Hlavní navigace

Každý jinak ošklivý

2. 2. 2010

Sdílet

Krása se sice nedá hodnotit objektivně, ale aspoň pro ni existují určité společné prvky. O finalistkách soutěží krásy by jen málokdo řekl, že to nejsou přinejmenším nadprůměrně hezké holky. To je lehké. Ale je nějaká šablona na to, jak vypadá opravdu ošklivá žena? Nebo, v našem případě, ošklivý muž? A vidíme je všichni stejně?

Na Miss Universe se poroty z celého světa dokáží nějakým záhadným způsobem shodnout na tom, jak vypadá krásná žena. Štíhlá, dlouhé nohy, drobný souměrný obličej, velké oči, malý nos, husté a většinou dlouhé vlasy. Zkuste ale vyjmenovat společné rysy ošklivých lidí… Prostě něco nesedí, neladí, je moc velké, nebo naopak malé. A co, vždyť na vzhledu přece tolik nesejde, ne? Anebo ano?

muž

Kamila letěla poprvé letadlem a byla nervózní. Všichni okolo ní vypadali, že vědí přesně, kam dát zavazadla a jestli je normální, že to letadlo dělá „takové divné zvuky“, když vzlétá. Dala si skleničku vína, ale věděla, že to nesmí přehánět. Byla na služební cestě do Anglie a ještě to odpoledne musela v angličtině odprezentovat něco, čemu kolegové říkali „obchodní vize“. 

Pak si ho všimla. Přes uličku seděl asi čtyřicetiletý muž a pozoroval ji. Podívala se na něj a sklopila oči. Když se na něj podívala znovu, pořád zíral. „Mám něco na obličeji,“ říkala si a prsty si otřela pusu. Zíral stále. Za normálních okolností by jí taková pozornost lichotila. Teď jí to přišlo nesmírně otravné a věděla přesně proč. Byl to totiž, jak Kamila říká, „nejošklivější chlap, co kdy viděla“. 

Říká se, že všichni krásní lidé jsou si svým způsobem podobní, protože většina lidí vnímá krásu v souměrnosti obličeje. Všichni krásní lidé jsou tedy krásní podobně. A každý ošklivý člověk je ošklivý po svém. Kamila pana Ošklivého popsala takhle: kulatý obličej, krátké čelo, světlé, řídké, mastné vlasy, malé oči skoro bez řas, velký, křivý nos a krátké prsty, zkrátka hrůza. Byl prý tak neskutečně ošklivý, až jí ho bylo líto.

Začala si vyčítat, že je tak povrchní. Sama je hezká, ví to o sobě. Ale krásná taky není. Má malé oči a malé rty a moc velké tváře. Když byla mladší, trávila celé hodiny analýzou svého obličeje. Proč jí tak strašně záleží na tom, jak někdo vypadá? Proč by jí vášnivý pohled od muže typu  George Clooneyho spravil náladu na celý den a proč, když na ni zalíbeně kouká pan Ošklivý ze sedačky 18B, tak je pro ni úchyl?

Záleží vám na vzhledu vašeho partnera, partnerky?

  • Ano
    88 %
  • Ne
    12 %

Protože bylo těsně po Novém roce a ona sama sobě slíbila, že bude v roce 2010 přistupovat k lidem s otevřenou myslí (a taky proto, že pila už druhou skleničku vína), se na něj usmála a svým nejroztomilejším hlasem se zeptala, proč na ni tak intenzivně hledí.

„Excuse me?“ řekl překvapeně Ošklivý a ona si oddychla, že nejošklivější člověk světa není Čech. „Proč se na mě pořád tak díváte?“ zeptala se, tentokrát v angličtině.

„Omluvám se, ale vy jste tak krásná, že jsem si nemohl pomoci,“ řekl Ošklivý a sebevědomě se usmál. To jí vzalo dech. Nečekala, že bude umět lichotit a vůbec mluvit se ženami. Čekala zakomplexovaného chlápka, který nikdy předtím s ženou neflirtoval.

„Ale to jistě říkáte každé ženě, že?“ řekla a vyčítala si, že ji nenapadlo nic lepšího, než taková otřepaná fráze. „Ano, říkám. A funguje to spolehlivě. Jen málokterá nepodlehne mému šarmu,“ odpověděl bez zaváhání Ošklivý.

Kdyby byl Ošklivý hezký

Teď už se Kamila smála. Milovala anglický humor. Kdyby byl Ošklivý hezký, podezírala by ho, že je sukničkář. Škaredý muž ale sukničkář přece být nemůže. Zase ta dvojitá měřítka. Zakázala si tak uvažovat.

Celou cestu se spolu bavili. Respektive on mluvil a ona se téměř bez přestání smála. Dozvěděla se, že je lékařem v Londýně, což mu okamžitě přidalo několik plusových bodů. Před příletem na London Heathrow si Kamila uvědomila, že se asi zamilovala. „Do toho nejošklivějšího chlapa na světě,“ zavolala hned po přistání kamarádce.

Zůstali v kontaktu a párkrát se navštívili. Uběhlo několik měsíců, než se Kamila odhodlala k tomu, aby ho představila kamarádkám. Ty konstatovaly, že „zas tak strašně nevypadá“, ale Kamila je stejně podezírá, že to řekly ze slušnosti. Ostatní recenze byly děsivé. Známý ze školy jí poslal e-mail, ve kterém se jí ptal, co to bylo za zrůdu, se kterou byla na tom mejdanu. Maminka zas vzlykala do kapesníku při představě, že jejich krásná a chytrá dcera by měla chodit s takovým šeredou, doktor nedoktor.

Kamila a Ošklivý jsou stále spolu. Když jsou sami, jsou šťastní. Když jsou mezi lidmi, Kamila je nesvá. Už si zvykla na to, že Ošklivý není hezký. Přežila by i poznámky ostatních, konečně jsou obvykle v češtině, které on nerozumí.

Největší problém je ale jinde.„Nikdy se asi nesmířím s tím, že bych měla mít takhle škaredé děti,“ říká. „To jim přece nemůžu udělat!“

Myslíte si, že je přístup Kamily povrchní? Dokázali byste zapomenout na ošklivost svého chytrého, milého partnera, nevadila by vám škaredost vaší jinak úžasné ženy, přítelkyně? Opravdu ne?

Valentýnská soutěž: Vyhrajte knihu za příběh lásky!

láska

Nezapomeňte, že se seriálem Láska 2010 nyní můžete i vyhrát. Poukazy na nákupy v knihkupectví sítě Kanzelsberger čekají na vylosované autory! Máte-li výjimečný a silný příběh lásky, o který se chcete podělit, napište nám.

Podrobné informace najdete v článku Valentýnská soutěž.

Foto: Bontonfilm, agentura SXC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka, novinářka, pravidelná spolupracovnice serveru Vitalia.cz, autorka Newsweeku, New York Times, Reflexu, Respektu a Lidových novin

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).