Hlavní navigace

Cvičením proti inkontinenci: jen správné posilování má smysl

28. 7. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Znám ženy, které desetiletí den co den poctivě cvičí. Od posílení svalů pánevního dna si slibují, že je ochrání před budoucí inkontinencí. Jak to udělat, abychom se k stáru nepočůrávali?

Inkontinence moči je problém, který – zejména v pokročilejším věku – trápí řadu lidí, ale u žen problémy přicházejí častěji a dříve. U některých se začne projevovat třeba již po porodu, u jiných se objeví později, zejména v klimakteriu. Toto období nastává zhruba mezi pětačtyřicátým a pětapadesátým rokem, ale existují značné odchylky.


 

V této době dochází vlivem úbytku ženských pohlavních hormonů ke změnám kvality sliznic a vaziva pánevních orgánů. „To se může podílet na vzniku tzv. stresové inkontinence, která se projeví jako únik moči při zvýšení nitrobřišního tlaku (kašel, kýchání, zvedání těžkých předmětů),“ říká specialista Jan Krhut, primář Urologického oddělení Fakultní nemocnice v Ostravě.

Některé ženy se snaží potížím s inkontinencí předcházet, například téměř celoživotním cvičením, které má úniku moči preventivně zabránit. Podle urologa není cvičení prevence vzniku inkontinence, přesto je posilování pánve prospěšné: „Cvičení svalů pánevního dna je účinný prostředek, jak tento typ inkontinence zmírnit, nebo dokonce úplně odstranit. Nelze říci, že by cvičení svalů pánevního dna bylo možno považovat za prevenci vzniku inkontinence, ale žena, která umí dobře ovládat svaly svého pánevního dna, ji může tímto způsobem efektivně zvládnout,“ popisuje docent Krhut.

Kdy má cvičení smysl

Jak vypadá vhodné posilování pánevního dna? Co když bude žena cvičit, ale špatně? Opravdu víte, jaké svaly zapojit? Podle odborníka je efektivní jen správné a také dlouhodobé a pravidelné provádění cviků. Ideální je, když vám cvičení svalů pánevního dna vysvětlí školený fyzioterapeut. Ten vás rovněž naučí, jak cvičení správně provádět a zkontroluje, zda svaly pánevního dna používáte správně. „Velmi důležité je si uvědomit, že cvičení svalového dna pánevního může mít smysl jen tehdy, když se naučíte pánevní svaly správně aktivovat v krizových situacích (při kašli, kýchání, zvedání těžkých předmětů),“ podotýká doc. Krhut.

Galerie: 3 metody na posílení pánevního dna

Najít specializovaného fyzioterapeuta lze pomocí internetu, případně se můžete dotázat u svého urologa nebo gynekologa. „Je pravdou, že při cvičení svalů pánevního dna je třeba být trpělivý, pozitivní účinky cvičení lze totiž pozorovat až po zhruba šesti až osmi týdnech pravidelného cvičení. Ale trpělivost se rozhodně vyplácí,“ říká lékař.

Zajímejte se o víc než „pekáč buchet“ na břiše

Při cvičení často posilujeme břicho, bohužel i často špatně (více v článku Sedy, lehy? Zapomeňte! Jak správně cvičit břicho a kde děláme chyby). Souvisí to, nakolik má člověk pevné, respektive povolené břicho, s únikem moči? Ano, ale… Je potřeba si uvědomit, že jak svaly stěny břišní, tak svaly pánve jsou součástí celého stabilizačního systému. Ten ovlivňuje celou řadu funkcí od držení těla přes způsob dýchání až po udržení moči. „V léčbě inkontinence pomocí fyzioterapie je proto nutné zaměřit se nikoliv jen na jednu svalovou skupinu, ale vyšetřit funkce celého systému a podle toho pak cvičení ‚ušít na míru‘,“ vysvětluje lékař.

Ke stažení: Gymnastika svalů pánevního dna (soubor 10 základních cviků při problémech s inkontinencí, PDF)

Svaly na břiše se tedy hodí, ale nejsou vším. Důležitá je mimo jiné přiměřená hmotnost. Kamenem úrazu totiž často bývá obezita, která je prokázaným rizikovým faktorem pro vznik inkontinence. „Pokud se obézním ženám podaří shodit alespoň deset procent tělesné hmotnosti, zásadním způsobem se zlepší rovněž schopnost udržet moč,“ popisuje primář.

Pro podporu kontinence neboli ovládání moči je důležitý celkově zdravý životní styl. Vzniku inkontinence rovněž napomáhá jednostranná námaha (dlouhodobé zvedání těžkých předmětů), ale stejně škodlivá je i nečinnost, sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu. Významné je podle doc. Krhuta rovněž dodržování adekvátního pitného režimu, což znamená příjem cca dvou litrů tekutin denně.

