Hlavní navigace

Než si koupíte zaručeně „českou“ potravinu…

15. 3. 2016

Sdílet

 Autor: Ministerstvo zemědělství ČR
„Česká potravina“ musí být česká. Zní to samozřejmě, ale není. Na vlně zájmu o jídlo domácího původu se vezou i potraviny, které s Českou republikou nemají nic moc společného. Až na to, že se jako české prezentují. To by se teď mělo změnit.

Ministerstvo zemědělství před časem jasně řeklo, které potraviny smí nést označení „Česká potravina“ (informovali jsme o tom v článku Ministr zemědělství konečně definuje, co je česká potravina). Nyní jsou tu přesná pravidla pro výrobce a prodejce pro označování slovy „Česká potravina“, používání loga s vlajkou a termínu „Vyrobeno v České republice“.

Nápis „česká potravina“, „vyrobeno v České republice“, českou vlajku, mapu České republiky a podobná loga a texty odkazující na český původ výrobku budou moci výrobci dobrovolně použít, jen když splní konkrétní podmínky.

Česká potravina

„U jednosložkových potravin (mléko, maso nebo zelenina) budou muset být suroviny ze sta procent z České republiky. U vícesložkových (salám) budou suroviny nejméně z pětasedmdesáti procent českého původu,“ říká Hynek Jordán, mluvčí ministerstva, a doplňuje: „Podmínky pro použití této značky budou muset splňovat pouze subjekty, které se dobrovolně rozhodnou tyto výrazy a podobná vyjádření použít na obale potraviny.“ Značení je dobrovolné, ale proč se nepochlubit?

Příkladem jednosložkové potraviny může být krabice mléka, kdy se označení „Česká potravina“ nesmí použít, pokud se jedná o směs mléka nadojeného v České republice a v jiné zemi.

„Druhá situace, tedy povolený limit pětasedmdesáti procent, umožňuje, aby označení mohly nést i potraviny, jejichž některé složky nelze vyprodukovat na území České republiky,“ uvádí ministerstvo. Tady se ale již otevírá možnost pro různé „nečeské“ podíly. Jako „Českou potravinu“ tak lze například označit jogurt, který obsahuje ochucující složku vyrobenou mimo ČR a vejde se do předepsané čtvrtiny hmotnosti.

Vyrobeno v České republice

Slova „vyrobeno v České republice“ mohou být – opět dobrovolně – použita u potravin, kdy všechny fáze výroby (návrh je vyjmenovává detailně) proběhly na území ČR.

Návrh novely zákona o potravinách je v současné době v legislativním procesu. Dodržování podmínek budou následně kontrolovat dozorové orgány (Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa), aby nedocházelo ke zneužívání tohoto značení.

Co když spotřebitel narazí na označenou potravinu a bude mít pochyby o jejím původu? „Stejně jako v ostatních případech, kdy má člověk pochybnosti o některé potravině, může se kdykoliv obrátit na dozorové orgány (SZPI a SVS), může tak učinit i elektronicky a anonymně. Dozorové orgány jsou povinny stížnost prověřit,“ uvádí Hynek Jordán.

Pravidla pro značení by měla zabránit zneužívání symbolů ČR, jako tomu bylo například v případě, kdy potraviny s označením „Česká kvalita“ pocházely z Polska.

Podrobnosti ke značení najdete zde: eagri.cz/public/web/mze/po­traviny/ceska-potravina/

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).