Hlavní navigace

Jaké sushi mají Češi nejraději? S kaviárem a mangem

27. 6. 2016

Sdílet

 Autor: vitalia.cz/Ondřej Hošt
Je čerstvé, svěží a ručně připravené. Tři důvody, které vedou ke stále větší oblibě sushi restaurací v Česku. Víte, jaké sushi máme nejraději?

Před pár dny oslavilo sushi svůj mezinárodní den. Řada jeho příznivců se tak vydala do oblíbených podniků a naložila si pár čerstvých rolek, kornoutů, válečků nebo jen samotné syrové ryby. Jakou variantu podle vás mají Češi nejraději? Před třemi lety se na prvním místě podle sushitime.cz umístil nigiri losos, druhý byl maki losos a třetí maki avokádo. Změnily se naše preference? Prozradí to ti, kteří sushi v Praze připravují ve vyhlášených pražských podnicích.

Fotogalerie: Připravte si sushi jako profesionál

Majonéza do sushi? Proč ne?

V průběhu posledních desetiletí prošlo tradiční japonské sushi proměnou a nevyhýbají se mu ani gastronomické trendy. Japonský šéfkuchař Hiro z restaurace Yoshihashi v Praze však vidí zásadní rozdíl mezi tradičním japonským sushi, které je zaměřené především na chuť a kvalitu, a mezi novými trendy v sushi, u kterého se dbá více na vzhled. Takové kalifornské maki nemá na povrchu rolky řasu, ale sezam. Hojně se používají i majonézy a sýry, základem však zůstává kvalitní čerstvá surovina. A pokud je netradiční, tím lépe. Namísto syrové ryby se dnes už poměrně často využívá avokádo, smetanový srst, nakládaná ředkev nebo mango.

Zajímavosti ze světa sushi

  • sushi v doslovném překladu znamená „kyselá rýže“
  • v průběhu historie si každá část Japonska vytvořila vlastní sushi speciality
  • japonské sushi je zdrojem řady kvalitních bílkovin, proteinů, minerálů, nenasycených kyselin a má malé množství tuků a kalorií
  • syrová ryba je zdravější než tepelně upravovaná
  • v Tokiu můžete nastoupit na sushi univerzitu

Jaké sushi milují Češi?

Podle japonského šéfkuchaře Hira patří Češi spíše ke konzervativnějším strávníkům. Nejčastěji si dávají rolky – hosomaki, plátky čerstvé ryby na rýži – nigiri. Nejčastěji pak ochutnávají hosomaki a nigiri s tuňákem, lososem a úhořem. Velmi populárním pokrmem je v restauraci Yoshihashi i méně obvyklá forma sushi s luxusními ingrediencemi – foie gras nigiri se sladkou kabayaki omáčkou, což jsou grilovaná kachní játra na rýži a dále wagyu nigiri s domácí lanýžovou ponzu omáčkou.

Jeho slova potvrzuje i Jan HrnčířPlanet Sushi: „U našich hostů vedou hlavně maki rolky a nigiri. Z naší nabídky jsou jednoznačně nejoblíbenější California maki s kaviárem, Philadelphia maki se smetanovým sýrem či tradiční Sake maki s lososem.“

Rozeznáváme několik základních druhů sushi:

Maki – nejznámější sushi, do rýžového základu s řasou je zabalena ryba nebo zelenina
Nigiri – rýžové válečky s otvorem uprostřed, pokladené plátky ryb
Temaki – kornout z řasy, do které se vkládá různorodá náplň, obvykle rýže a ryba
California roll – u těchto rolek je řasa vně rolky, rýže na povrchu, což umožňuje další zdobení (např. obalení v kaviáru)
Sashimi – jen syrová ryba, která se namáčí do sójové omáčky, wasabi atp.

Jakub KarásekKobe restaurant nás až tak tradičně nevidí, prý hodně fandíme novinkám: „U našich hostů je velice oblíbené a žádané nové a více exotické „uramaki“, to znamená rýžové rolky v řase nori, kde může být náplní čerstvá syrová ryba, čerstvé mořské plody doplněné dalšími surovinami jako například avokádo, mango, nakládaná ředkev, japonské houby shitake a tak dále.“  Na výsluní se derou i různé druhy fusion rolls, kde se používá rýžový nebo sójový papír, do nějž se motají různé druhy exotického ovoce či jiné suroviny.

Zdroj: Restu.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).