Hlavní navigace

Měli nanoroušku, nepustili je do obchodu. Jak poznat a dokázat, že máte kvalitní ochranu?

9. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nanorouška je oficiálně schváleným prostředkem ochrany dýchacích cest a můžete v ní všude tam, kde je vyžadován respirátor. Ale co když narazíte na potíže, protože na pohled se podobá obyčejné roušce? V čem se nanoroušky liší od těch běžných? A jak vybrat tu nejlepší a nekoupit padělek?

„Píšete mi, že vás nechtějí pustit na úřad, do obchodu nebo zaměstnání s nanorouškou. Všem prosím vyřiďte, že jim nejen hejtman, ale také Ministerstvo zdravotnictví České republiky vzkazuje, že kromě respirátorů FFP2 nebo KN95 je povolen také obdobný prostředek (vždy bez výdechového ventilu) s filtrační účinností alespoň 94 %,“ uvádí na svých facebookových stránkách hejtman libereckého kraje Martin Půta. Liberec je mimochodem kolébkou českého nanovlákna. A Marcela Munzarová, autorka „lapače koronaviru“, pro server Vitalia.cz shrnuje, jak poznat kvalitní nanoroušku a také jak se bránit všude tam, kde by vás s ní nechtěli pustit dovnitř.

Co se dozvíte v článku
  1. Jak poznat kvalitní nanoroušku
  2. Prodyšnost je deviza nanoroušky
  3. V nanoroušce můžete všude tam, kde je vyžadován respirátor
  4. Správná nanorouška musí dobře sedět

Jak poznat kvalitní nanoroušku

„Kvalitní nanorouška musí splňovat požadavky normy EN 14683. Minimálně na obalu výrobku najdete tedy značku CE, některé mají i potisk a tato značka je na nich vytištěna nebo vyražena ultrazvukem,“ radí Marcela Munzarová, čím se řídit při výběru. „Důležitý je dobře tvarovatelný plíšek na nose, ideálně s tvarovou pamětí. U kvalitní nanoroušky by se nemělo stát, že protrhne textilii, která ho fixuje.“

Jednoduchým pravidlem podle Marcely Munzarové je vybírat nanoroušky od českých výrobců, protože jsou téměř všechny opravdu kvalitní. Pozor ale na ty „dovozové“:

„Takzvané ‚nanoroušky‘, dovezené z Asie, jsou obvykle dodavateli označeny nano, protože obsahují antimikrobiální nanočástice nebo úpravy s nanočásticemi,“ podotýká odbornice a vysvětluje, že nanočástice ale nepřispívají k filtraci virů a jejich antivirový efekt je sporný. 

„Roušky by tedy měly obsahovat nanovlákennou membránu a mít značku CE. To zákazníkům garantuje doporučený filtrační efekt a zároveň si mohou být jistí, že je rouška bezpečná z hlediska prodyšnosti a kožní nedráždivosti,“ dodává Marcela Munzarová.

Galerie: Výroba nanoroušek

Ceny nanoroušek

  • Nanoroušky se prodávají v cenách od 30 do cca 80 Kč za kus.
  • Výhodné je vždy větší balení (25 nebo 50 ks roušek).
  • Čeští výrobci nabízejí i nanoroušky se vzorem nebo dětské velikosti s dětskými motivy.
  • Všechny jednorázové nanoroušky jsou funkční a použitelné vždy cca 12 hodin, takže ve výsledku jejich cena oproti chirurgickým ústenkám není výrazně vyšší.

Prodyšnost je deviza nanoroušky

Je komfortnější nanorouška, nebo respirátor? A jsou oba tyto prostředky ochrany dýchacích cest stejně účinné? Pro nanoroušky hraje na miskách vah jeden fakt: dobře se v nich dýchá. To je podle Marcely Munzarové ostatně největším benefitem spolu s vysokou účinností.

