Hlavní navigace

Jídla s nádechem exotiky: je cizí vždycky lepší?

7. 2. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
FEJETON – Co nás nutí neustále zkoušet neznámá a exotická jídla? Proč jsme se za minulého režimu tolik chtěli cpát banány a pomeranči a co nám z této doby zbylo v hlavách?

To, co je pro nás neznámé, nás obvykle láká, a co se týče jídla, tak to platí dvojnásob. Co není běžně dostupné, za to jsme schopni utrácet velké peníze.

Kolik je u nás restaurací, které se specializují na tradiční českou kuchyni? A kolik je to restaurací italských, čínských a dalších? Pro našince je prostě zahraniční jídlo hitem, trvá to dlouhodobě, během komunismu se u Čechů tyto sklony jenom prohloubily. Pamatujete si, jak jednoduchá byla volba v restauraci, když byly na výběr knedlíky nebo rýže?

Móda panuje i v kuchyni

Cizí jídla zkoušíme i teď, a to i když nám mnohdy nechutná a vlastně bychom se spokojili s tradičním českým jídlem, na které jsme zvyklí.


Autor: Ivana Dvorská

Třeba takové sushi, není to nic, na co jsme zvyklí, mnohým z nás to vůbec nechutná, ale přesto jde o módní a populární záležitost.

Nutkání jíst indické kari, thajské pálivé polívky a balkánské karbanátky je silnější, než si myslíme. Jen málokdy utíkáme k naší tradiční kuchyni, zahraničních pochoutek jsme se ještě zdaleka nenabažili.

Jíte rádi neznámá a exotická jídla?

  • Ano, raději než tradiční pokrmy
    31 %
  • Ano, ale „klasiku“ mám taky rád/a
    54 %
  • Ne, nevyhledávám je
    15 %

Potraviny – cestovatelé

Někteří odborníci tvrdí, že bychom měli jíst místní jídla z místních surovin. Dokázali bychom ale zapomenout na banány a pomeranče, které máme stále zařazená mezi luxus?

Co je takhle nahradit jablky a malinami? Asi by to nešlo, hlavně když se na trhu objevují stále nové a nové druhy ovoce, které jíme poprvé v životě. Když je něco poprvé, je to také do určité míry zvláštní a vyhledávaný zážitek. Dovozci potravin nám neustále nabízejí nová a nová lákadla, pro která zapomínáme na domácí suroviny, které pro změnu vyvážíme jinam. 

Potraviny procestují celý svět, než jsou konečně zkonzumovány. Nemluvě o tom, že se při tom plýtvá zdroji a penězi, tak je to více než nelogické. Ještě jednou se musím zeptat, zda je skutečně nutné, abychom jedli exotické ovoce místo jablek a jahod? A když už to musíme zkoušet, tak proč v tak obrovském množství? Určitě existují rodiny, kde se sní více banánů než jablek.

Víte, co to je?
Autor: SXC

Víte, co je třeba tohle?

Otázkou je, zda si zahraniční jídlo a suroviny kupujeme kvůli tomu, že je to známkou určitého společenského postavení (bezdomovci přece jen za jídlo utrácejí méně, že) nebo otázkou chutí.

Opravdu nám cizí jídlo chutná více? U mě osobně je to jak kdy. Některé cizí jídlo mi vyloženě chutná a asi bych ho i vyměnil za domácí tradiční stravu, jindy jsem vyloženě zklamán. Ale tak jako většina ostatních často zkouším a nezůstávám věrný pouze a jenom domácímu jídlu a surovinám.

U sousedů to vždycky mají lepší

Původně jsem chtěl lobovat za podporu domácího zboží (ano, i jídlo je pouhé zboží), ale je jasné, že by to bylo marné snažení. Pokud dáváte přednost cizokrajným potravinám, máte k tomu jistě své důvody, ať už jsou jakékoliv. Nezapomínejte ale, že mnohdy je to domácí lepší než to zahraniční.


Autor: Isifa.cz

Máme v hlavách zakódováno, že to cizí je vždycky lepší, což je bohužel blud. Stačí připomenout populární scénu z filmu, kdy se má chlapec rozhodnout, zda si vybere domácí či americkou krabičku sirek. Sirky jsou stejné, přesto dostává přednost zahraniční výrobek. Často je to stejné i v případě jídla, a to je to české mnohdy lepší.

Co si takhle nechat exotiku pro fázi testů a experimentů a většinu jídla obstarávat z domácích zdrojů? Nehledě na to, že to pomůže místním producentům potravin a ostatně i podnikatelům a firmám vůbec. A co na to lékaři? Ti by nejspíš také byli pro to, abychom náš středoevropský žaludek zbytečně netrápili tím, na co není zvyklý…

Jaký je váš vztah k exotickým pokrmům a surovinám?

Nakupujte na trhu! Přehled farmářských trhů na celý týden najdete vždy v pondělí na Vitalia.cz včetně plánů na jarní období.

Najděte si FARMÁŘSKÝ TRH přímo vám na míru! 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného internetový publicista, více informací najdete v jeho profilu na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).