Hlavní navigace

Jak pojišťovny nakládají s vašimi penězi? Ověřte si to

11. 1. 2011

Sdílet

Pojištěnci zjišťují, zda pojišťovny využívají peněz efektivně. Občanské sdružení Platforma zdravotních pojištěnců chce od zdravotních pojišťoven informace o smlouvách s nemocnicemi a nákladech na léčbu.  Prezidentka svazu Michala Filipová ČTK řekla, že chtějí porovnat výdaje jednotlivých pojišťoven na jednoho pojištěnce v různých okresech, aby zjistili, zda se peníze využívají efektivně. Pokud by pojišťovny odmítly data sdělit, bude se jich domáhat sdružení soudně. „Všem devíti pojišťovnám jsme…

Pojištěnci zjišťují, zda pojišťovny využívají peněz efektivně. Občanské sdružení Platforma zdravotních pojištěnců chce od zdravotních pojišťoven informace o smlouvách s nemocnicemi a nákladech na léčbu. 

Prezidentka svazu Michala Filipová ČTK řekla, že chtějí porovnat výdaje jednotlivých pojišťoven na jednoho pojištěnce v různých okresech, aby zjistili, zda se peníze využívají efektivně. Pokud by pojišťovny odmítly data sdělit, bude se jich domáhat sdružení soudně. „Všem devíti pojišťovnám jsme poslali žádosti o sdělení informací o smlouvách a cenových dodatcích v letech 2009, 2010 a 2011, o struktuře úhrad lůžkové péče a specializovaných center. Zajímá nás, zda se liší financování regionů. Domníváme se, že by tam mohly být rozdíly," uvedla Filipová. 

„Chceme znát individuální cenu bodu a sazbu, z toho se dá zjistit, zda některé nemocnice dostávají za stejnou léčbu víc,„ doplnil právník platformy Ondřej Dostál. „Z celkové úhrady pro danou nemocnici a celkového počtu vykázaných bodů, kterými jsou oceněny jednotlivé výkony, chce platforma spočítat tzv. jednotku produkce, tedy kolik průměrně stojí pojišťovnu jeden pojištěnec. “

Je hypotéza, že nemocnice, ze kterých lékaři v odborové akci Děkujeme, odcházíme nejvíc utíkají, má cenu jednotky nejnižší," řekl Dostál. Pokud si nemocnice málo vydělá na léčení, má totiž i málo peněz na platy. 

Všechna tato data by podle něj měli pojištěnci znát při volbě pojišťovny. Měli by se své pojišťovny ptát, proč do jejich nemocnice jde méně peněz, přestože kvalitně léčí. 

Platforma chce udělat analýzu dat od devíti pojišťoven z více než 190 nemocnic také v souvislosti s tím, že politici mluví o nadstandardech a dalších penězích do systému. Chce zjistit, jestli systém není neefektivní za peníze, které teď dostává, a jestli kupuje péči u drahých poskytovatelů, zatímco by mohl koupit úplně stejnou službu u levných poskytovatelů. „Nejdřív se bude muset šetřit, než bude možno chtít další peníze,“ shrnul Dostál.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).