Hlavní navigace

Olomoučtí lékaři se díky 3D mapě dostanou i k ložiskům na okraji plic

14. 3. 2023

Sdílet

Lékaři z Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy Fakultní nemocnice Olomouc mají k dispozici nejnovější elektromagnetickou navigační bronchoskopii. Díky tomuto systému se dostanou i k ložiskům nejasného původu na samé periferii plic, která jsou pro běžná vyšetření průdušek a plic nedostupná. Takových ložisek přitom lékaři díky screeningu plic objevují čím dál více.

„Tímto přístrojem jsme schopni detekovat malá ložiska uložená až v periferii plic, kam se prostým endoskopických přístrojem nemůžeme dostat,“ popisuje přednosta Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy FN Olomouc Petr Jakubec.

Dosud na klinice používali radiální ultrazvuk nebo skiaskopii. Jejich nevýhodou však je, že u nich nejsou k dispozici řiditelné sondy a instrumentária, a kvůli tomu se v řadě případů nedaří proniknout dýchacími cestami přímo k ložisku a provést cílený odběr z této léze. Jde o ložiska neznámého původu, u kterých je potřeba vyloučit, zda náhodou nejde o nádor. 

Díky novému přístroji ale lékaři na ložisko dosáhnou i různými diagnostickými a odběrovými nástroji, jako jsou kleště, jehly a podobně.

Postup je takový, že si lékař na CT snímku pacienta označí vyšetřované ložisko a software vygeneruje 3D mapu a virtuální obraz průduškového stromu. „Naznačíme si ložisko v periferii plic a od něho sledujeme cestu průdušek postupně až k průdušnici. Stává se, že někdy najdeme jednu, ale někdy dvě, nebo i tři cesty. Ty si označíme a pak při samotném vyšetření v dýchacích cestách pacienta zkoušíme, která cesta je nejlepší, nejrychlejší a nejlépe nás dostane k ložisku a je ideální z hlediska odběru validního vzorku z plicního ložiska,“ popisuje přednosta Jakubec.

Pacient při vyšetření leží na speciální elektromagnetické desce a na těle má elektrody, které sladí polohu plic s elektromagnetickou deskou. „Tímto se synchronizují anatomické struktury plic pacienta s virtuálním obrazem plic vytvořeným softwarem a lékař se na monitoru řídí navrženou cestou průduškami až k ložisku, z nějž chce uskutečnit odběr patologického materiálu,“ popisuje lékař.

„Už se nám stalo, že jsme si označili dvě cesty, začali jsme první a dostali jsme se do slepého místa. Vrátili jsme se, přepnuli na druhou cestu a tou jsme se pak k ložisku bez problému dostali,“ dodává Jakubec.

Olomoučtí specialisté jsou první v Česku, kteří s navigačním systémem Illumisite Medtronic pracují. Systém, jehož cena se pohybuje mezi 10 a 20 miliony korun, nemocnice získala za peníze z evropského programu React. Jakubec očekává, že jej na jeho oddělení lékaři využijí k desítkám vyšetření ročně.

Drobná ložiska v periferii plic lékaři nacházejí čím dál častěji. „Tato ložiska jsou nacházena často a potřeba jejich vyšetření stoupá. Běžné endoskopické vyšetření není schopno tato ložiska zachytit a odebrat z nich validní tkáň,“ říká lékař s tím, že nárůst souvisí s pilotním projektem screeningu karcinomu plic. 

Ten byl spuštěn v roce 2022 a zaměřuje se právě na časný záchyt rakoviny plic u rizikové populace. Konkrétně se program týká lidí mezi 55 a 74 lety, kteří kouří dvacet a více let dvacet cigaret denně, nebo po dobu deseti let čtyřicet cigaret denně. Na preventivní vyšetření mají nárok také lidé, kteří v takovém množství a po takovou dobu kouřili v minulosti.

Zkoušeli jste někdy přestat s kouřením?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).