Hlavní navigace

Kuchyňský robot zabere klidně celou skříňku

19. 12. 2011

Sdílet

 Autor: Mall.cz
Při nákupu kuchyňských pomocníků musí člověk dobře uvážit nejenom to, k čemu, jak často a pro kolik lidí bude spotřebič používat, ale taky, kam je umístí. Jak vybrat robota?

Čím při výběru robota začít? Rozmyslete si, k čemu a v jakém množství ho budete používat. A zda se tyto požadavky nebudou časem měnit, například s narozením dětí.


Autor: Mall.cz

Rozmyslete si, co od kuchyňského robota budete chtít

„Dopředu si zjistěte, jestli je možné dokoupit další příslušenství, nebo jestli to je konečná výbava,“ doporučuje Monika Řezníčková, produktová manažerka Mall.cz, na co se zaměřit při nákupu.

Dokupování příslušenství má svá úskalí

Jen některé roboty totiž nabízejí možnost postupného dokupování další výbavy k základnímu modelu. Mixování, šlehání a hnětení mívají všechny roboty, jiné je to, pokud chcete navíc například lis na citrusy, mlýnek na maso nebo odšťavňování. Můžete koupit spotřebič rovnou s těmito funkcemi, nebo je případně postupně přikupovat podle potřeby.

Ovšem pozor – robot má základní spoj, na který lze napojovat další příslušenství, ale jenom některé. Pro určitou výbavu je třeba zase jiného spoje, dejme tomu k nástavci na lisování ovoce musíte mít mlýnek na maso, jinak ho není na co připojit. Takže je dobré si zjistit, jestli můžete dokoupit jednu konkrétní věc, nebo jestli budete potřebovat ještě něco (co vlastně nepotřebujete) kvůli napojení.

Postupné dokupování příslušenství:

  • je možné jen u některých modelů
  • někdy je podmíněno dokoupením více kusů výbavy (kvůli spoji)
  • vyjde dráž

„Nejrozšířenější příslušenství má značka Bosch, kde je možné dokupovat snad úplně všechno, a značka Kenwood,“ říká Monika Řezníčková. „Ostatní to nemají buď vůbec nebo ne tak rozšířené – musíte počítat, že kupujete konečný model, který nejde rozšiřovat a dokupovat.“ A ještě jeden důležitý aspekt – pokud dokupujete postupně, vyjde vás to dráž, než když si najednou koupíte plně vybavený model.


Autor: Mall.cz

Robot zvládne plno věcí, žádaná je funkce hranolků

Dokoupení jednotlivých součástí je možné také v případě, že se vám některý z dílů ztratí nebo poškodí.

Vybavení je tedy obvykle tím nejdůležitějším kritériem při výběru zákazníků. Roboty umí mixovat, šlehat, krájet, připravit těsto, sekat, strouhat, odšťavňovat, mohou mít lis na citrusy, mlýnek na maso, ale někdy i váhu nebo dokonce vaření a další a další.

„Nejčastěji dokupovaný je mlýnek na maso,“ říká produktová manažerka Mall.cz. Zákazníci také hodně požadují odšťavňování, častý dotaz je na strouhání hranolků.

Od funkcí se odvíjí cena, roli hraje také materiál, bytelnější jsou kovové spotřebiče než plastové nebo kombinované, a také zavedená značka.

Obsluha je celkem hračka, ale kam s ním?

Většina robotů se obsluhuje na poměrně jednoduchém principu, většina příslušenství se jednoduše zaklapne. Jde spíše o první použití, než se člověk s přístrojem seznámí, pak už se obsluha celkem snadno zažije. Většina dílů je omyvatelná v myčce na nádobí, ale i tak je tu plno plošek a mezírek, které budete muset vždy vyčistit.

Častější problém bývá, hlavně v malých kuchyních, s místem. Větší roboty s výbavou snadno zaberou celou skříňku pro sebe. Zajímejte se proto předem i o velikost robota a skladnost jeho výbavy. Některé modely mají tašku nebo stojánek na příslušenství, nebo je možné vše vložit do mísy ap.

Obecně se při výběru kuchyňského robota dá těžko poradit něco konkrétního. Vyberte si přístroj, který opravdu využijete, jinak bude zbytečně zabírat místo v kuchyni.

Robot nahradí třeba mixér, mlýnek na maso, odšťavňovač nebo lis na citrusy, ale ne každý využije všechny funkce. A navíc – stejně dobře, nebo spíše lépe (ze spotřebitelských testů i hodnocení uživatelů vycházejí lépe sólo přístroje než kombinované roboty) poslouží samostatný přístroj než robot. Pokud děláte jen kaši, je asi zbytečné mít na to robota.

Při výběru robota se zajímejte o to:

  • jaké má funkce a vybavení (možnost dokoupení)
  • pro kolik osob, pro jaké množství je spotřebič určený (výkon motoru, velikost nádob ap.)
  • jak je velký a skladný

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).