Hlavní navigace

Jak zbavit muže většího břicha?

28. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Výrazné pánské bříško opravdu nelze téměř nikdy zmenšit žádnou liposukcí. Plastická chirurgie přesto může pomoci, nicméně bez redukce váhy a zpevnění břišních svalů to nepůjde.

Plastika přední stěny břišní – abdominoplastika – patří mezi velmi časté chirurgické výkony plastických chirurgů. Povolená přední stěna břišní bývá nejčastěji u žen, většinou v souvislosti s předchozím těhotenstvím, a u obou pohlaví, tedy u žen i mužů, po větším a radikálnějším zhubnutí.

Galerie: K čemu vede šílené hubnutí

Zhubli jste, ale…

Kůže břicha, která byla vytažena množstvím podkožního tuku, se po jeho redukci nedokáže již vrátit do původního stavu a zůstává vytažená a hodně povislá. Takováto, někdy mohutná, kožní řasa je samozřejmě nejen neestetická, ale je i zdrojem nejrůznějších obtíží.

Překáží v oblečení, ve spodním kožním záhybu dochází často k zapaření kůže a někdy i k plísňovým kožním onemocněním. Operační odstranění tohoto problému je tedy v tomto případě plně namístě.

Výrazné bříško trápí muže v určitém věku

Jak už s předchozího vyplývá, operace břicha u mužů je většinou indikována po výrazném zhubnutí. Bohužel, vážení pánové, téměř nikdy to bez zhubnutí nejde. Mnoho mužů v určitém věku trápí výrazné bříško.

Nejčastěji je to nedostatkem pohybu, snížením fyzické aktivity a absencí cvičení, které pomáhá udržet svaly přední stěny břišní dostatečně pevné. Svůj podíl na tom má samozřejmě i skladba stravy a, ač je to opravdu smutné, i vyšší příjem námi tak oblíbeného piva.

TIP: Pivní břicha – jsou opravdu z piva?

Nejsmutnější na tom je, že výrazné pánské bříško opravdu nejde téměř nikdy zmenšit žádnou liposukcí.

Co vám ne/pomůže

Odsátí tuku v tomto případě skutečně není možné, zejména z toho důvodu, že valná část tuku v pánském bříšku se nachází uvnitř břicha. Jedná se o takzvaný viscerální tuk, který v břišní dutině obaluje orgány tam uložené a společně s povolenými břišními svaly a podkožním tukem navíc má často na svědomí bříško tvaru hory Říp.

TIP: Břišní tuk nejsou jen viditelné pneumatiky

Takže pánové, rozhodnete-li se zbavit svého neoblíbeného břicha, nezbývá vám nic jiného, než zredukovat váhu a posílit zejména přímé svaly břišní. To jsou ty svaly, které přední stěnu břišní udržují pevnou a které u těch svalnatých a opravdu vypracovaných jedinců vytvářejí na břiše ten tak oblíbený a dámami obdivovaný „pekáč buchet“. Přečtěte si, jak správně cvičit břicho a kde často děláme chyby.


Autor: Depositphotos.com

Kůže břicha se po radikálním zhubnutí nedokáže vrátit do původního stavu

Když se vám to alespoň částečně podaří, máte skoro vyhráno, protože pak už může nastoupit plastický chirurg. Plastický chirurg nejen dokáže zpevnit přední stěnu břišní sešitím rozestupu přímých břišních svalů, i když často musí k definitivnímu zpevnění všít do stěny břišní speciální síťku, ale především odstraní nepříjemný převis uvolněné kůže břicha, určitě i s částí podkožního tuku. Nikdy se nejedná o žádnou jednoduchou operaci, ale výsledky bývají opravdu velmi dobré. Samozřejmě, že se musíte smířit s určitými jizvami.

Není operace bez jizev

Žádný chirurg, ani plastický, neumí operovat zcela bez jizev. Vždy, když se rozřízne kůže, vznikne jizva. Na výsledný stav jizvy má vliv mnoho faktorů. Některé z nich se ovlivnit dají – pečlivá sutura kůže, tedy její sešití, je jedním ze základních předpokladů, stejně jako následná péče o hojení jizvy.

Tvorba jizev je ale individuální záležitostí. Jsou lidé, kteří se hojí téměř bez jizev, jiní mají jizvy mohutnější, někdo jizvy hypertrofické, či dokonce keloidní. Jizva po plastice stěny břišní je vždy poměrně dlouhá, vede většinou v oblasti podbřišku až téměř do boků, ale bývá skryta v běžném prádle či plavkách. Někdy je potřeba provést sešití kůže i uprostřed břicha, ve střední čáře.

Rozhodně si ale myslím, že je lépe smířit se s jizvou, která nemusí být nijak výrazně patrná, než se trápit s kožním převisem břicha, který bývá nejen viditelný, ale určitě obtěžuje více než následná jizva po dobře provedené operaci.

Nejdůležitější ale je opravdu redukce váhy a zpevnění břišních svalů, bez nich opravit výrazné pánské bříško téměř nikdy nejde.

Vím, že to je smutné, ale je to prostě fakt.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Svatopluk Svoboda, vedoucí plastický chirurg 1. kolínského sanatoria, v Praze vede soukromou ordinaci plastické chirurgie (svatopluksvoboda.cz)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).