Hlavní navigace

Dejte si pozor, podvodníci zneužívají výměnu průkazů VZP

24. 9. 2014

Sdílet

 Autor: VZP
Všeobecná zdravotní pojišťovna varuje před falešnými zaměstnanci. Pod záminkou kontroly kartičky VZP se snaží vetřít do domácností, zneužívají data pojištěnců či vnucují předražené zboží.

Nepoctivci zneužívají skutečnosti, že VZP od června 2014 do února 2015 plánuje vyměnit průkazy bezmála čtyř milionů pojištěnců. Obcházejí domácnosti a tvrdí, že vybírají již neplatné kartičky. Na těch je kromě jména a příjmení uvedeno i rodné číslo držitele. VZP upozorňuje, že s touto aktivitou nemá nic společného. „Domů za klienty pracovníci pojišťovny zásadně nechodí a staré průkazy od nich nevybírají – je výhradně na každém člověku, co s propadlým průkazem udělá,“ uvádí Oldřich Tichý, mluvčí VZP.

Pracovníci pojišťovny po domech nechodí

Zatím poslední případ se stal v Moravskoslezském kraji. Na pobočku pojišťovny v Novém Jičíně se dostavila žena ze Suchdola nad Odrou. Pracovnici VZP sdělila, že v minulých dnech u nich v obci obcházeli domy muž a žena, kteří se představovali jako zaměstnanci VZP a tvrdili, že sbírají staré průkazy. Klientka se přišla na pobočku zeptat, jestli šlo skutečně o akci pojišťovny. „Nic podobného VZP nedělá,“ říká mluvčí. U starých průkazů sice uvítá, pokud jí je lidé sami odevzdají na nejbližší pobočce, není to ale ničí povinnost. Držitelé je klidně mohou například sami znehodnotit přestřižením a vyhodit nebo si je mohou nechat.

„Stejně tak pracovníci VZP neobcházejí domy a byty klientů, aby před výměnou zkontrolovali, zda jim skutečně končí platnost průkazu. I tuto smyšlenku už podvodníci v minulých měsících opakovaně využili k tomu, aby si opsali osobní údaje pojištěnců. Ti pak často až dodatečně zjistili, že je kdosi bez jejich vědomí přeregistroval k jiné pojišťovně. Nedávno zase nepoctivci vyzkoušeli jiné triky, aby se vloudili ke klientům VZP domů a vnutili jim nákup předraženého zboží,“ popisuje Oldřich Tichý.

Celkem plánuje VZP v rámci plošné výměny rozeslat lidem 3 985 000 nových průkazů. Každému, komu končí platnost průkazu, zašle VZP automaticky poštou nový. Akce začala již v červnu. Za první tři měsíce VZP rozeslala už zhruba 1,2 milionu průkazů.

Více o výměně: Jste u VZP? Začíná velká výměna průkazů

Zdroj a další informace: VZP ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).