Hlavní navigace

Co pomůže na žlučník

3. 11. 2016

Sdílet

Prudká a intenzivní bolest v pravém podžebří často značí potíže se žlučníkem. Jako první pomoc se doporučuje přiložit ručník namočený ve studené vodě. K prevenci pak patří dodržování tzv. žlučníkové diety. Pomohou i některé léky a byliny.

Denně se ve žlučníku vytvoří asi půl litru žluči, která se skládá z vody, žlučového barviva bilirubinu, cholesterolu a žlučové kyseliny. Pokud je žluč příliš koncentrovaná, cholesterol se shlukuje do malých krystalů, na něž se nabalují další látky a vznikají tak malé tvrdé valounky (cholelitiáza).

Jaké jsou příčiny vzniku žlučníkových kamenů?

K tvorbě žlučníkových kamenů přispívá ženský pohlavní hormon estrogen. Z tohoto důvodu onemocnění postihuje nejčastěji ženy, zvláště pak ty, které trpí nadváhou, těhotné ženy a diabetiky.

Na vině je přejídání, nebo naopak drastické diety:

  • Přejídání: Zapříčiňuje vznik žlučníkových kamenů. Vyvolat nepříjemný žlučníkový záchvat může u každého pacienta jiná potravina. Někomu začne být těžko po šťavnatém ovoci, jinému po kakau nebo rajčatech. V každém případě byste se měli vyvarovat hodně dráždivých potravin, jako jsou česnek, čokoláda nebo kořeněná a mastná jídla.
  • Drastické diety: Při přísné dietě spotřebuje náš organismus na trávení méně žluči než běžně, zbylá žluč se tak zahušťuje a krystalizuje, a začínají se tak tvořit žlučové kameny.

Jak poznáte žlučníkový záchvat?

Několik hodin po jídle přichází pocit plnosti, nafouknutého tvrdého břicha a cítíte prudkou a intenzivní bolest v pravém podžebří, která vystřeluje do zad. Bolení může doprovázet pocit na zvracení, říhání, mírné zežloutnutí očního bělma a při stlačení břicha v pravé části, např. při ležení na boku, může dojít k vyzvracení potravy.

Tyto bolesti narůstají a po chvíli samy ustupují, až přestanou úplně.

Trápí vás potíže se žlučníkem?

  • Ano
    95 %
  • Ne
    5 %

Pomoc při potížích

Jako první pomoc se doporučuje přiložit ručník namočený ve studené vodě na pravé podžebří, návštěvu lékaře byste však neměli příliš odkládat.

Po prodělaném záchvatu se doporučuje následující den pít pouze hořký čaj a jíst suché pečivo nebo suchary.

Žlučníková dieta

K prevenci pak patří dodržování tzv. žlučníkové diety. Nutná je především pravidelnost v jídle, menší porce a dostatečný příjem tekutin. Do jídelníčku zařaďte hodně zeleniny, nízkotučné mléčné výrobky, ryby (vyjma tučných ryb, jako jsou losos nebo makrela), bílé maso a potraviny bohaté na vlákninu. Z nápojů čaj, neperlivou vodu a ovocné a zeleninové šťávy.

Jaké potraviny bychom měli vynechat?

  • mastná, grilovaná a kořeněná jídla
  • tučná masa – kachna, vepřové, uzené
  • uzeniny a vnitřnosti
  • zeleninu způsobující nadýmání, především kapustu, květák, cibuli
  • čokoládu, kakao, šlehačku
  • ořechy
  • alkohol
  • žloutky a vaječné pokrmy
  • majonézu, dresinky a omáčky

Léky při žlučníkových potížích

Některé běžně dostupné léky obvykle dokážou pomoci v akutní fázi žlučníkové neboli biliární koliky. „Lék je prakticky stejný jako injekce, kterou vám dá lékař ze záchranky nebo na pohotovosti. Je ve formě kapek. Pokud člověk nezvrací a je schopen ústy přijímat, dokážou zafungovat u běžných kolik. Pokud jde ale o závažnější komplikace, tak to samozřejmě nefunguje,“ vysvětluje Jiří Fencl, vedoucí lékař jednodenní chirurgie z Nemocnice s poliklinikou Vysočany (www.clinicum.cz).

„O kamenech v břiše ani nemusíme vědět. Klidně narostou až do velikosti vejce, podobně jako perla ve škebli,“ říká Jiří Fencl v rozhovoru na Vitalia.cz.

  • Kapky: Např. Cholagol, který povzbuzuje tvorbu a vylučování žluči a zmírňuje křeče hladkého střeva a žlučových cest, má mírně projímavý účinek. Cena okolo 70 korun.
  • Klasické obalené tablety: Např. Isochol, rovněž podporuje tvorbu žluči, uvolňuje křeče a odstraňuje chronickou zácpu. Cena od 120 korun.
  • Tobolky: Např. Essentiale Forte pro prevenci tvorby žlučových kamenů. Cena od 220 korun.
  • Žlučníkový čaj: Většinou obsahuje šalvěj a řepík lékařský.

Recept na bylinkový prášek pro posílení žlučníku

Potřebujeme: 1 lžíci plodů ostropestřce, 1 lžíci kořene hořce žlutého, 1 lžíci fenyklových semínek, 1 lžíci anýzových semínek, 1 lžíci kořene lékořice

Postup: Všechny přísady smícháme, pomeleme na prášek, ten uschováme ve skleněné, dobře uzavíratelné nádobě. Po dobu čtyř týdnů pijeme 3× denně na špičku kulatého nože prášku zalitého 3 dl vlažné vody.

Kdy je potřeba vyhledat lékaře?

Každé dlouhodobé zažívací potíže vyžadují léčbu z rukou odborníků. Stejně tak je nutné léčbu konzultovat s lékařem, pokud bolesti neustoupí do pěti dnů, neboť se může jednat o závažný zánět žlučníku.

Pokud lékař potvrdí problém v oblasti žlučníku a žlučových cest, lze dalším komplikacím předcházet operací.

Máte za sebou operaci žlučníku, ale nemáte vyhráno. Návrat k předchozímu nevhodnému režimu by vám uškodil. Dieta po operaci je nezbytná. Homeopatie pak pomáhá zvládnout časté průvodní potíže.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).