Hlavní navigace

Dioxin potvrzen v německém vepřovém, čeští obchodníci odmítají značit zboží

12. 1. 2011

Sdílet

Testy v Německu poprvé v rámci skandálu kolem německého krmiva, které bylo kontaminováno rakovinotvornými dioxiny, potvrdily jeho zvýšený výskyt ve vepřovém mase.  Na skandál dnes reagovala i Evropská komise, když oznámila, že chce regulovat aktivity výrobců potravinových doplňků a krmiv pro zvířata, informuje ČTK. V Česku obchodní řetězce odmítly výzvu Agrární a Potravinářské komory, aby zavedly v tuzemských prodejnách mimořádné značení masa a vajec. 

Testy v Německu poprvé v rámci skandálu kolem německého krmiva, které bylo kontaminováno rakovinotvornými dioxiny, potvrdily jeho zvýšený výskyt ve vepřovém mase. 

Na skandál dnes reagovala i Evropská komise, když oznámila, že chce regulovat aktivity výrobců potravinových doplňků a krmiv pro zvířata, informuje ČTK. V Česku obchodní řetězce odmítly výzvu Agrární a Potravinářské komory, aby zavedly v tuzemských prodejnách mimořádné značení masa a vajec. 

Zvýšený výskyt dioxinu ve vepřovém mase dnes oznámilo ministerstvo zemědělství spolkové země Dolní Sasko. Tamní úřady nechají podle agentury DPA utratit 140 prasat z chovu, z něhož testovaný kus pocházel.

V okolí Hannoveru, hlavního města Dolního Saska, se dostala do prodeje vejce z farmy, která byla kvůli používání krmiva kontaminovaného dioxinem preventivně uzavřena. 

Před vepřovým masem bylo nadlimitní množství dioxinu v Německu prokázáno jen ve vejcích a mase nosnic. V kuřecím a krůtím mase stejně jako v kravském mléce se vyšší než povolené množství dioxinu zatím neobjevilo.

České dozorové orgány při preventivních kontrolách dosud nezjistily žádný výskyt dioxinu v dovezeném mase a vejcích. Podle ministra zemědělství Ivana Fuksy proto zatím není důvod uzavírat hranice s Německem, ke kterému minulý týden vyzvala Agrární komora. České úřady budou dovážené potraviny i krmiva kontrolovat dál.

Výzvu Agrární a Potravinářské komory, aby obchodní řetězce zavedly v tuzemských prodejnách mimořádné značení masa a vajec, obchodníci odmítli. Tvrdí, že před označením například nápisem „Bez dioxinů“ by každý potravinářský výrobek musel být testován v laboratoři, což by bylo komplikované a drahé. Zdravotní nezávadnost masa a vajec by podle nich měli garantovat dovozci těchto potravin. S jejich názorem nesouhlasí Potravinářská komora. Podle její mluvčí by také obchodníci měli dodržovat to, co sami chtějí po dovozcích a zpracovatelích. 

Prezident Potravinářské komory Miroslav Toman v pondělí uvedl, že obchodníci mohou využít znalosti a možnosti dohledání původu prodávaných potravin a tuto informaci pak obratem poskytnout svým zákazníkům jako záruku a „bonus k nákupu“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).