Hlavní navigace

Co se v roce 2010 povedlo v českém zdravotnictví

4. 1. 2011

Sdílet

V atmosféře kampaně „Děkujeme, odcházíme“ zanikají pozitivní věci, k nimž v uplynulém roce v českém zdravotnictví došlo. Odborný server Medical Tribune  se vrací k několika z nich. Přečtěte si: Děkujeme, odcházíme aneb pohled na problémy českých lékařů Zrušení plošného očkování proti TBC

V atmosféře kampaně „Děkujeme, odcházíme“ zanikají pozitivní věci, k nimž v uplynulém roce v českém zdravotnictví doš­lo.

Odborný server Medical Tribune  se vrací k několika z nich.

Zrušení plošného očkování proti TBC

Od prvního listopadu začala platit vyhláška rušící plošné očkování proti TBC a zavádějící selektivní vakcinaci rizikových skupin dětí. Toto opatření následuje první krok, jímž bylo v roce 2009 zrušení přeočkování proti této nemoci.

Výskyt TBC je v ČR jeden z nejnižších v Evropě, a vakcinace byla doprovázena velkým množstvím reakcí, nechránila přímo proti onemocnění a i v Česku bylo dokumentováno několik úmrtí s vrozeným deficitem imunity dětí po aplikaci této látky. Někteří lékaři, hlavně z řad pneumologů, proti tomuto rušení protestují.

Plošné očkování proti pneumokokům

Po dlouhých debatách začalo být od 1. ledna 2010 hrazeno plošné očkování dětí proti pneumokokovým infekcím.

Jde o dobrovolnou vakcinaci, která závisí na rozhodnutí rodičů. Aktuálně je proti pneumokokům očkována naprostá většina nově narozených dětí.

Otevření brněnského kampusu

Areál, který v republice nemá obdoby, v září slavnostně otevřela Masarykova univerzita v Brně. Do nového kampusu se již z větší části přestěhovaly tři její fakulty včetně lékařské. Jde o největší stavební projekt v oblasti vysokého školství ve střední Evropě, důležité je i těsné sousedství s Fakultní nemocnicí Brno-Bohunice. Zázemí zde najde 5000 studentů a 1000 vyučujících a vědeckých pracovníků.

Nový mecenáš české vědy

Na nutnosti vícezdrojového financování vědy se shodnou všichni. Jak ale pro tyto účely získat soukromé peníze, ví málokdo. O to cennější je iniciativa matematika a úspěšného podnikatele Mgr. Karla Janečka, Ph.D., jenž založil vlastní nadační fond. Jeho cílem je podporovat projekty převážně základního vědeckého výzkumu v oblasti matematiky, ekonomie a medicíny. Předpokládá, že na tyto účely bude z vlastních zdrojů dávat 20 milionů korun ročně.

Český příspěvek k intervenční léčbě hypertenze

Trend nové metody v léčbě hypertenze z českých pracovišť zachytila Nemocnice Na Homolce. Shodou okolností s tímto programem začala nezávisle na zahraničních týmech a vnáší do něj některé vlastní přístupy, v nichž zúročuje své zkušenosti z léčby arytmií. Od loňského podzimu zde takto bylo úspěšně ošetřeno již šestnáct pacientů.

Medical Tribune dále připomíná oceňované práce českých autorů v prestižních odborných magazínech, nové špičkové technologie v radioterapii v Ostravě a Praze a změnu v organizaci péče o neurologické pacienty.

Celý článek najdete na serveru Tribune.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).