Hlavní navigace

Jak zpracovat přebytky rajčat? Nemusí končit jen v kečupu

11. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Šťávy nebo kečupy jsou klasikou. Rajčata se ale dají zpracovat i jinak: třeba usušit nebo zamrazit. Na sušení jsou vhodnější podlouhlé odrůdy, mrazit se dají i cherry rajčátka.

Čerstvě utržená jsou samozřejmě nejlepší. Rajčata ale dozrávají najednou a zahrádkáři i ti, které obdarují třeba příbuzní, mají teď přebytky. Vzhledem k tomu, že by rajčata rozhodně neměla přijít do lednice, protože tu velmi rychle ztrácí chuť, je zapotřebí je rychle zpracovat. Jak na to, radí na webu Akademie kvality – projektu ministerstva zemědělství a Státního zemědělského intervenčního fondu na podporu kvalitních potravin – Alice Kouřilová ze Zelinářské unie Čech a Moravy. 

Sušená rajčata – italská pochoutka

U nás zatím nejsou masově oblíbenou pochoutkou třeba jako v Itálii, ale rozhodně už získávají stále více příznivců. A vzhledem k poměrně vysokým cenám za ta kupovaná se vyplatí vyzkoušet sušení rajčat doma:

„Pokud máte rádi sušená rajčata a chcete si je sami připravit, volte raději sušší podlouhlé odrůdy. Lepší je sušit rajčata plně zralá, až přezrálá, která se začínají scvrkávat,“ radí Alice Kouřilová. „Když si je přinesete domů, nechte je ještě pár dní odležet, aby se redukoval obsah šťávy před sušením. Poté větší rajčata rozřezejte na čtvrtky, menší rozřízněte podélně. Vyjměte pevný střed i semínka. Následně rajská jablíčka nasolte a smíchejte s vašimi oblíbenými bylinkami, například s bazalkou, oreganem, nebo tymiánem. A pak už je jenom usušte na slunci, v troubě nebo v sušičce,“ dodává odbornice.

Skvělá jsou sušená rajčata samotná třeba jako předkrm, využívají se do těstovin, omáček, k rýži nebo masu. Perfektní kombinaci tvoří i na zlehka opečeném chlebu, postříkaném olivovým olejem.

Galerie: Rajčata a jejich využití v kuchyni

Rajčata se dají i zamrazit

Méně obvyklým způsobem zpracování rajčat je mrazení. Takováto rajčata se pak dobře využijí například do vařených jídel během zimy. 

„Na mražení se skvěle hodí nejen zralé a sladké plody, ale i cherry rajčátka, která stačí jen umýt a pokrájet. Větší kusy ovšem spařte horkou vodou a poté je prudce zchlaďte. Oloupejte slupku a pokrájejte je na kousíčky. Pak je dejte do sáčků nebo plastových krabiček vhodných do mrazáku,“ radí Alice Kouřilová.

Klasikou, jak využít přebytky rajčat, je zavařování. Během tohoto procesu ale podle Alice Kouřilové ztrácí rajčata konzistenci a také šťávu. Proto se vyplatí je raději zamrazit. Nebo je využijeme k výrobě rajčatového protlaku, který se naporcuje do malých sáčků a uloží do mrazáku.

Jak blanšírovat rajčata před zmrazením

  • Větší rajčata se před mražením spaří horkou vodou a prudce zchladí.
  • Nejprve je důkladně omyjeme a odstraníme stopky. Někdo doporučuje rajče ostrým nožem na spodní části naříznout ve tvaru písmene X.
  • Velký hrnec naplníme ze tří čtvrtin vodou, kterou přivedeme do varu a osolíme.
  • Rajčata ponoříme do vařící vody přibližně na půl minuty. 
  • Spařené plody cedníkem rychle vylovíme a krátce, ale prudce zchladíme. Ideální je pro tento účel velká mísa naplněná studenou vodou a ledem.
  • Na závěr pomocí ostrého nože odstraníme slupky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).