Hlavní navigace

Pivo s citronem. Co to je za novoty?

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Ovoce do piva nepatří, říká nekompromisně pivař. Je to nešvar, myslí si o pivu s citronem jeden sládek. Druhý je tolerantnější: Ke konzumaci takového piva přistupuji s očekáváním nového zážitku.

Plátek citronu se přidává zejména do piv pšeničných. Pšeničné pivo bavorského typu má lehkou chuť s banánovým a hřebíčkovým aroma, pšeničné pivo – belgický witbier zas bývá kořeněn koriandrem a pomerančovou kůrou či různými bylinami, přidání další ovocné složky se tak nabízí. Ne každý s tím však dokáže souznít. „Pokud by mi výčepní přinesl pivo s citronem, viděl by mě u sebe v hospodě naposledy. Nechápu, kde se takový zlozvyk vzal. Ovoce do piva prostě nepatří. Vlastně ani neznám nikoho, kdo by takový patok pil,“ rozčiluje se pivař Kryštof.

Přesto takových lidí u nás zřejmě stále přibývá, protože prakticky každá hospoda, která nabízí pšeničné pivo, má v nápojovém lístku i variantu s citronem. „Citron a obecně žádné ovoce nemá v tradičním českém pivě co dělat, nejedná-li se o ovocné pivo. Nepatří ani do pšeničných piv, kde potom zaniká jeho typická banánová příchuť, která tam vzniká už při výrobním procesu působením kvasinek,“ podporuje názor Kryštofa i Jaroslav Lebeda, sládek a výrobní ředitel Pivovaru Ferdinand. „Dodání plátku citronu do pšeničných piv je nešvar, kterého se chytly některé restaurace s vidinou větší atraktivity, ale z mé zkušenosti si zákazník do druhého piva citron dát nenechá.“

Citron k pivu, nebo v pivu?

Do každého (ani toho prvního) pšeničného piva se ale plátek citronu nedává. Jak jsme si zjišťovali, o stále tak trochu nezvyklém doplňku k pivu je host obvykle informován v nápojovém lístku.

Pokud o něj máte zájem, je dobré se dopředu zeptat, jak vám citron k pivu budou servírovat. Obvykle ho najdete na okraji sklenice (asi jako k limonádě), nicméně pravidlem to není. Můžete ho dostat na extra talířku, už vymačkaný do piva, ale jak jsme se dozvěděli v prostějovské Kolibě U Tří králů, je běžné i to, že se oloupaný plátek citronu vhazuje přímo do sklenice s pivem.

„Nevím, proč se má citron vůbec do piva dávat (i kdyby jen do filtrovaného piva) a docela mi vadí, že když si objednám pšeničné, dostanu ho automaticky s citronem, aniž by se mě někdo zeptal… rád se nechám poučit, ale nikdo mi nenamluví, že se pivo nemá pít jako pivo…?,“ durdí se Dwarf v internetové diskuzi na pivni.info.cz.

Je celkem běžnou praxí, že pokud si nápojový lístek nepřečtete, přinesou vám klidně něco, co vlastně ani nechcete. I v brněnském hotelu Pegas citron také volně vloží přímo do piva, ovšem s kůrou. Což je asi nejméně ideální stav, pokud nejde o bio citron. Alkohol či alkoholické drinky s plátky citrusů jsou totiž jedním z nechtěných zdrojů pesticidů.

Více čtěte: Test citronů: Zbavíme se omytím pesticidů?

Ani sládci se neshodnou

Ne všichni ale na citron či pomeranč v pivu dští oheň a síru. Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje, se k podávání nestandardních doplňků staví velmi otevřeně: „Ve světě existuje mnoho druhů piva, a piva patří mezi nápoje, které mají velmi rozmanité chuti. Od čokoládově sladkých, přes hořké ležáky až po piva charakteristická velmi intenzivní kyselostí. Pro mne je důležité vědět, co vlastně sládek sleduje, když použije nějaké ´nepivní´ suroviny. Ke konzumaci takového piva pak přistupuji s očekáváním nového zážitku, a když jsem připraven, že nepřijde ta lahodná, příjemně hořká a plná chuť ležáku plzeňského typu, zpravidla nejsem zklamán.“

Je jisté, že záleží na zvyku, přístupu k novinkám i chuťových pohárcích toho kterého konzumenta, ale jak nám řekl rozhodně Jaroslav Lebeda, kvalita piva se vhozením citronu do piva zkazí. „Citron reaguje s oxidem uhličitým, který rychle vyprchá, a pivo se pak stává prázdné a bez řízu. Druhým faktorem je to, že agresivní citronová příchuť zastíní všechny přirozené a typické vůně a chutě piva.“

A jaký je váš názor na pivo s citronem?

Dali byste si pivo s citronem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).