby, zahájí správní řízení. Podle mluvčího SZPI Michala Spáčila se totiž jedná o nekalé obchodní praktiky prodejců, které jsou zakázány zákonem o ochraně spotřebitelů.

Otázka zní: máme šanci si postěžovat, že sýr, který jsme si přinesli z obchodu, je jaksi starý? Máme. Stačí se obrátit s podnětem právě na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Proti tomu ovšem bohužel jde zjištění Ministerstva zemědělství, že Češi čím dál víc preferují své domácí potraviny (viz zde). 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).