Hlavní navigace

Nejsou testy cukru v krvi v supermarketech jen zábava pro seniory?

8. 12. 2009

Sdílet

Víte, že cukrovkou trpí v Česku asi milion lidí? Pokud si chcete změřit cukr v krvi, nemusíte ani k doktorovi. Stačí když zajdete do supermarketu a postavíte se do fronty u stánku, kde vám cukr v krvi zdarma změří. Já jsem navíc zjišťovala, jestli má takové testování „na ulici“ vůbec smysl, anebo je to jen tahání peněz ze státní kasy.

Na test v supermarketu jsem se pečlivě připravila a posnídala jeden velký větrník s citronovou polevou, zajedla jej lahodnou laskonkou a popíjela k tomu sladký stoprocentní džus. Cukr v krvi musel nutně vysílat varovné signály.

cukrovka

Stánek Diabetické asociace ČR, která testování pořádá, jsem našla v supermarketu BILLA na Evropské ulici v Praze velice snadno. Vedla k němu totiž dlouhá fronta natěšených seniorů. Stoupla jsem si tedy disciplinovaně za posledního z nich a trochu nervózně čekala, až na mě přijde řada a test ukáže, zda patřím do skupiny cukrovkářů. Mladá sestřička mě píchla do prstu a přístroj pak z červené kapky vyhodnotil hladinu cukru a cholesterolu v krvi. „Ano, chodí více seniorů než mladých. Ale i jich se problém cukrovky týká,“ řekla mi zdravotní sestra, zatímco jsem čekala na výsledek testu. Ten nakonec dopadl dobře. Můj ranní nášup glycidů se nijak neprojevil a já tedy mohu i nadále mlsat zvesela dál.

Čtěte téma: Každé druhé ženě hrozí cukrovka. Nejste to právě vy?

Je test směrodatný?

Podle údajů Diabetické asociace ČR dnes cukrovkou trpí více než 750 000 obyvatel České republiky, a až dalších 250 000 lidí o své nemoci dosud neví. Právě proto spustila asociace podzimní kampaň nazvanou „Cukrovka – Změřte si svá rizika!“. Ve vybraných supermarketech  BILLA v pěti městech (v Praze, Liberci, Brně, Olomouci a v Plzni) vždy v pátek a v sobotu zájemcům píchali do prstů a zdarma vyřkli ortel. Poslední testování proběhne tento víkend v Plzni.

Jenže, je toto testování vůbec směrodatné? Vždyť test na cukrovku ve zdravotnickém zařízení je mnohem složitější. „Vzhledem k tomu, že informace, zda pacient má nebo nemá cukrovku, má pro jeho další život zásadní význam, je nutné věnovat diagnóze diabetu pozornost, kterou zasluhuje. Proto je nezbytné v souladu s doporučeními odborných lékařských společností vždy provádět laboratorní vyšetření za standardních podmínek. A to buď glukózotoleranční test, kdy pacienta testujeme nalačno a za dvě hodiny po vypití známého množství roztoku s glukózou, nebo opakovaným stanovením hladiny cukru v žilní krvi nalačno. Termínem nalačno rozumíme situaci, kdy pacient posledních osm hodin nepřijímá žádnou potravu, ani nepije slazené nápoje. Dále si musíme uvědomit, že v laboratoři je čistota na vysoké úrovni, je zde poměrně stálá teplota a vlhkost vzduchu. Vyšetření navíc provádí školený personál se zdravotnickým vzděláním.“ říká MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníková.

