Hlavní navigace

Martin Veselovský: Nesnídám, nesvačím. Nestíhám

24. 6. 2010

Sdílet

 Autor: Ivana Dvorská
Moderátora Martina Veselovského můžete znát z Událostí, komentářů na zpravodajské ČT 24 nebo z rozhlasového pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Jaký je životní styl vytíženého novináře?

Martin Veselovský (38) prošel všemi třemi velkými českými televizemi. Jako moderátor ale začínal na Rádiu Klub Hlas Ameriky a posléze v rádiu Evropa 2. První televizní zkušenost má z pořadu SOS na TV Prima, pak z diskusního pořadu Áčko, který v od druhé poloviny 90. let vysílala televize Nova. Pro stejnou televizi později moderoval i nedělní diskusní pořad Sedmička, který převzal po Janě Bobošíkové (Nova posléze Sedmičku zrušila). Zároveň působil i na Českém rozhlasu 1 – Radiožurnálu.


Autor: Ivana Dvorská

Před čtyřmi lety mu veřejnoprávní rozhlas nabídl moderování pravidelného podvečerního diskusního pořadu Dvacet minut Radiožurnálu, při kterém se střídá s kolegyní Helenou Šulcovou. Od roku 2008 se střídá s Jakubem Železným a Danielou Drtinovou v moderování Událostí, komentářů na České televizi. Do konce loňského roku je vysílaly souběžně programy ČT2 a ČT24, od letošního roku výhradně zpravodajská ČT24. Martin Veselovský je ženatý a má dvě malé dcery.

Myslíte si, že žijete zdravě?

Nemyslím, protože mám takový ne úplně šikovný životní rytmus kvůli brzkému vstávání. V naší rodině máme takovou dohodu, že chodím ráno s dcerami do školky. Vstávám tedy hodně brzo a nesnídám.

Brzo znamená v kolik hodin?

Okolo půl sedmé. Nesnídám, protože to ráno nestihnu, jím poměrně pozdě. Když se sejde moderování v rádiu i televizi, mizerně i obědvám. A když moderuji Události, komentáře, je to špatné i s večeří.

Takže když se to sejde, vlastně vůbec nejíte?

To ne, ale bohužel jím dost nepravidelně. Stravovací zařízení, zejména v České televizi, jsou zcela tristní. S jídlem to mám tedy nehezké, takže se životní styl snažím dohánět sportem.

Kolik hodin denně průměrně spíte?

Málo, průměrně tak pět hodin.

Stačí vám to?

Hrnu to před sebou a tak jednou za čtrnáct dní mě to úplně sejme. Přijdu z rádia, v osm hodin večer padnu a spím až do rána. Ale v podstatě mi to stačí. Když mám večer vysílání v televizi, dívám se doma v jednu hodinu ráno na reprízu a pak jdu spát.

Jak často pijete kávu a alkohol?

Kafe piji každodenně, ale jenom rozpustné. Ale nevím, jestli je méně škodlivé než to klasické. A alkohol? Třeba třikrát týdně, ale jemně.


Autor: Ivana Dvorská

Pijete radši pivo, nebo víno?

Radši víno. Bílé.

A tvrdý alkohol?

Ten moc nemusím.

Kouříte?

Ne.

Nikdy jste to nezkoušel?

Zkoušel, jako teenager, ale nějak to neklaplo.

Říkal jste, že moc nestíháte pravidelně jíst. Když máte čas, snažíte se dodržovat nějakou pravidelnost ve stravě?

Když se to podaří, úplně mě to blaží. Nedávno jsem byl v Itálii jezdit s kamarády na kole. Takové švihy vždycky vedou k velice pravidelné životosprávě. Vstaneme, bohatě se snídá, pak se člověk zruší na kole, dá si bohatý oběd, zase se zruší na kole, bohatá večeře a jde se spát. Hrozně se mi to líbí, člověk se pak cítí psychicky lépe. Ale v pracovním týdnu se mi samozřejmě nedaří se k tomu ani přiblížit.

Když se vám daří najít čas na jídlo, snažíte se vybírat nějaké zdravé jídlo? Přemýšlíte o tom, co jíte?

Ano, to určitě.