„Nejkvalitnější nanoroušky jsou již srovnatelné s respirátorem FFP2,“ říká k funkčnosti Marcela Munzarová. „Pokud bychom zdravotnické masky hodnotili metodikou na respirátory, tak masky, které mají záchyt BFE na úrovni 99,5 % a vyšší, dosahují záchyt na prachové částice cca 94 %, což je již záchyt respirátoru FFP2.“

V momentálním chladném počasí je další velkou výhodou nanomateriálů fakt, že nezvlhnou při dýchání – na rozdíl třeba od jednorázových ústenek nebo i respirátorů.

„Díky tomu je možné nosit nanoroušku celý den,“ doplňuje Marcela Munzarová. A to je i argument pro všechny, kdo poukazují na vyšší cenu – běžné jednorázové prostředky bez nanovlákenných membrán jsou totiž „na vyhození“ maximálně za pár hodin nošení.

Jaký je hlavní rozdíl mezi rouškou a nanorouškou?

Nanoroušky

  • Neztrácejí účinnost zvlhnutím během nošení a skladování.
  • Chrání před viry a bakteriemi toho, kdo je nosí.
  • Lze nouzově opakovaně používat.
  • Nepropustí alergeny = vhodné pro alergiky.
  • Jsou vhodné i do teplého počasí.

Obyčejné jednorázové roušky

  • Ztrácejí účinnost zvlhnutím při nošení.
  • Ztrácejí účinnost zvlhnutím při skladování.
  • Není jisté, do jaké míry chrání před viry a bakteriemi, nejsou na to testovány.
  • Nelze je opakovaně používat = vytvářejí více odpadu.
  • Propouštějí alergeny.
  • Záchyt částic pouze na elektrostaticky nabitou textilní membránu.

Zdroj: Nanospace

V nanoroušce můžete všude tam, kde je vyžadován respirátor

Nanoroušku není často možné – na rozdíl od typického vzhledu respirátorů – poznat na první pohled. A skutečně se stává, že vás s ní třeba nechtějí pustit na úřad nebo do obchodu. Jak argumentovat v takové situaci? Někteří výrobci mají už na každé roušce vytištěný obchodní název výrobku a to by mělo určitě stačit.


Autor: Nanomedical

Některé nanoroušky mají potisk, který dokazuje jejich pravost

„Na prokázání kvality výrobku by také měla stačit jeho krabička,“ radí Marcela Munzarová, jak se zařídit pro případ obav nebo po nepříjemné zkušenosti.

Další možností je nosit s sebou vytištěný certifikát od výrobku nebo třeba i vládní opatření o možnosti nosit nanoroušky. To vše pro případ, že by se s vámi chtěl někdo hádat.

Respirátory povinně: od kdy, kde a jaké


  • Stačí rouška nebo dvě roušky namísto respirátoru?
  • Musí mít respirátor i děti?
  • Kde všude platí povinnost nosit respirátor?
  • Respirátor FFP2 nebo také KN 95?

Všechny informace přehledně ZDE.

Správná nanorouška musí dobře sedět

Je jedna věc, která všechny prostředky ochrany dýchacích cest spojuje. Kromě norem, záchytu virů a různých certifikací jde zcela „obyčejně“ i o to, jak vám rouška či respirátor „sedí“. A je to logické – pokud nepřiléhá těsně k obličeji, mají viry cestu otevřenou. I na poli nanoroušek je tak třeba vybrat správnou velikost ochranné pomůcky dýchacích cest (od dětských až po velké mužské obličeje). Dobře ohýbatelný nosní klip by měl být samozřejmostí. Vyrábí se už nanoroušky s gumičkou pod bradou, která minimalizuje únik vzduchu.

„I když má materiál, z něhož je rouška vyrobena, testovaný záchyt 99 %, vždy záleží na tom, jak dobře vám sedí. I proto je důležité roušku dobře vybrat,“ nabádá závěrem Marcela Munzarová.

Odborná spolupráce:

Marcela Munzarová 

Autorka unikátního materiálu AntiMicrobe Web R – lapače koronaviru. V květnu v Liberci zahájila průmyslovou výrobu nanovlákenné struktury, která umožňuje odfiltrovat viry a bakterie na tu nejvyšší možnou účinnost, Nano Medical Liberec.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).