Hlavní navigace

Nejdražší pacient VZP stojí 54 milionů korun za rok

24. 5. 2013

Sdílet

VZP poprvé zveřejňuje přehled svých nejnákladnějších klientů. Je možná překvapením, že nejčastější diagnózou nejsou nádorová onemocnění. Převažují poruchy metabolismu a srážlivosti krve.

Dvacet pacientů, za které VZP vydá ročně nejvíce peněz, přijde dohromady na více než 281 miliónů. Je mezi nimi 15 mužů a 5 žen. Pocházejí z celé České republiky, od Klatov po Bruntál, od Děčína po Břeclav. Jen jeden z nich je z Prahy. Nejstarším klientem v tabulce dvaceti nejdražších, kterou VZP uveřejňuje poprvé v historii, je šestašedesátiletý senior z Havlíčkova Brodu, nejmladším čtrnáctiletý chlapec z Tachova.

Největší podíl na vysokých nákladech za léčbu má u všech dvaceti uvedených klientů VZP cena léčiv, která potřebují. Například u nejdražšího pacienta se na celkových 53 milionech korun podílí jeden konkrétní lék částkou 48,5 milionu Kč. Podobně je tomu i u dalších.

Přehled nejnákladnějších pojištěnců VZP ČR v roce 2012
Autor: VZP

Přehled nejnákladnějších pojištěnců VZP ČR v roce 2012

Uvedená data zveřejňuje VZP z více důvodů. „Jedním z nich je samozřejmě snaha o to, aby veřejnost byla informována o nákladnosti zdravotní péče. Dalším je ale i potřeba vyvrátit dezinformace, že se pojišťovna zbavuje drahých pacientů či že se všemožně snaží poskytovat jim jen tu nejlevnější léčbu bez ohledu na kvalitu,“ uvádí mluvčí Oldřich Tichý. „Právě proto, aby VZP měla i na péči o klienty, kteří stojí ročně miliony či desítky milionů, snaží se všemožně ušetřit tam, kde by byly vysoké výdaje zbytečné.“

Pojišťovna se podle svého mluvčího snaží vést lékaře k předepisování ekonomicky nejméně náročných přípravků, které ovšem kvalitou splňují veškeré vysoké požadavky kladené na léčiva.

Při veškeré snaze o úspory by vždy měla být zaručena prvotřídní kvalita péče, doplňuje mluvčí.

ROZHOVOR: Dobrý lékař je i ten, který lék nepředepíše, říká Tomáš Cikrt

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).