Hlavní navigace

Nemocnice nejsou připraveny na těžké váhy, pomůže XXL centrum

15. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Počet obézních obyvatel u nás roste, přibývá tedy i obézních pacientů. Běžné nemocnice na ně nejsou vybaveny. Nároky jsou těžko představitelné a realizovatelné.

Přinášíme pravidelné novinky tuzemských akademických institucí, které se vztahují ke zdravotnictví, výživě a souvisejícím tématům:

XXL centra pro XXL pacienty

S obezitou třetího stupně (BMI nad 40) se v Česku potýká přes 150 tisíc lidí. Stoupá i počet pacientů s váhou nad 200, nebo dokonce i přes 250 kilogramů. 

Právě pro ně vzniká program XXL center, do kterého se jako první zapojila Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN). 

Pro léčbu morbidně obézních (poznámka: morbidní obezita je terminus technicus, morbidní zde neznamená např. zálibu v béčkových hororech) pacientů plánuje nemocnice dovybavit své klíčové kliniky speciálními operačními stoly, lůžky s potřebnou nosností, vozíky, přístroji, XXL sanitkami nebo například rehabilitačními přístroji. 

Nové centrum si vyžádá i stavební úpravy, ale i velké nároky na ošetřující personál.

Galerie: Jsou morbidně obézní. Jídlo je zabíjí

Dřív byl extrém 170 kg. Dnes je to 250 kilo

„Za dvacet let, kdy se věnuji obezitologii, jsme se v české populaci posunuli o jednu až dvě hmotnostní kategorie výš. Dřív bylo za váhový extrém považováno sto sedmdesát až sto osmdesát kilogramů, dnes se setkáváme s pacienty s hmotností dvě stě padesát kilogramů a víc,“ uvedl doc. Martin Matoulek, lékař z VFN a 1. LF UK.

Extrémně obézních lidí jsou v České republice desítky. Není pro ně snadné najít zdravotnické zařízení, které by je ošetřilo po stránce interní, chirurgické nebo zubní. Tito lidé pak žijí v neustálém strachu, že pokud se jim něco stane, nedostane se jim včas potřebná lékařská péče. Když onemocní, nemocnice nebude na jejich „těžkou váhu“ vybavena. Přitom právě těmto lidem hrozí, že mohou náhle zemřít. Jejich extrémně zatížený organismus se v průměru dožívá jen něco málo přes padesát let.

Speciální vybavení zahrnuje například i širší rámy dveří, uzpůsobené nástroje a vyšetřovací přístroje větších rozměrů (speciálně uzpůsobené CT, magnetickou rezonanci, přístroje na gastroskopii…), zvedáky na postel, rampy pro specializovaný pokoj…

Není reálné, aby takto specializovaná zařízení byla k dispozici v každé nemocnici.

Zdroj: Všeobecná fakultní nemocnice v Praze – Ve VFN vznikne první XXL centrum se zdravotní péčí o extrémně obézní pacienty (.pdf)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).