Řídíte se při nákupu potravin tím, co je napsané na jejich obalu? Třeba obsahem konzervantů a podobně?

Tak daleko jsem ještě nedošel. Nechci se vymlouvat na děti, ale ve chvíli, kdy nakupuji s oběma dcerami, nebo s tou menší, a chtěl bych se dívat na obsah konzervantů, znamenalo by to, že na sebe strhne lavinu jiných konzerv. Jinak řečeno, buď obsah konzervantů nebo klid v obchodě. Obecně ale nejsem na nějaká velká zvěrstva v jídle. Kdybych to hodně vyhrotil, principiálně jsem zvyklý spíš na vegetariánský styl, maso tak úplně k životu úplně nepotřebuji..

Pokračování rozhovoru čtěte dále…

Lékař říká: MUSÍ MÍT HODNĚ TUHÝ KOŘÍNEK

MUDr. Jan Hnízdil se zabývá komplexní rehabilitací a psychosomatikou. Jak říká, nedokáže se smířit s tím, že by se situoval do role „policisty“ životního stylu a někoho známkoval, byť symbolicky. Proto jsme právě jeho požádali o komentář, bez „známkování“ a „doktorských rad“.

Hnízdil

Pan Veselovský odvádí špičkové výkony v profesi i ve sportu. Maratóny moderování publicistických pořadů střídá s maratóny na horském kole. Cyklistika je pro něj, stejně jako pro mne, únikem od pracovního stresu. Bez sebetrýznění na kole a maximálního pracovního nasazení si asi život ani neumí představit.

Jestliže je schopen při nedostatku spánku a nepravidelné stravě zvládnout 120 kilometrů těžké cyklorallye, musí mít hodně tuhý kořínek. Zatím mu to prochází, doktory nepotřebuje, na preventivní prohlídky nechodí. Mozek mu zatím neřekl, že „by to bylo nějak akutní“. Až se začne tělo hlásit, bude se stejně muset domluvit hlavně s ním a pomoc hledat víc u sebe než u doktorů. Z rozhovoru mám dojem, že to dobře ví.

MUDr. Jan Hnízdil, Centrum komplexní péče Dobřichovice


…pokračování rozhovoru:

Když vás něco bolí, jdete hned k doktorovi? A kdy byste už s něčím k doktorovi zašel?

Naposledy jsem byl u doktora, když mi kolega Honza Pokorný ukázal na kraťasy a řekl: Kouslo tě klíště, ne? Řekl jsem mu, že ano, a on mě nabádal, ať jdu k doktorovi, jinak dostanu boreliózu. Zašel jsem tedy k doktorovi a opravdu jsem ji měl. Stalo se to před čtyřmi lety a od té doby jsem u doktora nebyl. Pokorný mi pak říkal, že jsem měl štěstí, doktoři to podchytili brzy, On boreliózu rozdýchával půl roku.

Pokud tedy nechodíte k doktorovi a řešíte nějaký zdravotní problém, sáhnete nejdřív po léku, nebo spíš po alternativní medicíně?

Opravdu nebývám nijak nemocný, a když už, mívám spíš úrazy na kole. Většinou čekám, jestli se to samo nějak vzpamatuje, a zatím se to vždycky povedlo.


Autor: Ivana Dvorská

Chodíte na preventivní lékařské prohlídky?

Nechodím.

A k zubaři?

Ani to ne.

Necháváte se dobrovolně očkovat?

Proti chřipce, třeba? Nenechávám. Třeba prasečí chřipku jsem osobně považoval za vyhnaný humbuk, takže jsem očkování proti ní nepovažoval za úplně zásadní.

Jakým způsobem relaxujete? A dokážete úplně vypnout od práce?

Dokážu. V momentě, kdy doma zavřu dveře, je vypnuto. Kolo je pro mě čím dál víc prostředkem k tomu, abych se dostal pryč od práce. Dcery jsou starší a dá se s nimi už ledasco podnikat, takže toto jaro se nám skoro každý víkend daří být někde pryč na kole. Co se sportu týče, směřuji k tomu, co jsem dělal předtím, než jsme měli děti. Každý druhý víkend jsem jel nějaký maratón na kole. Pevně doufám, že se k tomu vrátím.

Kolik kilometrů při takovém maratónu najezdíte?