Napsali jsme: Hodný a zlý cholesterol

cukrovka

Cílem zmíněné podzimní akce ovšem nebylo vyhodnotit přesné údaje. Test byl pouze informativní. „Glukometry, kterými se testovalo, jsou kapesní  přístroje k orientačnímu měření glykémie z kapilární krve. Byly vyrobeny k domácímu měření okamžité hladiny cukru v krvi. Neslouží jako náhrada laboratorního testování. Jsou na ně totiž kladeny jiné nároky než na velké analyzátory, které se využívají v biochemických laboratořích. Proto jsou některé jejich vlastnosti upřednostněny na úkor přesnosti. Glukometry musí být uživatelsky jednoduché, aby je mohli ovládat laici. A to jak děti, tak i senioři za situace, když se necítí dobře, třesou se jim ruce, jsou nervózní apod. Ke stanovení se nepoužívají reagencie v přesně poměrném množství jako v laboratorních podmínkách, kapka krve může být příliš malá stejně jako příliš velká,“ dodává diabetoložka Špitálníková.

Diabetická asociace České republiky chtěla akcí širokou veřejnost rovněž upozornit na problematiku diabetu. S tím souvisí i zlepšení přístupu k informacím o této vážné nemoci a hlavně k její prevenci.

"Při testování jsme to zatím zvýšené riziko cukrovky bylo naměřeno u 20 % účastníků měření. Klienty akce jsou lidé ve věkovém průměru 57 let, s nadváhou, v polovině případů s rodovým zatížením, kterým je buď nadváha nebo diabetes. Potvrdily se tak údaje o četnosti výskytu této nemoci u věkové skupiny nad 60 let“, komentovala zjištěný stav Lucie Asenová z agentury Focus, která se podílí na organizačním zajištění celé akce.

cukrovka

Výsledky tedy jasně poukazují na důležitost preventivních kontrol, které mohou včas odhalit onemocnění cukrovkou a oddálit nebo omezit vznik pozdních komplikací, kterými jsou kardiovaskulární nemoci, poškození dolních končetin a očí a ledvinová nedostatečnost.

Hladinu cholesterolu nad doporučovaných 5,00 mmol/l mělo 35 % naměřených. „Také zvýšenou hladinu cholesterolu je třeba konzultovat s ošetřujícím lékařem. Prvním krokem k jejímu snížení je každopádně úprava životního stylu. V jídelníčku nesmíme zapomínat na ovoce a zeleninu, místo živočišných tuků bychom měli dávat přednost rostlinným olejům a produktům z nich vyrobených, např. margarínům, a vyhýbat bychom se měli i vnitřnostem, uzeninám a tučným mléčným výrobkům. Samozřejmě bychom měli jíst celozrnné varianty potravin a také se pravidelně hýbat. Negativní vliv na hladinu cholesterolu v krvi má i dlouhodobý stres,“ vyjmenovala nejdůležitější zásady nutriční terapeutka Věra Králová. 

Jak je to s dalším testováním „na ulici“?

Podobně je na tom i jiné testování. Na ulicích potkáváme stánky, kde nám nabízejí zdarma měření průchodnosti tepen nebo množství tuku v těle, popřípadě, jak moc máme plochá chodidla a podobně.

Tip: Nechte si změřit průchodnost tepen. Možná si zachráníte život. 

Ne vždy se bohužel jedná o vyšetření v zájmu testovaného. Některá testování jsou totiž spojená s nabídkou produktů. Změří vám tuk a usměvavá „sestřička“ vzápětí vyndá krabičku s čajem proti obezitě. Co když přístroj vyhodnotí můj stav jako špatný jen proto, abych si zakoupila produkt? „Vzpomínám si, že kdysi jedna firma vyrábějící zubní pasty vyhlásila soutěž o zájezd k moři. Pojízdná zubní ordinace objížděla základní školy, kde prohlížela ústa školáků. Vyhrát měla třída s nejzdravějšími zuby. Mně tenkrát našli hned dva kazy, mé vůbec první. Maminka mě ihned vzala k zubařce, která však shledala má ústa zdravými. Předem tedy bylo jasné, jaká třída odjede do Itálie,“ vzpomíná Martina Kubelíková.  

Nepřehlédněte: Hýčkejte své srdce, zaslouží si to   

 Foto: Filip Singer

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).