V neposlední řadě je třeba myslet na předcházení zácpy, která může mít z dlouhodobého hlediska velmi negativní vliv na stav dna pánevního. Zde skutečně myslete na prevenci; proti zácpě se totiž užívají zejména projímadla a při jejich dlouhodobém užívání hrozí nebezpečí návyku. Jeho odstranění je pak stejně obtížné jako odstranění zácpy samotné.

Co všechno ovlivňuje inkontinenci

Porod a těhotenství

Inkontinence se může objevit již během posledních měsíců těhotenství nebo po porodu. Tlak na močový měchýř, hormonální změny a námaha při samotném porodu, to vše dokáže negativně poznamenat a oslabit svaly pánevního dna. Již při prvních projevech inkontinence lze doporučit posilování svalstva pánevního dna. Vždy je ale dobré situaci konzultovat s lékařem.

Sexuální život

Sexuální prožitky mohou být zintenzivněny, pokud je svalstvo pánevního dna posílené. Jejich dobrá funkce je klíčová i pro zachování kontinence.

Sportovní aktivity

Vrcholoví sportovci mohou být vlivem extrémní fyzické zátěže rizikovou skupinou pro vznik inkontinence. Na druhé straně rekreační sportování a přiměřené posilování svalstva naopak lidskému tělu velmi svědčí a může být i prevencí stresové inkontinence.

Výživa a životní styl

Výživa a zdravý životní styl hrají pro prevenci inkontinence zásadní roli. Lidé s nadváhou by se měli snažit přebytečná kila shodit. V důsledku úbytku váhy dojde ke zmírnění tlaku na svaly pánevního dna a možnému zlepšení problémů s únikem moči.

Pití kávy a alkoholu

Káva, alkohol, ale i sycené nápoje dráždí močový měchýř a mohou inkontinenci zhoršovat. Je proto vhodné jejich konzumaci omezit.

Inkontinence je tu. To neznamená, že je na všechno pozdě

Co když už inkontinence začala, je pozdě, nebo se ještě dá zastavit, zpomalit? Jak již bylo řečeno, v tomto směru může velmi pomoci vhodné cvičení, ideálně s fyzioterapeutem, minimálně pro začátek je odborný dohled žádoucí. Docent Krhut doporučuje také vyhledat pomoc lékaře: „Každý druh inkontinence si žádá své specifické léčebné postupy. Důrazně doporučuji překonat stud a o problémech s únikem moči se poradit se svým lékařem ihned při prvních příznacích. Čím dříve je problém řešen, tím rychleji a efektivněji ho lze vyřešit,“ zdůrazňuje lékař.

Praktickou a bohužel mnohdy i nezbytnou pomůckou jsou vložky. Existují varianty pro ženy i pro muže, přizpůsobené jejich odlišné anatomii. Muže by to asi nenapadlo, ale ženy při inkontinenci často sahají po vložkách menstruačních. Podle odborníků to není šťastné. Důvody vysvětluje Monika Hradecká ze společnosti Tena: „Některé ženy s inkontinencí se snaží zejména zpočátku řešit své potíže s únikem moči pomocí běžných menstruačních vložek. To je však zcela nevhodné z několika důvodů: moč je řidší a opouští tělo v podstatně větším objemu. Menstruační krvácení má vyšší hustotu a vytéká pomaleji. K zamezení průsaku moči na oděv je tedy třeba použít materiály s rychlejší absorpcí. Bakterie obsažené v moči se navíc rozkládají na amoniak a vytvářejí silný zápach, jehož pohlcení vyžaduje použití zvláštních technologií. Kvalitní inkontinenční absorpční pomůcky jsou navrženy zvláště s ohledem na jedinečné vlastnosti moči, poskytují svým uživatelům pocit sucha a bezpečí a chrání je před podrážděním pokožky, vznikem infekce a nepříjemným zápachem.“ 

Pro těžší stupně inkontinence jsou pak určeny pleny a plenkové kalhotky, ale s pomocí vhodného cvičení a léčby není nutné se k nim dopracovat. Na některé inkontinenční pomůcky přispívá zdravotní pojišťovna, a to i na vložky pro lehkou inkontinenci, pokud je předepíše lékař (praktik, urolog, neurolog, geriatr a u žen také gynekolog).

Inkontinenční vložky jsou nenápadné a mohou spolu s cvičením a vhodnou léčbou pomoci překonat diskrétní problém, který postihuje až dvacet procent žen, ve věku nad pětašedesát let až čtyřicet procent žen. Mezi muži se s inkontinencí potýká zhruba třetina seniorů nad pětasedmdesát let.

Odborná spolupráce:

Doc. MUDr. Jan Krhut, Ph.D.

Primář Urologického oddělení FN Ostrava

Specializuje se na dysfunkce dolních cest močových, inkontinence moči, ženskou urologii a neuro-urologii.


Monika Hradecká

Public and Regulatory Affairs Manager, SCA Hygiene Products, distributor zdravotnických pomůcek Tena

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).