Hlavní navigace

Necháte se naočkovat jako ministryně? Pozor, abyste nelitovali

23. 10. 2009

Sdílet

Ministryně zdravotnictví se minulý týden nechala spolu se svými náměstky naočkovat vakcínou proti sezónní chřipce. Před kamerami. A prohlásila, že epidemie chřipky se blíží, a že občané nemají otálet a nechat se také očkovat. Věc má však háček. Přesněji řečeno: dva pořádné háčky.

„Nechala jsem se očkovat, abych se chránila proti chřipce, a udělala jsem to veřejně, abych ukázala lidem, že je to investice pár desítek minut a několika stovek korun a nedostanou onemocnění, které může způsobit vážné zdravotní komplikace,“ vysvětlila celou akci ministryně Dana Jurásková.

Čtěte více: Česko má první oběť prasečí chřipky

Čtěte více: Komu hrozí prasečí chřipka?

Čtěte více: Jak chránit děti před prasečí chřipkou?

Nejde přitom prý o žádnou reklamu pro výrobce chřipkových vakcín, kteří doposud v Česku zrovna žně nemají: v Česku je takzvaná proočkovanost vakcínou proti sezónní chřipce pouhých sedm procent, což je nejméně mezi evropskými zeměmi. Tuny vakcín, které se k nám přivezou, se proto každý rok nepoužité vyhazují. Lékaři netuší, jestli máme takovou fobii z jehel, nebo spíš zda jde o to, že si vakcínu většina lidí musí zaplatit sama (ceny se podle různých výrobců pohybují od 150 do dvou set korun, k tomu je však nutné připočíst ještě zhruba stokorunový  poplatek lékaři za samotné očkování). A k tomu jsou Češi tradičně neochotní.

Čeští úředníci přesvědčují: Je to jinak, než tvrdí vědci

Prasečí chřipka

Podle náměstka ministryně Martina Plíška šlo při veřejném očkování jen o to, ukázat lidem, aby se vakcíny nebáli. „Nešlo o nic jiného, než ukázat, že vakcíny se není třeba bát,“ říká v narážce na čerstvé zprávy Světové zdravotnické organizace o vědecké studii z Kanady, která dokázala, že kdo se nechá naočkovat vakcínou proti běžné chřipce, vystavuje se vyššímu riziku, že poté dostane nebezpečnou prasečí chřipku. 

Očkování proti sezónní chřipce však má podle doporučení českého ministerstva zdravotnictví proti prasečí chřipce naopak pomoci. „Zaplatili jsme si to z vlastní kapsy, stálo to 320 korun. Cítím se dobře, varování některých lidí, že do týdne po očkování ulehnu s chřipkou, se nepotvrdilo a jiných následků se taky nebojím,“ tvrdí náměstek ministryně pro legislativu Martin Plíšek.

Přesvědčila vás ministryně, abyste se nechali naočkovat proti sezónní chřipce?

A především šlo o jakousi truc akci vůči lékařům. To totiž ústy šéfa České lékařské komory Milana Kubka před několika dny prohlásili, že oni nechtějí být pokusnými králíky a očkovat se proti chřipce nenechají. „Je to nezodpovědné – co pak mají dělat pacienti, kteří přijdou s chřipkou k lékaři a zjistí, že sám jejich lékař leží doma nemocný, protože se nenechal naočkovat?“ rozzlobil se náměstek ministryně Marek Šnajdr.

Pandemickou chřipku můžete chytit i naočkovaní

Jenže jak webu Vitalia.cz potvrdil i jeden z předních českých imunologů Jiří Beran, pravděpodobnost ochrany člověka očkováním na sezonní chřipku vůči chřipce prasečí je jen velmi malá. „Zjistilo se, že jeden z kmenů sezónní chřipky je podobný prasečímu chřipkovému viru. Dá se tedy předpokládat, že protilátky z vakcíny běžné chřipky by mohly účinkovat i při prasečí chřipce. Předpokládá se ale, že tak asi z deseti, patnácti procent,“ řekl Beran. Upřímně: to nebezpečí průběhu nemoci prasečí chřipkou příliš nesníží.

Podle imunologa Romana Prymuly, který se podílel na vytvoření našeho pandemického plánu, by Česku přesto pomohlo, kdyby bylo proti chřipce každoročně očkovaných víc lidí. Běžným evropským standardem je podle něj totiž minimálně dvacetiprocentní proočkovanost obyvatel země. Pak se totiž chřipka šíří pomaleji a méně lidí onemocní. Ve vyspělých zemích je podle něj běžné, že se nechává každoročně očkovat i čtyřicet procent lidí a mezi seniory nad pětašedesát let je očkováno celých 80 procent lidí.

Vakcíny stejně není dost pro všechny

Zdraví-medicína-nemoci-úrazy-chřipka-1

Druhá věc je, že kdyby občané vzali ministryni a její náměstky za slovo, vzali lékárny útokem, a dožadovali se vakcín na běžnou chřipku, měli by smůlu.

"Nijak jsme se touto vakcínou nepředzásobili, v Česku o ni loni ani předloni nebyl zájem, spoustu zásob jsme vyhazovali. Takže když se letos na začátku roku objednávaly u výrobců vakcíny, objednali jsme jí jen tolik, kolik loni,“ řekl prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček. Přiobjednat další vakcíny teď už není možné. Jednak výrobci už dávno vakcíny rozvážejí do všech zemí podle toho, kolik si jich kdo objednal, a hlavně na další přiobjednávky nemají v závodech kapacity. „A i kdyby, tak nestihnou rychle zareagovat,“ míní Havlíček.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace, která sleduje šíření chřipky po zeměkouli, se totiž dá předpokládat, že se epidemie sezónní chřipky dostane do Česka někdy začátkem listopadu. Šíření chřipky totiž napomáhá i počasí – teplotní zlomy z nuly na deštivé oteplení, jaké právě teď do republiky přichází, jsou pro šíření chřipkového viru ideální. V tom měla tedy ministryně zdravotnictví pravdu.

Seriál Očkování: Kdy je povinné, kdy rozumné a kdy je to nesmysl?

Autorka je redaktorkou MF DNES

Seriál: Očkování

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je redaktorkou MF DNES.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).