Hlavní navigace

V automatu koupíte karton vajec i maso na steaky, farmáři šetří čas

28. 5. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zákazníci mohou nakupovat, kdykoli je napadne, zemědělci zase nemusejí shánět obsluhu do stánků a prodejen. Stačí jim zásuvka na elektřinu. K prodeji pomocí automatů se uchyluje stále více farmářů. Místo obligátních sušenek a baget v nich můžete koupit třeba čerstvá vajíčka, domácí sýry, hovězí maso nebo rajčata.

Rodina Basařových hospodaří v Podkrkonoší v obci Prosečné. Na svém statku nabízejí prodej hovězího masa ze dvora. Dlouho přemýšleli, jak vyřešit situaci, kdy zákazník musí čekat, až se někdo z rodiny utrhne od své práce a dojde zákazníka obsloužit. Před třemi lety se proto rozhodli vyzkoušet automat.

Na první pohled vypadá stejně jako ty, v nichž normálně najdete mezi spirálami uložené třeba bagety nebo sušenky. Jen je napěchovaný hovězím masem. Zákazníci k němu mají přístup nonstop, platit mohou hotovostí i kartou.

Setkal se s tak velkým ohlasem, že dnes Basařovi provozují ve Vrchlabí celou prodejnu postavenou pouze na automatech.

Kvíz: Ukažte, jak si pamatujete výrobky, které se kupovaly před rokem 1989 Přečtěte si také:

Kvíz: Ukažte, jak si pamatujete výrobky, které se kupovaly před rokem 1989

Dvě třetiny masa

Náš způsob prodeje oslovuje čím dál více lidí. Myslím, že automaty jsou úžasné nástroje k tomu, jak nabídnout zákazníkům neomezenou možnost nákupů farmářských produktů a nemuset kvůli tomu omezovat čas, který každý farmář potřebuje věnovat práci, říká farmářka Kateřina Basařová.

Prostřednictvím automatů prodávají zhruba dvě třetiny produkce, zbytek odebírají restaurace.

Rodina tak přemýšlí o tom, zda stroje umístit i na další místa. Ale většinou si to rozmyslíme kvůli nejistotě, zda bychom zvládli pravidelné zásobování ve vzdálenějších místech, přiznává Basařová.

Vrchlabskou prodejnu zásobují každý den. Rozváží do ní také objednávky z e-shopu, které pak čekají na vyzvednutí v zařízeních s jednotlivými uzamykatelnými boxy. Ty se zákazníkům otevřou po zadání kódu. Prodejna je otevřena denně od 9 do 21 hodin.

V jakou denní dobu chodíte nejčastěji nakupovat?

Rajčata i pětkrát denně

Automaty si před časem pořídilo také zemědělské družstvo z Haňovic na Olomoucku a celoročně v nich nabízí rajčata. Ta nikam nepadají. Zařízení má okénka, která se po zaplacení uvolní a zákazník si může vaničku s rajčaty odebrat.

Automaty se osvědčily, lidé se k nám pravidelně vrací, chválí si vedoucí střediska skleníků haňovického družstva Veronika Sedlářová.

Stroje stojí před skleníky a přístupné jsou 24 hodin denně. Zboží se v nich nestíhá zkazit, doplňovat ho musí obvykle několikrát denně.

Například přes vánoční a velikonoční svátky doplňujeme i pětkrát denně. V ostatních dnech přibližně dva- až třikrát denně, vypočítává Sedlářová. Pouze v létě, kdy lidé sklízejí na zahradách vlastní rajčata, je zájem menší.

Přibývá farmářů, kteří hospodaří bez půdy, houby vyrostou i na pilinách Přečtěte si také:

Přibývá farmářů, kteří hospodaří bez půdy, houby vyrostou i na pilinách

Inspirace z ciziny

Na stejném principu jako v Haňovicích fungují i automaty Statku Dvořák. Zvládnou bez poškození vydávat tak křehké zboží, jako jsou slepičí vajíčka. Statek Josefa Dvořáka se nachází ve Zlatnících u Prahy. Zásobuje 15 vejcomatů převážně v jihovýchodní části Prahy a jejím okolí.

Vejcomaty doplňujeme minimálně třikrát týdně právě sebranými vejci z našeho statku a automat je udržuje díky hygienickému prostředí a stálé teplotě ve skvělé kondici, tvrdí Dvořák.

Vejce v automatech viděl před lety v cizině. Rozhodl se proto vyzkoušet tento způsob i v Česku.

Jeho hlavní ideou bylo, aby lidé mohli nakupovat 24 hodin denně, což lze u všech vejcomatů s výjimkou jediného, jenž stojí v obchodním centru Bořislavka. Tam je provoz omezen otevírací dobou centra.

První řetězec v Česku přestal prodávat klecová vejce. O tři roky dříve, než to bude povinné Přečtěte si také:

První řetězec v Česku přestal prodávat klecová vejce. O tři roky dříve, než to bude povinné

Automaty si oblíbili i producenti mléčných výrobků. Kromě mléka si v nich lze koupit kefír, jogurty, pomazánky i čerstvé sýry. Například výrobky z makovské farmy Čírtek můžete ochutnat buď v automatu na jejich statku, nebo na autobusovém nádraží v Táboře. Speciality z kozího mléka chladí automat Dvoru Ratibořice, jenž se nachází u vstupu na tuto farmu.

Odpadají marže překupníků

V moravské metropoli je možné v automatech zakoupit brambory, cibuli, česnek, jablka, a někdy dokonce i med. Automat má vlastní termoregulaci – v zimních měsících je vyhřívaný, v letních naopak klimatizovaný na teplotu okolo 8 stupňů. Vše je přes aplikaci řízeno na dálku, vysvětluje provozovatel automatů Petr Grünwald.

Všechny produkty jsou lokální, nejčastěji od pěstitelů z Tišnovska, z okolí Velké Bíteše nebo z Břeclavska.

Cílem zavedení těchto automatů je dodat koncovým zákazníkům kvalitní zeleninu a ovoce v co nejkratší době, s rozumnými náklady bez marže překupníků či obchodních řetězců, dodává Grünwald. Zboží doplňuje obvykle každý den, zelenina v boxech čeká na zákazníka v průměru 14 až 17 hodin.

Soumrak farmářských trhů?

Že by automaty v budoucnu vymýtily oblíbené farmářské trhy, se Kateřina Basařová nebojí. Nejsou totiž podle ní přímou konkurencí. Trhy považuje za skvělou událost, kdy mohou lidé výrobky ochutnat a zjistit jejich původ. Myslím, že zákazníci si rádi s farmářem popovídají o jeho produktech, ověří si, že za produkty opravdu stojí malý výrobce a ne žádná velkovýroba. Poté je skvělé, když zákazník, kterého produkt zaujal, má možnost si ho během celého roku pořídit v samoobslužném automatu, domnívá se Basařová.

Galerie: Billa nabízí tašky s ovocem a zeleninou za 49 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psát začala v roce 2006 v Pražském deníku. U regionálního zpravodajství zůstala i později v redakcích MF Dnes a iDNES.cz. Pro ČTK pokrývala dění ve sněmovně. Po mateřské pauze se začala věnovat tématům jako školství, rodina a zdravý životní styl. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).