Hlavní navigace

Mořské plody v rozkladu a silný zápach čekaly na celníky v dodávce

26. 8. 2020

Sdílet

 Autor: Státní veterinární správa
Přes sto kilo zkažených ryb a mořských živočichů mířilo do České republiky. Státní veterinární správa (SVS) na to přišla při společné kontrole s celníky v Českých Budějovicích.

Za vše byla zodpovědná stejná osoba, kterou již státní orgány kontrolovaly v polovině letošního července.

Co se našlo v dodávce

Dodávka přepravovala bezmála sto kilogramů kazících se ryb a mořských živočichů v nevhodných teplotách. Zadržené potraviny veterinární inspektor na místě znehodnotil a nařídil jejich likvidaci v kafilérii na náklady přepravce. S tím bude zahájeno správní řízení o pokutě. Za zjištěná závažná porušení legislativy to může být až 50 milionů korun.


Autor: Státní veterinární správa

Ryby a mořské plody bez ledu

Inspektora SVS přivolala na místo hlídka Celního úřadu pro Jihočeský kraj, která při kontrole dodávky řízené cizincem zachytila podezřelou zásilku. Jak se ukázalo, původně na ledu uložené produkty rybolovu měly v době kontroly nevyhovující teplotu, až 6 °C. Legislativa ovšem vyžaduje teplotu blízkou 0 °C. Další část zásilky, původně hluboce zmražené produkty, viditelně tály a uvolňovaly tekutinu.


Autor: Státní veterinární správa

Všudypřítomný zápach

Z důvodu porušení teplotního řetězce, způsobeného nedodržením skladovacích teplot v produktech rybolovu, už probíhaly rozkladné procesy. Obsah zásilky – mořské ryby, chobotnice, olihně, krevety a mořští mlži – už také silně zapáchal. Doklady, které na vyžádání řidič dodávky předložil, navíc působily nevěrohodným dojmem a neodpovídaly platným předpisům. 

Galerie: Skladování ryb ve Večerce v Hrobčicích

Stejný viník jako v červenci

Při došetřování případu bylo zjištěno, že stejná osoba byla již v polovině letošního července kontrolována na základě podnětu od Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Ústeckém kraji. Při červencové kontrole bylo odhaleno skladování stovek kilogramů mořských živočichů ve zcela nevhodných podmínkách. Na základě aktuálního zjištění jihočeských kolegů provedli inspektoři SVS z Ústeckého kraje v pátek opětovnou kontrolu na místě výše zmíněné nelegální provozovny. Při kontrole nebylo zjištěno, že by její činnost v současné době pokračovala.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).