Hlavní navigace

Houba jedlá, nejedlá? Odborníci vám poradí

26. 8. 2010

Sdílet

Houbám se daří, po deštích rostou pořádně. Srpen trhá houbařské rekordy, ale na houby narazíte nejenom v lese. Česká mykologická společnost pořádá tento víkend, 28.-29. 8., výstavu hub. Navštívit ji můžete v přízemí budovy VŠUP na Palachově náměstí v Praze 1 v sobotu a neděli, vždy od deseti do šesti hodin.

Houbám se daří, po deštích rostou pořádně. Srpen trhá houbařské rekordy, ale na houby narazíte nejenom v lese.

Česká mykologická společnost pořádá tento víkend, 28.-29. 8., výstavu hub. Navštívit ji můžete v přízemí budovy VŠUP na Palachově náměstí v Praze 1 v sobotu a neděli, vždy od deseti do šesti hodin.

Máte i jedinečnou příležitost přinést si svoje nálezy k určení nebo ověření.

Čtěte téma: Kampak, Češi? Na houby!

Proč je právě u nás houbaření tak populární?

Houbařská poradna v Prazepotvrzuje, že houby rostly v posledních dnech prakticky všude, a to v bohaté druhové skladbě. Z jedlých hub jsou to v první řadě hřibovité houby, včetně kozáků, křemenáčů a klouzků, dále muchomůrky, holubinky i některé ryzce. „Ze saprotrofních druhů doplňují jedlé houby například bedla vysoká, pečárka hajní a další pečárky, počínají růst kotrče kadeřavé, pýchavky a vatovec,“ uvádí Jaroslav Landa.

Ale pozor, stejně tak bohatá je úroda hub jedovatých. Kromě nejnebezpečnějších: muchomůrky zelené, muchomůrky tygrované či závojenky olovové roste více druhů závojenek, vláknic a počínají růst již i pavučince. „V těchto rodech hub se nachází převážná část silně jedovatých druhů,“ upozorňuje odborník.

Čtěte téma: Rostou. Pozor, ať se neotrávíte!

Omyly mívají fatální následky. Některé druhy hub mohou rozeznat jen skuteční znalci…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).