Hlavní navigace

Co pomůže k otěhotnění

25. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pro mnohé páry je dítě splněním mnohdy několik let trvajícího snu. Často je třeba jít štěstí naproti a začít pracovat sám na sobě. Ať už jste žena, či muž. Kde začít, poradí gynekoložka Kateřina Veselá.

Pokud patříte mezi ty, kteří plánují v tomto roce založit či rozšířit rodinu o nejmladšího člena, je odborníky doporučováno dodržení několika důležitých pravidel.

Nekouřit

„Mezi lidmi se obecně ví o škodlivosti kouření u těhotných žen. Cigaretové zplodiny však zásadně narušují také schopnost početí. Ovlivněna je nejen ovulace, ale i uhnízdění oplozeného vajíčka a následné těhotenství, které je více ohroženo samovolným potratem či špatným vývojem plodu,“ vysvětluje Kateřina Veselá, lékařka a ředitelka reprodukční kliniky Repromeda.

Negativní vliv cigaret se však podle ní nevyhýbá ani mužům. „U nastávajících otců kouřením trpí spermie, ať už jde o jejich kvalitu, tvar, pohyblivost, či množství. Cigarety však mají také další nepříjemný účinek na mužskou reprodukci – s kouřením se výrazně zvyšuje riziko erektilních dysfunkcí,“ dodává lékařka. Zdravější variantu nepředstavují ani moderní elektronické cigarety. „Různé výzkumy prokázaly, že spolu s výpary e-cigaret se do těla dostává řada nežádoucích látek, které nepříznivě ovlivňují jak plodnost, tak i případné těhotenství. Při plánování potomka je tak vůbec nejlepší variantou vzdát se návykových látek úplně,“ upozorňuje lékařka.

Konzumovat více ovoce a zeleniny

Zdravý způsob stravování je pro plodnost zásadní. Jídelníček by měl být pestrý, vyvážený, s dostatkem zeleniny a ovoce. Rostlinná strava je totiž bohatá na látky, které tělo připravené k početí ocení. Jedná se například o kyselinu listovou bohatě obsaženou v zelené zelenině, inositol, který lze nalézt v hroznovém víně či grapefruitu, či vitamin C hojně zastoupený v citrusech, kiwi a jahodách, ze zeleniny pak v paprice, brokolici nebo kapustě.

Tělo ženy před početím ocení: kyselinu listovou, inositol a vitamin C

Zredukovat hmotnost. Týká se i mužů

Přechod na zdravou stravu znamená nejen pravidelnou dávku tělu prospěšných látek, zároveň často vede k žádoucí přirozené redukci hmotnosti. „Žena určité procento podkožního tuku pro správné fungování reprodukčního systému potřebuje, jeho nadbytek však může snahy o početí komplikovat. Tuková tkáň negativně působí na hormonální pochody v těle a ovlivňuje i menstruační cyklus ženy, ovulaci nevyjímaje,“ podotýká Kateřina Veselá s tím, že obezita nesvědčí ani plodnosti mužů.

U nich zapříčiňuje zvýšenou tvorbu ženských hormonů, které utlumují tvorbu spermií. Pokud už se pár nějakou dobu o miminko neúspěšně snaží, avšak ne dostatečně dlouho pro návštěvu specializované kliniky, doporučuje lékařka vyzkoušet rovněž metody východní medicíny. Vhodný je podle ní například systém výživy dle pěti elementů z čínské medicíny.

Čínská medicína je systém založený na harmonii pěti elementů (dřevo/játra, oheň/srdce, země/slezina, kov/plíce, voda/ledviny). Oslabení jednoho orgánu kaskádovitě postihne ty další a celý systém se dostává do stavu disbalance. To je to, čemu praktici Tradiční čínské medicíny TCM říkají stav nedostatku (potřebné substance) či nadbytku (patologické substance). Podrobně o tématu v článku Ať přiletí čáp! Čínská medicína a neplodnost.

„Důvodem, proč nedochází k přijmutí embrya, může být nízká děložní sliznice. Ta může mít řadu příčin, dle východní medicíny je ale jedním z hlavních důvodů ‚chlad a vlhko ve spodním zářiči‘. Mezi potraviny, které do organismu přinášejí nadměrné vnitřní vlhko, patří sladkosti, bílé pečivo, výrobky z kravského mléka, syrová zelenina, smažená jídla, slazené nápoje, tvrdý alkohol a další. Není nutné se jich vzdávat úplně, konzumujte je však s rozumem. Například syrová zelenina organismus skvěle ochladí v létě, v zimě je však vhodnější tepelně zpracovaná,“ uvádí Kateřina Veselá.

Nezanedbávat preventivní prohlídky

Je přirozené, že člověk, kterého nic nebolí ani netrápí, nemá pocit, že by s jeho tělem mělo být cokoliv v nepořádku. Přesto se v organismu může odehrávat řada více či méně skrytých procesů, které mohou časem vyústit v nepříjemnosti. A marné snahy o potomka mezi ně bezesporu patří. U předsevzetí preventivních prohlídek před otěhotněním je proto vhodné setrvat.

Absolvujte alespoň ty, které ve svých programech doporučují a hradí pojišťovny. Například pravidelné návštěvy gynekologa by se měly pro každou ženu stát samozřejmostí bez ohledu na plánované rodičovství. „Díky každoročnímu screeningu lze odhalit velké procento případů počínajícího rakovinného bujení, které je jinak bezpříznakové. Je rozhodně vhodné případnou léčbu podstoupit, ještě než žena otěhotní. Léčba prekanceróz, tedy nejrannějších stádií rakoviny děložního čípku, kterou ročně onemocní v Česku na osm set žen, přitom reprodukci zpravidla neohrozí. Při pokročilé léčbě jako chemoterapie či radioterapie jsme dnes na reprodukčních klinikách schopni plodnost ženy ochránit,“ vysvětluje gynekoložka.

Ke gynekologovi by navíc žena měla zamířit, kdykoliv se u ní vyskytne netypický výtok, zápach, bolesti, svědění či jiný diskomfort, ale i při dlouhodobé nepravidelnosti menstruačního cyklu nebo bolestivém sexu. „Může se jednat o doprovodné příznaky infekcí, jako například chlamydiemi či ureoplasmou, nebo nemocí, jako jsou endometrióza a syndrom polycystických ovarií. Jejich neléčení může ve svém důsledku vést až k neplodnosti,“ uzavírá lékařka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).