Hlavní navigace

Lihoviny výrazně podraží. Koronavirus za to může jen částečně

1. 4. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
KOMENTÁŘ – Prognózy, podle nichž vlivem pandemie koronaviru podraží celé skupiny potravin a zemědělských surovin, především ale zelenina a ovoce, jsou téměř jistě správné. Růst cen lze ale očekávat také u lihovin.

Hlavním důvodem zdražení lihovin bylo přitom původně něco jiného než koronavirus – zvýšení spotřební daně na lihoviny, k němuž došlo ještě v loňském roce.

Vliv růstu spotřební daně

To se ještě na počátku letošního roku neprojevilo, neboť maloobchod se koncem loňského roku dostatečně předzásobil. Ceny lihovin se dokonce v lednu a únoru snížily, v březnu ale už začaly stoupat, i když je zatím cenový nárůst částečně brzděn různými slevovými akcemi. A také propadem odbytu v zavřených restauračních zařízeních, v nichž se prodá zhruba polovina lihovin v naší zemi. Především se ale projeví zvýšení spotřební daně.

Ta se podle šéfa Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) Vladimíra Darebníka zvýšila o třináct procent. „Jakmile se obchody a restaurace znovu otevřou, všechny lihoviny budou opticky dražší o tuto částku,“ podotýká Darebník, že se daň projeví v plné výši, a zákazník tak zvýšení zaregistruje na první pohled.

Propad prodejů alkoholu

Propad prodejů by přitom mohl růst cen lihovin zmírnit, to je ale v současné době těžké odhadnout.

„Spíš si myslím, že než nějaký cenový propad lze očekávat, že některé firmy nastalou situaci ekonomicky nezvládnou a budou muset své pozice na trhu vyklidit,“ konstatuje představitel UVDL. To by znamenalo, že nabídka lihovin poklesne, a spotřebitelé tak mohou přijít o některé své oblíbené značky.

Líh teď jde na dezinfekce

I když pandemie koronaviru se původně cen lihovin přímo dotknout nemusela, mění se situace i v tomto případě. Důvodem je masivní výroba dezinfekčních prostředků na bázi lihu, což snižuje dostupnost této rozhodující suroviny pro výrobu lihovin a logicky také zvyšuje jeho cenu.

Informace o COVID-19 na jednom místě

Onemocněni COVID-19 způsobuje koronavirus SARS-CoV-2, jehož epidemie vypukla na konci roku 2019 v Číně, v březnu 2020 byla WHO byla prohlášena za pandemii. Všechny naše texty ke koronaviru a COVID-19 najdete zde.

Problém je, že v ČR existuje jediný výrobce potravinářského lihu, společnost Tereos, která se také výrazně podílí na produkci lihu jako součásti dezinfekcí. „Zatím se tato společnost snaží dodávky našim členům dodržovat, ale v případě, že by nouzový stav trval delší dobu, může dojít k ohrožení těchto dodávek,“ obává se Vladimír Darebník.

Obdobná situace je i v zahraničí. I tam přesunuly některé lihovary produkci lihu do výroby dezinfekcí, takže případný nedostatek suroviny vyráběné v ČR nebude možné kompenzovat dovozem z jiných zemí.


Autor: Depositphotos.com

Růst spotřební daně i vyšší poptávka po lihu pro účely dezinfekcí povedou k růstu cen lihovin

O cenách lihovin a potravin rozhodne i úroda řepy

V ČR je přitom rozhodující surovinou pro výrobu lihu cukrová řepa. O dalším vývoji cen lihu tak bude také rozhodovat letošní úroda cukrovky a také to, zdali zemědělci letos osevní plochy cukrovky navýší. Vše přitom nasvědčuje tomu, že by tak měli učinit. Využití lihu k výrobě dezinfekcí bude totiž i v budoucnosti jistě vyšší než v době před pandemií koronaviru, neboť lze předpokládat vyšší důraz na používání dezinfekcí na bázi lihu jako preventivních opatření. Což znamená v praxi i vyšší poptávku po cukrové řepě.

To ovšem může v důsledku znamenat i zdražení cukru a celé škály potravin, kde se cukr z cukrové řepy používá. Tím ale také poroste tlak na snižování obsahu cukru v příslušných výrobcích, což se zatím děje postupně.

Důsledky pandemie koronaviru tak zasáhnou nejen zemědělství a potravinářství, ale i další obory, jako je technické využití zemědělských surovin. Co vše a o kolik v souvislosti s tím zdraží, v současné době ještě není jisté; lihoviny to však budou určitě – a již se tak i děje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).