Hlavní navigace

Opustili zaměstnání, aby „pásli kozy“. Vyrábějí mléko i sýry a jejich farma sklízí ocenění

16. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Regionální potravina
„Základem kvality je spokojené zvíře,“ říkají manželé Vrbkovi z kozí Farmy pod Ještědem. Před šesti lety se rozhodli, že skončí se stávajícími zaměstnáními a založí si kozí farmu. Krok do neznáma se jim podařil.

Kozí stáda se pasou na travnatých loukách v malebné krajině přírodního parku Ještěd. Patří farmě manželů Vrbkových, která produkuje kozí mléko a zároveň vyrábí rozmanité kozí sýry. V roce 2020 získal jejich Kozí přírodní sýr s česnekem ocenění Regionální potravina. Tento projekt teď popisuje zkušenosti farmářů v rámci cyklu Příběhy Regionální potraviny.

Sen o farmě alpského typu

Malá rodinná farma manželů Vrbkových je jejich splněným snem. Navazují na tradici alpských farem, které kladou důraz na volný pohyb a pohodlí chovaných zvířat. Díky tomu jsou schopni produkovat rozmanitou škálu kvalitních a čerstvých produktů. „Inspiraci pro provoz naší farmy jsme sbírali v Rakousku a Itálii. Tyto statky tam mají velkou tradici,“ říká Alena Vrbková.

Manželé neměli s chovem zvířat žádné zkušenosti a pracovali v úplně jiném oboru. „V podstatě jsme se rozhodli kompletně změnit způsob našeho života, získat nezávislost a vybudovat něco, co je smysluplné, přínosné pro naše okolí a co bude vytvářet dobrý základ pro další generace,“ popisuje Ivo Vrbka začátky podnikání.

Proč koza? Je to milé a inteligentní zvíře

Farma pod Ještědem vlastní stádo, které čítá dvě stě koz několika plemen. Kozy mají k dispozici horské louky a stráně na úpatí Ještědského hřebene. „Zvířata na farmě jsou pro nás na prvním místě. Naše kozy tráví veškerý čas na pastvinách ve volné přírodě, samozřejmě když to počasí dovolí,“ říká Alena Vrbková. „Pečlivě dbáme na to, aby měly kvalitní stravu, ustájení a celkově se cítily spokojeně. Veškeré krmení pro ně si vyrábíme sami a pochází z místních horských luk,“ doplňuje.

A proč se manželé Vrbkovi rozhodli zrovna pro chov koz? „Na to je jednoduchá odpověď, koza je na rozdíl od krávy neskutečně inteligentní a milé zvíře, navíc je při své velikosti snadno ovladatelná,“ vysvětluje Alena Vrbková.

„Naše kozy jsou pro nás vším. Každá má své jméno, každá je jiná a každá vyžaduje osobitý přístup,“ popisují majitelé farmy.

Zpracují stovky litrů čerstvého mléka, největší zájem je o kozí kefír

Odměnou za úsilí a vytrvalou péči je kvalitní kozí mléko, které je základní surovinou pro všechny výrobky, od čerstvých až po dlouho zrající tvrdé sýry.

„Všechny naše produkty se vyznačují jedinečnou chutí a jemností bez nepříjemných tónů, které jsou někdy pro kozí mléko typické. U zpracování všech našich produktů postupujeme v souladu s přírodou a snažíme se maximálně zajistit čerstvost a rovněž chuťovou harmonii. A dle reakcí našich zákazníků se nám to daří,“ usmívá se Alena Vrbková.

Na farmě jim denně projde rukama zhruba 200 litrů kozího mléka a třikrát do týdne i 200 litrů mléka kravského, které rovněž začali zpracovávat. „Celoročně jdou nejvíce na dračku kozí kefíry, jogurty a zrající sýry. Zájem zákazníků je ovšem také závislý na ročním období. V chladných měsících se hodně kupují například nakládané a čerstvé sýry, v létě pak sýry na gril a do salátů,“ říká Ivo Vrbka.

Ocenění pro kozí sýr s česnekem

Vysoké nároky na kvalitu a čerstvost produktů z Farmy pod Ještědem potvrdil
i zisk ocenění Regionální potravina pro Liberecký kraj. Ocenění si klade za cíl podpořit místní farmáře a výrobce a představit lidem jejich lahodné výrobky, které mají vazbu k danému regionu, ať už jde o receptury, suroviny, či způsob výroby.

A tak tomu bylo i v případě Kozího přírodního sýra s česnekem, jenž toto ocenění získal. Sýr vyniká lehkou, svěží chutí a ve spojení s česnekem vytváří harmonickou kombinaci. „Máme velkou radost, že se nám toto ocenění podařilo získat. Je to pro nás znamení, že svou práci děláme dobře a má smysl,“ říká Ivo Vrbka.

Součástí farmy je také obchod, kde je v době sezony možné zakoupit veškeré tamní produkty doplněné o kozí kosmetiku a výrobky dalších regionálních výrobců.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).