Hlavní navigace

Jste často nemocní? Možná za to může nedostatek zinku, stejně jako za potíže s trávením

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zinek je důležitý pro mnoho průmyslových procesů. Ale stejně neocenitelný je také pro lidské zdraví. Podporuje imunitu, zdraví střev i hojení ran. Jde o jeden z důležitých stopových prvků, jehož nedostatek může vést k řadě zdravotních problémů. K čemu ho naše tělo potřebuje a z jakých potravin ho lze získat?

Archeologové našli několik zinkových artefaktů, jejichž vznik datovali do 3. století před naším letopočtem. Lidé tak využívají tento prvek po mnoho staletí, ale teprve ve 2. polovině 20. století je uznán jako nezbytný také pro lidské zdraví. 

Dnes už například víme, že je důležitý pro správné fungování imunitního systému a jedinci s jeho nedostatkem v organismu jsou více náchylní k infekcím. Vzhledem k tomu, že zinek podporuje růst a normální fungování imunitních buněk, i mírný nebo středně závažný nedostatek může zpomalit aktivitu lymfocytů, neutrofilů a makrofágů, které chrání tělo před viry a bakteriemi. 

Co se dozvíte v článku
  1. Stopový, ale důležitý
  2. Zinek ovlivňuje mozkové funkce a zdraví srdce
  3. Zdraví střev může podpořit právě zinek
  4. Kolik zinku denně potřebujeme?
  5. Které potraviny jsou dobrým zdrojem zinku?

Stopový, ale důležitý

I když je zinek stopový minerál, což znamená, že ho lidský organismus potřebuje jen malé množství, je přesto významným hráčem při mnoha procesech, které se v něm odehrávají. Jde třeba o růst buněk, tvorbu DNA, hojení poškozených tkání, správné vnímání chutí a vůní. 

Nejlepší potraviny pro posílení imunity: všechny je znáte Přečtěte si také:

Nejlepší potraviny pro posílení imunity: všechny je znáte

A protože pomáhá buňkám k rozmnožování, je zejména v určitých životních obdobích, jako je dětství, dospívání nebo těhotenství, jeho dostatečný příjem velmi důležitý.

Zinek ovlivňuje mozkové funkce a zdraví srdce

Zinek má však také účinky na kardiovaskulární systém. Jeho deficit je spojován se srdečním selháním, žilními problémy a infarktem. Podle vědců tyto účinky zřejmě souvisejí se zapojením zinku do regulace chronických zánětů v těle a udržování zdravých hodnot krevního tlaku. 

Podle časopisu Journal of Cardiac Failure může dostatečný příjem zinku zlepšit srdeční funkce u pacientů se srdečním selháním. Zvýšení příjmu této mikroživiny může také významně pomoci snížit systolický krevní tlak, ovšem bez vlivu na tlak diastolický. Zinek je důležitý i pro správnou funkci mozku, protože je kromě jiného zapojený do přenášení vzruchů a smyslového zpracování. Nedostatku zinku výzkum přičítá řadu patologických stavů včetně poklesu kognitivních funkcí souvisejícího s věkem, deprese a Alzheimerovy choroby.

Zdraví střev může podpořit právě zinek

Zinek však může být nezbytný také pro zdraví střev, protože podle všeho přispívá k biologické rozmanitosti střevních bakterií a zlepšuje integritu střevní stěny. Změny mikroflóry způsobené narušeným metabolismem zinku se zřejmě mohou podílet i na systémových zánětech, akutní pankreatitidě a dalších závažných zdravotních problémech. 

Co dělat, když otěhotnění brání vlastní imunita Přečtěte si také:

Co dělat, když otěhotnění brání vlastní imunita

Potraviny obohacené o zinek mohou podle odborníků pomoci zvýšit populaci prospěšných kmenů bakterií a zároveň snížit kmeny potenciálně patogenní. Suplementace zinku může podpořit léčbu některých kožních problémů, například akné a ekzémů. 

Oxid zinečnatý byl používán v mastích k lepšímu hojení ran, jak je uvedeno ve starověkých řeckých lékařských spisech. Také dnes je stále populárním volně prodejným prostředkem k léčbě pokožky a je k dostání jako zinková mast. Používá se nejčastěji na popáleniny, ekzémy, proleženiny, opruzeniny nebo záněty. Sloučenina vytvoří ochrannou bariéru na povrchu pokožky, odpuzuje vlhkost a umožňuje pokožce hojení.

Kolik zinku denně potřebujeme?

Nedostatek zinku není úplně běžnou záležitostí a nejčastěji bývá pozorován u lidí, kteří mají poruchy trávení a zhoršenou absorpci živin, jako jsou zánětlivá onemocnění střev, nebo trpí chronickým onemocněním jater či ledvin. K nedostatku zinku může vést také silný průjem.

Jeho deficitem mohou být ohroženy rovněž další skupiny osob, ke kterým patří těhotné ženy, vegetariáni nebo vegani. Nízká hladina zinku v organismu se projevuje především nechutenstvím, depresemi, sníženou imunitou, zhoršeným hojením ran, průjmem nebo vypadáváním vlasů. 

Zabýváte se tím, abyste měli dost zinku?

Doporučené množství zinku pro dospělé je 11 miligramů denně pro muže a 8 miligramů pro ženy. Maximální tolerovatelná horní hladina příjmu pro dospělé je 40 miligramů denně, vyšší hodnoty už mohou vést k nežádoucím účinkům na zdraví, a to zejména v případě doplňků stravy s obsahem zinku. 

K projevům příjmu nadměrného množství zinku patří nevolnost a zvracení, průjem, bolesti břicha spojené s křečemi i bolest hlavy. Je proto lepší přijímat zinek z běžné stravy a neužívat doplňky s obsahem zinku, pokud nemáte na základě krevních testů potvrzený nedostatek zinku v těle.

Které potraviny jsou dobrým zdrojem zinku?

Zinek většinou najdete v potravinách živočišného původu. Také některé rostlinné potraviny jsou jeho dobrým zdrojem, ale mohou také obsahovat sloučeniny zvané fytáty, které bývají spojovány se sníženou absorpcí zinku v zažívacím traktu. Jinými slovy, zinek v nich sice je, ale naše tělo ho nedokáže tak dobře využít. 

Zinek najdete například zde:

• ústřice, krab, humr
• hovězí maso
• drůbež
• vepřové maso
• celozrnné produkty
• ořechy a semena
• luštěniny
• nízkotučný jogurt
• ovesné vločky

Zinek samozřejmě obsahují i další potraviny, s jejich výběrem mohou pomoci nutriční specialisté.

Zdroje:

Medical News Today: What are the health benefits of zinc?

Health Line: Zinc: Everything You Need to Know

Harvard Edu: Zinc

 Live Science: Zinc: Benefits, sources & deficiency

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).