Hlavní navigace

Jak na půst, který neničí zdraví

8. 4. 2022

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Zapomeňte na nepřirozené diety, počítání kalorií a další nesmysly. Dodržujte nutričně vyvážený jídelníček, a chcete-li, čas od času zařaďte rozumný půst. Odlehčíte tím nejen svému trávení, ale i mysli. Jak tedy držet půst?

Půst může být téměř pro každého. Takový, který zvládneme a nepoškodí nám zdraví. Abyste však docílili kýžených výsledků postění se, je potřeba o něm přemýšlet a nezačít jen bezhlavě hladovět.

Co se dozvíte v článku
  1. Přerušovaný půst má různé varianty
  2. Začněte se postit z lepších důvodu, než je hubnutí
  3. Kdo by vůbec neměl držet půst
  4. Když půst, tak vám na míru
  5. Jídelníček při rozumném půstu: omezte maso a jezte více zeleniny
  6. Co jíst při půstu? Vycházejte z potřeb vlastního těla

Přerušovaný půst má různé varianty

Pokud přemýšlíte o tom, že se začnete postit, měli byste si ze všeho nejdříve zvolit typ půstu. V současné době se jich totiž praktikuje hned několik.

První variantou je půst, během kterého svůj příjem stravy soustředíte do časového rozmezí 4 až 12 hodin, tzv. leangains. Jedná se o půst, který kopíruje co nejvěrohodněji půst při Ramadánu.

Další možností je tzv. alternate-day fasting, tedy střídání dne s úplným (−100 %), nebo podstatným (−75 %) snížením příjmu energie spolu se zařazením dne s příjmem stravy dle chuti.

Třetí alternativou je půst, při kterém máte dva dny úplného půstu či podstatného snížení příjmu energie (cca −75 %) následované pěti dny příjmu stravy.

Jednotlivým druhům půstu se podrobněji věnujeme v článku Moderní dobrovolné hladovění: je přerušovaný půst vhodnou dietou? Který z půstů je v rámci hubnutí nejefektivnější? Žádný.

Začněte se postit z lepších důvodu, než je hubnutí

„Postění může být účinnou prevencí nemocí spojovaných s inzulinovou rezistencí, jako jsou nadváha a obezita, cukrovka II. typu, choroby srdce a cév, či dokonce Alzheimerova choroba. Prospívat může i po stránce psychické, protože člověk přestane být otrokem jídla a přestane trpět výkyvy hladu. Rozhodně bych však půst nevnímala jako hlavní prostředek k hubnutí,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse.

Dodává, že nadměrné a časté jedení zatěžuje trávicí orgány, proto může být občasný půst prospěšný. Je však důležité neplést si půst s hladovkou!

Jak odbornice upozorňuje, hladovka dokáže napáchat velké škody a rozhodně není pro každého.

Kdo by vůbec neměl držet půst

  • Ani do krátkého hladovění, a dokonce i samotného půstu by se neměli pouštět lidé s podváhou.
  • Není vhodný obecně pro nemocné lidi, u kterých je životně důležitý pravidelný přísun dodávek energie a živin.
  • Opatrní by měli být také všichni diabetici, těhotné a kojící ženy a děti.

Když půst, tak vám na míru

Postních doporučení existuje několik variant. Jakou z nich zvolit, by měl každý zvážit na základě svých individuálních potřeb, zdravotního stavu a ideálně to konzultovat s lékařem či alespoň výživovým poradcem.

Jednou z možností je však také to, že si stanovíte vlastní podmínky půstu:

„Z pohledu výživové poradkyně doporučuji celoživotní kvalitní a zdravé stravování a v případě půstu jsem spíše pro méně razantní, ale reálně zvládnutelná pravidla. Během půstu by se člověk neměl stresovat hladem, protože to nebude mít pozitivní dopad na jeho fyzické ani duševní zdraví,“ říká Věra Burešová.

 

Jídelníček při rozumném půstu: omezte maso a jezte více zeleniny

Půst může vypadat klidně i tak, že omezíte konzumaci masa a naopak zařadíte větší porce zeleniny ke každému jídlu. Zdraví prospěšné je rozhodně vyloučení všech polotovarů, a tím i aditiv.

Značně omezit, nebo ještě lépe zcela vynechat byste měli alkohol, a to bez ohledu na to, zdali zrovna probíhá suchý únor. Měsíční pauza od alkoholu zdravá játra nezaručí, upozorňují odborníci.

Pokud byste chtěli zkusit přísnější variantu půstu, krátkodobě můžete být na rýži se zeleninou či pouze na čerstvě připravovaných zeleninových šťávách a neslazených čajích.

Rozhodnete-li se však pro postění určitý počet hodin v kuse bez jakékoliv konzumace, nezapomeňte doplňovat tekutiny. Stačí obyčejná voda, ale nic nezkazíte ani vodou s citronovou šťávou či neslazeným čajem.

Co jíst při půstu? Vycházejte z potřeb vlastního těla

I přes mnoho detailních návodů, jak se postit, co přesně jíst a co je zakázáno, neexistuje podle výživové specialistky jediný správný režim postění se:

„Je potřeba vždy vycházet z potřeb vlastního těla a nesnažit se držet půst či dokonce hladovět za každou cenu. Chcete-li dosáhnout zdravého a štíhlého těla, sestavte si jídelníček ze skutečných potravin. Dbejte na jejich kvalitu a čerstvost. Tento druh potravin vám dodá dostatečné množství živin a energie, a nebudete tak mít potřebu se jimi ani přejídat,“ říká Věra Burešová.

Na závěr radí, aby každý nechal své tělo, aby rozhodlo, jestli potřebuje ke svému fungování tři, či třeba pouze dvě jídla denně a jestli mu prospěje, když nějaké jídlo občas vynechá.

Odborná spolupráce:

Věra Burešová

Hlavní výživová poradkyně poradenských center pro výživu Naturhouse

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).