Asi každý ví, že by neměl při stolování smrkat, dloubat se mezi zuby nebo vstávat od stolu dříve, než ostatní dojí. Překvapivé ale může být zjištění, že z pečiva nemáme ukusovat, nýbrž odlamovat malé kousky. Nebo že bychom měli sklenici, ze které upíjíme, vracet vždy na původní místo. Etiketa stolování se sice může lišit napříč různými kulturami, nicméně my si v tomto článku představíme pravidla, kterými bychom se měli řídit v české kotlině.
Co se dozvíte v článku
Základní pravidla etikety stolování
Etiketa stolování se netýká jen chování u jídla, ale začíná již dlouho předtím. Zejména pokud se chystáte na ples či formální večeři, měli byste se zaměřit i na způsob oblékání, příchod, uvítání s hostitelem a ostatními hosty a komunikaci s obsluhou.
Pravidla prostírání
- na stole by měl ležet tzv. klubový talíř, na který se pokládají další čerstvé talíře s chody,
- příbory se uspořádají podle pořadí použití (od vnějšího okraje k talíři),
- sklenice patří do pravého horního rohu nad nože,
- do středu stolu patří dekorativní prvky, jako jsou svíčky či květiny,
- nádobí by mělo být sladěné a rozložené symetricky, aby byl zachován uspořádaný vzhled,
- důležité je zachovat pro každého hosta dostatek prostoru, aby nádobí nezasahovalo do prostoru ostatních.
Příchod a sezení u stolu
- pokud jste pozváni na konkrétní čas, dodržte ho a vyvarujte se zpoždění,
- pokud vcházíte do restaurace/prostoru poprvé, vchází první muž a až po něm žena,
- pozdravte se s hostitelem a ostatními hosty,
- nehledejte stůl sami, ale počkejte, než vás obsluha usadí,
- bývá zvykem, že první usedají významnější hosté a hostitelé,
- při sedání pomáhá ženě její mužský doprovod nebo personál tím, že jí přisune židli,
- než začnete jíst, počkejte, dokud nebudou mít jídlo na stole i ostatní,
- pokud se musíte během jídla zvednout, udělejte to potichu a nešoupejte židlí po zemi.
Správné používání příborů
- dbejte na to, abyste na daný pokrm používali správné příbory (stačí dodržet pořadí a začít vždy vnějšími),
- používejte vždy oba příbory s výjimkou salátu, rizota či těstovin, kde stačí vidlička,
- dezertní příbory se nacházejí nad talířem,
- sklenice vždy odkládejte na původní místo,
- až dojíte, položte příbor na talíř, abyste dali obsluze signál, že jste skončili,
- použitý látkový ubrousek položte vedle talíře, papírový na talíř pod příbor.
Chování u jídla
- u stolu se snažte sedět vzpřímeně a příliš se nenaklánějte nebo nehoupejte,
- snažte se nenabírat příliš velká sousta,
- žvýkejte se zavřenými ústy,
- nemlaskejte a nesrkejte,
- pečivo byste si měli ulamovat, nikoliv ukusovat,
- snažte se o příjemnou a pohodovou konzervaci,
- alkohol pijte jen s mírou,
- nepoužívejte mobilní telefon, abyste nerušili ostatní hosty (ideální je telefon ztlumit nebo vypnout),
- nezvedejte se od stolu dříve, než ostatní dojí,
- vyčkejte, dokud se nezvedne hostitel a nedá tím signál ostatním, že je jídlo u konce,
- nezapomeňte hostiteli poděkovat za jídlo a za společnost.
Lokty na stůl, nebo do klína?
Také vám rodiče doma říkali, že si při jídle neopíráme lokty o stůl? Tak to měli pravdu. Úplný opak, tedy složení rukou do klína, ale rozhodně není společensky přijatelný. Správně bychom si měli opírat ruce o stůl tak, aby se hrana stolu stýkala s oblastí rukou přibližně v polovině loketní kosti.
Tento zvyk vychází z dřívějších let, kdy muži chodili běžně ozbrojení. Aby dali najevo, že nemají v plánu zbraň použít, museli mít ruce opřené o stůl. Ostatní tak měli dobrý přehled o tom, co se děje, a nemuseli se bát překvapivého útoku.
Etiketa stolování na plesech a v restauraci
Někteří lidé se domnívají, že je nutné dodržovat etiketu jen v luxusních restauracích a na plesech. Na druhou stranu domácí prostředí je přímo ideální k nácvikům vybraného chování při stolování. Díky tomu si pak budete jistější ve svém chování a vyhnete se případnému faux pas.
Oproti domácímu stolování platí v restauraci, na plese či svatbě ale jeden zásadní rozdíl – do situace zde vstupuje obsluha. Důležitá je v tomto ohledu především zdvořilost, kterou bychom měli jako hosté projevovat vůči obsluze.
Jak se chovat na plese k obsluze
- pokud něco chcete, řekněte „prosím“,
- nezapomeňte vždy poděkovat,
- číšníka či číšnici oslovujte „pane/paní“,
- obsluze nic nepodávejte, ta zvládne uklidit talíře sama,
- pokud vám spadne na zem příbor nebo ubrousek, nezvedejte ho a požádejte o nový,
- za ženu by měl obsluhu žádat vždy muž.