Bývá to různé, od padesáti do sto dvaceti kilometrů. Třeba Rallye Sudety, 120 km v broumovských stěnách – to už je opravdu na palici.


Připravili jsme pro cyklisty:

Desatero cyklistiky

Typy kol – kupujeme nové / Aby kolo nezrezivělo… / Co je důležité pro jízdu / Oblečení na kolo aneb O počasí / Přepravujeme kolo: vlakem, autem, lanovkou / Co s sebou na výlet / Mapy a navigace / Doplňování energie, něco o zdraví / Kde jezdit v Česku?

Cyklostezky

50 vyzkoušených tras. Přidejte vaši oblíbenou!

Cykloservisy

Přes 200 servisů po celé ČR, najděte si ten nejvhodnější.


V minulosti jste se věnoval i veslování. Tomu už neholdujete?

K tomu se už vůbec nedostanu. Možností, jak se k něčemu vrátit, je spousta, stále se potkávám s lidmi, kteří se mnou jezdili na osmiveslici. Ale nemám na to čas.

Jste spokojený se svým životním stylem?

Po tomto rozhovoru ne.

Jak dlouho myslíte, že tu ještě budete?

Pevně se snažím nad touto otázkou nikdy nepřemýšlet, abych náhodou nedohnal sám sebe do nějakého stavu, který by nebyl řešitelný.

Možná by se vám hodily ty preventivní prohlídky, abyste měl jistotu.

Nevím, pochytil jsem po tátovi takový flegmatický přístup. Vždycky říkal, že radši nechce nic vědět, že chce rovnou umřít. Je to samozřejmě extrémní, asi se budu muset dotlačit k tomu, abych se o sebe začal více starat. Můj mozek mi ale zatím neřekl, že by to bylo nějak akutní.

Dietní policie:

Kukura

Juraj Kukura: Žít zdravě je hrozně nudné

„Nejpříjemnější na světě je hřích, zatímco to zdravé hřích není,“ říká v rozhovoru matador českého, slovenského i světového filmu. „Znáte ten vtip, jak přijde člověk do pekla, a tam všichni jedí, pijí, šampaňské a kaviár, jsou tam plné bary, a najednou se tam objeví manželé…“

Nosek

Jaromír Nosek: Spím čtyři hodiny denně, víc nepotřebuju

Typický filmový záporňák hodně pracuje: „Jsem tak trochu workoholik, i když mám volno, na víc než pět hodin spánku denně se stejně nedostanu…“


Alice Nellis: Nemám čas vysedávat po doktorech

Její nejnovější film Mamas & Papas o moderním rodičovství právě běží v kinech a jeho autorka říká: „Jakmile přijdu domů, čekají mně tam moje dvě malé děti, takže nevím, co je náročnější. Relaxuji asi prací.“ 


Kateřina Kalistová: Chybí mi bio supermarkety

Předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání je vyznavačkou biopotravin: „Určité zlepšení v nabídce tu je.“




Jolana Voldánová: Překvapuje mě účinnost homeopatik

Známá televizní moderátorka kouří, věří homeopatikům a bolesti se snaží zbavit co nejdříve: „Rozhodně nejsem z těch, kteří by čekali, zda je to přejde samo.“


Kateřina Fričová: Nás kuřáky by měli začít chránit

K programové ředitelce ČT cigarety neodmyslitelně patří: „Kouření je hnusné, to vím… Ale musím říct, že to byl smutný život, bez cigaret.“



J. X. Doležal: Marihuana mi pomáhá i od deprese

Známý kuřák a propagátor marihuany říká: „V podstatě žiju zdravě. Nepiju alkohol a poměrně hodně spím. A kouřím hodně marihuany, ta je léčivá.“



Kateřina Cajthamlová: Kvalita potravin je u nás příšerná

Někdejší moderátorka pořadu Jste to, co jíte se zlobí: „Prodávají zajíci v pytli. Potraviny nejsou značené, nejsou kvalitně balené. Kvalita našich potravin bohužel velmi klesla.“ 


Tomáš Cikrt: Jít k doktorovi na „blind“ je sázka do loterie

Jakou důvěru v české lékaře má bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví? „Máme skvělé lékaře, ale ti nejsou všude.“

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).