Hlavní navigace

Dechovou zkoušku na alkohol ovlivní i směs do ostřikovačů!

24. 1. 2012

Sdílet

Použití nemrznoucí směsi do ostřikovačů může ovlivnit výsledek dechové zkoušky na alkohol, ukázal výzkum. Řidič sedící v kabině vozu může po ostřikování skel nadýchat až 0,7 promile alkoholu. Na tiskové konferenci v Brně to dnes řekl přednosta Ústavu soudního lékařství Miroslav Hirt, uvádí agentura ČTK.

Použití nemrznoucí směsi do ostřikovačů může ovlivnit výsledek dechové zkoušky na alkohol, ukázal výzkum.

Řidič sedící v kabině vozu může po ostřikování skel nadýchat až 0,7 promile alkoholu. Na tiskové konferenci v Brně to dnes řekl přednosta Ústavu soudního lékařství Miroslav Hirt, uvádí agentura ČTK.

V ústavu společně s policisty prováděli výzkum ovlivnění alkoholu v dechu po použití ostřikovačů. K jakým závěrům došli?

Výsledky jsou „hrůzné“, říká znalec

„Většina náplní do ostřikovačů obsahuje ethylalkohol, ten se ventilací dostane do kabiny a dýcháním do plic řidiče,“ popsal proces Miroslav Hirt. Pokud policista při kontrole podá měřicí přístroj do kabiny řidiči, který v předešlých čtyřech minutách ostřikoval okna, ukáže se pozitivní výsledek ve 100 procentech případů.

„Přišli jsme na to náhodou a došli jsme k výsledkům, které jsou dosti hrůzné,“ poukázal Hirt na vysoké falešné naměřené hodnoty. Alkohol v dechu se může u řidiče prokázat až 13 minut po ostřikování.

Dechová zkouška – na vzduchu a opakovaně

Pro policisty je nyní proto důležité dodržovat metodický pokyn při kontrolách. Ten ukládá řidičům před zkouškou na alkohol vystoupit z auta. V tomto případě se člověk nadýchá čistého vzduchu a falešný výsledek na alkohol se neukáže.

Policisté mají navíc dechovou zkoušku provést opakovaně. Pokud řidič uvede, že ostřikoval okna, policista by ho nyní měl vyzvat k vystoupení z auta, prodýchání a opakování zkoušky po deseti minutách. „V tomto případě už bude hodnota negativní,“ řekl přednosta Hirt. Tímto postupem chce policie také zamezit zbytečným diskusím s řidiči. 

Výzkum prokázal různé množství alkoholu v dechu v závislosti na těsnění kabiny, druhu směsi, pohlaví a věku. Z dobře větraného auta se výpary ze směsi dostanou rychleji.

Přečtěte si: Odbourávání alkoholu nijak neurychlíte. Měřili jsme, jak dlouho trvá

Deset věcí, které zpomalují vylučování alkoholu z těla:

  1. pohlaví ženské
  2. nemoc
  3. nevyspání
  4. únava
  5. stres
  6. pití nalačno
  7. některé léky
  8. hmotnost člověka
  9. málo zkušeností těla s pitím alkoholu
  10. etnikum

Zdroj: ČTK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).