Hlavní navigace

Ideální průměrná žena

13. 1. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
FEJETON – Snad každý muž někdy snil o ideální ženě a představoval si, jak by taková žena snů vlastně měla vypadat. V mnohém se tyto představy shodují, v něčem zase ne.

Ideální ženu si představuji jako ženu naprosto průměrnou. Je to málo, chtít po někom, aby byl jenom průměrný? Anebo to stačí? Já si myslím, že je to až příliš. Být průměrný totiž může znamenat být naprosto ideální. Zvláště to platí o ženách a o dnešní době. Nevěříte?

Průměr všech žen

Představme si obrovský imaginární kotel, v němž by se stavily všechny ženy, které kdy žily a žijí na této planetě.


Autor: Isifa.cz

Podle jednoho odhadu připadá na jednoho současného žijícího člověka přinejmenším 20 lidí, kteří žili někdy v minulosti. Moderní žena z vyspělé části světa by tedy tvořila jen nepatrnou příměs této veškeré ženskosti světa, zahrnující něžnější pohlaví všech národů, kmenů a ras, ženy rozličných vlastností, charakterů a povah, různé inteligence, zdraví i krásy…

Ze všech těchto vlastností by se vytvořil statisticky přesný průměr, který by se možná blížil jakémusi praobrazu všech žen. Jak by tento výsledek, kterému podle biblického příběhu dáme jméno Eva, vypadal?

Jak vypadá průměrná tvář?

Kriminalisté se pro potřeby lepší identifikace pachatelů kdysi pokoušeli vytvořit něco jako průměrnou mužskou tvář.

Postupovali tak, že srovnávali fotografie různých osob a vytvářeli z nich průměr. Měla-li jedna tvář velký nos a druhá zase menší, vytvořili z nich – průměrný nos. Podobně modelovali všechny rysy tváře. Spolu se stále větším počtem tváří zahrnutých do výpočtů se čím dál více blížili jakémusi domnělému průměru.

Došli k zajímavému objevu: čím více se tvář stávala „průměrnější“, tím se také jevila jako krásnější.

Čtěte dále: Liga krásných

Podoba Evy

Připusťme, že podobná souvislost platí i pro ženské tváře, a jelikož Eva představuje průměr všech žen, lze si snadno domyslet, že její tvář by byla nepopsatelně krásná. Nejinak by tomu bylo i s její postavou; něco podobného můžeme pozorovat u geneticky pestře smíšených populací. Proč jsou naše české holky tak hezké? Protože nejsou zas tolik „čistokrevnými Češkami“.

Jako Češi jsme v podstatě evropskými voříšky, v nichž nekoluje ani polovina slovanské krve. Naopak v oblastech, kde bylo v historii příležitostí ke genetickému míšení podstatně méně, to dnes vypadá poněkud jinak i s ženskou krásou. Kdo žil např. na britských ostrovech, ví, o čem mluvím.

Se svou tváří a dokonale vyváženou postavou, na níž by toho nikde nebylo příliš moc ani málo, zkrátka samý průměr, by se Eva podobala spíše bohyni než pozemšťance. Připusťme ale, že by byla spíše štíhlejší (hlad trápil lidstvo poněkud častěji než obezita), drobnější (bývali jsme menší) a tmavších očí a vlasů (celosvětově tento typ vždy převažoval, naopak blondýny jsou poměrně vzácné a podle některých prognóz by plavovlásky měly v budoucnu zcela vymizet).

Eviny vlastnosti

O povahových vlastnostech dokonale průměrné ženy lze říci totéž, co o její fyzické podobě. Ničeho by nebylo příliš, vše by bylo vyvážené.


Autor: Isifa.cz

Zlatý střed mezi lakomstvím a marnotratností, mezi obětavostí a vypočítavostí; trochu světice, i trochu potvora, prostě – normální průměrná ženská. Stěží bychom však mohli očekávat absenci jistých typických ženských vlastností. Ty tři nebo čtyři ženy, co zná lidstvo, které se nikdy nekrášlily, nebyly upovídané apod. celkový průměr všech Eviných dcer tolik neovlivní.

Od většiny moderních žen by se však naše Eva odlišovala dosti výrazně. Byla by mnohem více duchovně založená. Je těžké zprůměrovat všechny ty náboženské představy, co jen lidstvo poznalo, ale vezmeme-li v úvahu jejich společného jmenovatele, pak by naše průměrná Eva určitě věřila, že bude-li se chovat dobře, čeká ji po tom našem krásném, ale nesmírně těžkém životě nějaké lepší příští v jiném, lepším světě. A o čem by snila? Tady je odpověď snazší: lidské touhy a sny bývají až neskutečně podobné. Určitě by se chtěla dobře vdát, prožít šťastný život v harmonickém vztahu se svými blízkými, dobře vychovat své děti, zanechat po sobě nějakou stopu…

Dále by na rozdíl od žen naší kultury žila Eva v mnohem bližším vztahu s přírodou a jejími cykly. Díky tomu by měla mnohem vyvinutější intuici. Lépe by vnímala své tělo a měla pravidelnou menstruaci. Uměla by lépe zvládat své emoce, díky čemuž by nebyla tolik podrážděná a byla snesitelná i při PMS.

Sociální postavení průměrné ženy

Předpokládejme, že ve většině civilizací bylo asi 10 % občanů bohatých, minimálně 60 % chudých (v dobách válek a krizí až 80 %), zbytek populace se nacházel někde mezi (střední třída).

Naprostá většina lidských životů, které kdy byly žity, byla úplně obyčejných, jen malé procento lidí prožilo něco výjimečného nebo byli panovníky, slavnými umělci atd. Naše průměrná Eva tedy bude zvyklá na obyčejný život, který bude skromný a spíše chudý, byť rozhodně ne bídný.

Brzy se vdá a vysokého věku se pravděpodobně nedožije. S mnohem vyšší pravděpodobností než dnes bude svému muži věrná. Svou roli matky a péči o domácnost bude chápat jako svůj zcela přirozený úděl a naplnění. Nebude mít potřebu soupeřit s muži a zcela jistě nebude iniciátorkou rozvodu. Všechny zmíněné charakteristiky by samozřejmě platily jen v případě, že Eva zůstane věrná své „průměrnosti“ a nenakazí se moderní dobou.

Nedostižný ideál

Nevím jak vám, ale mně by se průměrná žena docela líbila. Chtěl být někdy takovou potkat.

Vlastně ne, takový sen je naprosto nereálný. Průměrné ženy přece nejsou; žádná není průměrná… Tedy, přál bych si, aby ženy, které potkávám, byly alespoň trochu, trošičku průměrnější…

A vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval jsem obor teologie - český jazyk. Snažím se přijít na kloub různým otázkám a záhadám, zejména z oboru psychologie a duchovna.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).