Hlavní navigace

Dva měsíce pod zemí – zachráněné horníky čeká pořádná zátěž

13. 10. 2010

Sdílet

První z třiatřiceti chilských horníků, kteří byli přes dva měsíce uvězněni v zavaleném dole, se dočkali. Na vzduchu jsou již první evakuovaní. Dnes brzy ráno se na povrch dostal první muž, po něm postupně následují další a další. Celá záchranná akce by měla probíhat asi dva dny. Na zachráněné čekají u šachty davy lidí, kromě rodiny i chilský prezident, ale také tisíce novinářů a zvědavců.

První z třiatřiceti chilských horníků, kteří byli přes dva měsíce uvězněni v zavaleném dole, se dočkali. Na vzduchu jsou již první evakuovaní.

Dnes brzy ráno se na povrch dostal první muž, po něm postupně následují další a další. Celá záchranná akce by měla probíhat asi dva dny.

Na zachráněné čekají u šachty davy lidí, kromě rodiny i chilský prezident, ale také tisíce novinářů a zvědavců.

Na návrat horníků se připravovali i lékaři a psychologové. Muži si po dlouhé době budou muset znovu zvykat na pobyt na denním světle a čerstvém vzduchu, ale také na psychickou zátěž, která je po jejich záchraně čeká.

Havíře hned po výstupu na povrch kontrolují asi dvě hodiny lékaři. Pak jsou převezeni na důkladné vyšetření do nemocnice, domů by se mohli dostat zhruba po dvou dnech, pokud to lékaři uznají za možné.

Muži byli pod zemí uvězněni od začátku srpna, což je nejdelší doba, po kterou někdo přežil v zavaleném dole.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).