Hlavní navigace

Názory k článku Nová droga HHC je i v cukrovinkách, v Česku si ji mohou koupit i děti

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 2. 2023 18:18

    Bifag

    Dobrý den,
    celý tento humbuk ohledně kratomu a HHC, vznikl díky tomu, že se vyskytly prodejní automaty u škol. Automaty u škol jsou špatně a automaty na cokoli určené od 18 let bez ověření věku, je také špatně.
    Ovšem zákaz díky tomu, že se legislativně neví co z automaty u škol, a prodejem dětem a mladistvím, je holý nesmysl.
    Pokud by se začaly šířit automaty na alkohol a cigarety u škol, byl by zákaz prodeje alhoholu a cigaret řešením tohoto problému? Jistě že ne.
    Mimo to v dnešní době, kdy je jasné, že každý rok končí státní rozpočet ve výrazném schodku, je lepší nezakazovat podnikání produkty z kratomu a konopí, ale dám mu legislativně jasnou tvář a případně i spotřební daň. Represe, zákazy a kriminalizace, jsou jen další náklady ze statního rozpočtu. Ovšem regulace a případný výběr spotřební daně, přinese státu nemalé prostředky, do již tak děravého rozpočtu a stát nebude muset snižovat důchody a zvyšovat věkovou hranici odchodu do důchodu.
    Lepší je v každém případě regulovaný trh s jasnými pravidly, než jakékoli zákazy. Mám dojem, že toto doporučuje i WHO.
    Pevně věřím, že naši politici nejsou krátkozrací a pohodlní, že udělají vše pro to, aby výrobky s obsahem kratomu, THC, či HHC nemohli nakupovat děti a mladiství. Z toho ohledu je jistě mnohem výhodnější regulace, které zajistí příjem do státního rozpočtu.
    Zákazy a kriminalizace povede jen k černému trhu s nekvalitními produkty, které budou stát jen prostředky ze státního rozpočtu a nevyřeší nic.
    Pěvně věřím, že doba zákazů a nesmyslných prohibic, již minula.

  • 24. 2. 2023 8:50

    MannDarInn

    Lze jen doufat, že z opačné strany chvátající legalizace konopí v Německu přijde dříve, než to zakážou. Pak totiž zákaz zcela ztratí smysl, jelikož HHC je VÝRAZNĚ!!! slabší než THC a na rozdíl od něj prakticky nemá potenciál způsobovat úzkostné a panické stavy a spustit (toxickou) psychozu. HHC je méně tlumivé a má menší vliv na soustředění. Podle některých odkazů má určité empatogenní účinky - zvyšuje vcítivost - narozdíl od THC. Pozitivními zdravotními účinky se pohybuje mezi CBD a THC. HHC byla především veliká šance pro dlouhodobé uživatele konopí, jak uniknout všestranným obludným restrikcím a snaze protidrogových maniaků vystrčit desetinu populace na okraj společnosti, jelikož HHC neposkytuje pozitivní test na THC. V USA je HHC legální ve většině státu i tam, kde THC zatím legální není (toto není formát pro diskusi o federal law). Prodej HHC tam běží už od roku 2020 a podařilo se již shromáždit spoustu informací. V USA se politici alespoň na státní úrovni evidentně daleko víc zabývají vůlí voličů. Krom absurdního morálního přesvědčení pár blouznivců u moci neexistuje důvod k zákazu HHC, nemůže nikoho zabít, není zjištěna smrtelná dávka (teoreticky desítky gramů, výrazně víc než kuchyňská sůl) a panuje přesvědčení, že jí nelze prakticky dosáhnou, protože bychom dříve dotyčného zabili mechanicky ucpáním cév či plic - HHC není rozpustné ve vodě. Regulace na úrovni nikotinu nebo alkoholu by mohla uspokojit pár úzkostných svědomíček, ale je neúčinná, vzhledel k nutnosti sehnat zletilého v sociální skupině posune nástup pravidelné konzumace cca o rok z 14 na 15 (9tř vs prvák). Společnost by konečně měla přijít na to, že informace, prevence, práce se skupinami mladistvých a zejména učení dětí, jak zvládat a zacházet se svými emocemi, jak přívětivě zacházet sám se sebou, jsou jedinou cestou, jak přimět děti, aby si neubližovaly a chovaly se zodpovědněji. Mládež hledá řešení svých emočních stavů a situací, únik od stresů, ale nikdo je to funkčně nenaučil, protože to neuměli ani jejich rodiče majoritně vyrůstající v jeslích a mateřských školách komunismu už druhou generaci. Společnost před druhou světovou válkou zvládala přítomnost drog poměrně dobře, přestože bylo možno ty nejtvrdší (morfin, kokain) koupit levně v lékarně bez jakéhokoli omezení.
    Naše tristní vláda a parlament právě promeškávají obrovskou příležitost mlčet.

  • 30. 4. 2023 9:34

    avod

    Mě by zajímalo, o jaké konkrétní výrobky se jedná? Ne, že bych je chtěl vyzkoušet, ale abych chránil svoje vnoučata.

  • 2. 5. 2023 8:47

    Hana Válková, redaktorka Vitalia

    Dobrý den,

    děkuji za dotaz. Také jsem si při psaní tuto otázku kladla a minulý týden jsme na jejím základě vydala text "Vypadají jako bonbóny, obsahují drogy. Jak rodiče poznají, že jejich dítě zkouší edibles", kde najdete odpověď.

    Dostupný je zde:
    https://www.vitalia.cz/clanky/drogy-ve-forme-cukrovinek/

    Děkuji za to, že nás čtete.

    Hana Válková
    autorka textu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).