Sezona chřestu v Česku začíná tradičně v polovině dubna a končí 24. června – na svátek sv. Jana. Je tedy čas nachystat vysoké hrnce a natrénovat holandskou omáčku, český chřest se začíná prodávat na farmě v Hostíně u Vojkovic už zítra, 17. dubna.
Jak poznat čerstvý chřest
V českých obchodech je chřest k dostání už mnoho týdnů, většinou však pochází z Itálie či Peru. Pravděpodobnost, že ho sklidili dnes ráno, je mizivá, přitom čerstvost hraje u chřestu dost zásadní roli. Čerstvě sklizený bílý chřest poznáte podle hodně pevných, sevřených hlaviček a lesklého povrchu. Při naříznutí z něj vytéká bílá míza. Když se ho snažíte ohnout, nejde to, zlomí se a křupne, pokud už má za sebou pár dní od sklizně je gumový a nezaslouží si, abyste za něj utráceli.
Druhy chřestu podle barev
Primární rozdíl mezi různými chřesty je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti. Existuje i fialovo-zelená varianta chřestu. A také fialový chřest, který se pěstuje hlavně v zahraničí. Nově, od letošní sezony, ale seženete tuto specialitu i v Hostíně u Vojkovic.
Méně známou variantou, kterou si můžete připravit k obědu, je takzvaný chmelový chřest, jak se říká mladým výhonkům chmele. Znát ho můžete i jako červeňák, chmelníček nebo zelené zlato. Chmelový chřest si někdy kupte, jen počítejte s tím, že je více než jednou tak drahý než chřest zelený, ale za zkoušku určitě stojí.
S čím připravit chřest
Chřest nejčastěji podáváme s omáčkami, holandskou, řeřichovou, dobře se chuť chřestu snoubí se všemi možnými sýrovými omáčkami či omáčkami s parmskou šunkou.
Chřest můžeme zapékat, opět nejlépe se sýrem, s masem nebo se šunkou. Lze ho omotat plátky šunky či slaniny a zapékat ve smetanových omáčkách, hodí se i na saláty. Povařený a vychlazený chřest smícháme s různými druhy zeleniny a zalijeme oblíbenou zálivkou.
Zítra bílý chřest, na zelený je třeba počkat
Pokud pořídíte chřest přímo na farmě, můžete si být jistí, že ho sklidili před pár hodinami, chřest se totiž sklízí asi od šesté hodiny ranní, a pak po celý den. Když je teplo i v noci, chřest zvládne vyrůst za den o osm až patnáct centimetrů. Od zítra si tedy denně, včetně víkendů můžete dojít pro chřest do Hostína, kde ceny zůstaly na stejné výši jako loni, budou se pohybovat od 89–199 Kč/kg. V nabídce bude zatím bílý chřest. Zelený chřest očekávejte koncem dubna, stejně jako novinku chřest fialový.
V květnu se pak chřest bude prodávat v Hostíně u Vojkovic na tradičních Chřestových a křenových slavnostech. V nabídce bude vedle prodeje zeleného a bílého chřestu i mělnického křenu za režijní ceny i chřestové a křenové pivo či chřestové džusy, čerstvá česká farmářská zelenina i ovoce či domácí vajíčka a sýry.
Galerie: Zahájení chřestové sezóny 2021