Hlavní navigace

Češi zažijí chudší Vánoce. Na čem ušetříte vy?

15. 10. 2009

Sdílet

Ekonomická krize zasáhla i české domácnosti, které musí stejně jako firmy nebo státní úřady šetřit. To se letos projeví i na oslavách Vánoc, a především při převánočních nákupech. Jaké vůbec budou svátky v době krize? Kde budeme hledat největší úspory, a na čem šetřit nebudeme?

Vánoce se blíží, ať chceme nebo ne. S tím přichází i nutnost nákupů dárků, slavnostního jídla, pečení cukroví a podobně. Jenže všechno stojí peníze a těch je letos v českých domácnostech méně. Musí se hledat úspory a šetřit. Na vině je ekonomická krize. Jaké tedy budou svátky?

Bude se šetřit na dárcích

Jak ukázal průzkum společnosti Unilever, pětina Čechů očekává, že jejich letošní Vánoce budou skromnější než ty loňské. Nejčastěji jsou připraveni šetřit na dárcích, naopak vůbec se krize nedotkne jídla, za to plánují utratit dokonce víc než vloni.

Čtěte téma: Dožijeme se delšího věku kvůli krizi?

Vánoce

Průměrná útrata za dárky na člena domácnosti poklesla z loňských 3667 Kč na letošních 3 106 Kč. „Zatímco v loňském roce se chystaly na dárcích více šetřit vyšší příjmové skupiny, letos jsou to spíš lidé s nejnižšími příjmy. Lidé s vyšším příjmem zpravidla letos utratí stejně nebo jen o málo méně než loni. Pro všechny příjmové skupiny ale platí, že se chystají pečlivěji promýšlet, co nakoupí. Letos prostě budeme své Vánoce více plánovat a pečlivěji vybírat,“ říká Petr Hantych, regionální manažer business analýz Unilever CEE a Rusko.

Podle průzkumu budou pro pětinu Čechů Vánoce jiné a zpravidla chudší. Výrazně totiž vzrostl počet lidí, kteří za dárky utratí méně. Více než polovina respondentů se při nákupu dárků bude muset vejít do 5000 Kč. Počet těch, kteří za dárky zaplatí do 10 000 Kč klesl proti loňskému roku o dvě třetiny. Důvod je prostý, lidé musí šetřit a navíc klesly jejich příjmy.

Nákupy ve slevách

Obchodníci se shodují, že letošní vánoční prodeje budou ve znamení slev a akčních nabídek. „Zákazníci se budou stejně jako v průběhu celého letošního roku orientovat zejména na cenu zboží. V prodejnách Albert jsme pro ně připravili velké množství akčních slev a cenově výhodných nabídek na potraviny, vánoční dárky, obalový materiál a výzdobu,“ uvedl pro ČTK mluvčí supermarketů a hypermarketů Albert Libor Kytýr.

Budete na letošních Vánocích šetřit?

Už v loňském roce probíhaly v obchodních řetězcích předvánoční slevy. Obchodníci se báli, že kvůli nastupující ekonomické krizi by mohli přijít o zisk a neprodají velké zásoby zimního sortimentu. Letos obchodní řetězce kvůli konkurenci zatím úzkostlivě tají, zda a kdy předvánoční výprodeje zahájí. Slevy a akční nabídky totiž podle odborníků budou letos důležitým marketingovým nástrojem v předvánočním souboji o zákazníky.

Češi prý budou před letošními vánočními svátky také častěji než loni nakupovat privátní výrobky, které obchodní řetězce prodávají pod vlastním názvem a za nižší ceny než značkové zboží.

Za jídlo se utrácet bude

Krize se však nepodepíše na nákladech na jídlo. O Vánocích si Češi chtějí zkrátka dopřávat, a tak za jídlo utratí stejně jako vloni. Průměrná štědrovečerní večeře vyjde na 786 Kč. Velmi podobná bude i investice do vánočního cukroví. To se již tradičně peče doma, případně se o výpomoc požádají babičky nebo tetičky. Jen pětina lidí vánoční cukroví kupuje. Na českých stolech bude i letos v průměru 8 druhů vánočního cukroví.

Čtěte téma: Jak jíst v krizi a nestloustnout

Ceny kaprů, bez kterých se české Vánoce neobejdou, přitom budu podobné jako vloni. V loňském roce se ceny kaprů na stáncích pohybovaly kolem 90 korun za kilo výběrového kapra, za stejné množství ryby první jakosti 80 korun. „Úroveň ceny kapra se samozřejmě odvíjí od nákladů na jeho chov. Pokud nedochází k růstu vstupních nákladů, není důvod zvyšovat ceny,“ uvedl pro agenturu ČTK ředitel Rybářského sdružení České republiky Václav Šilhavý. „Stávající výdaje na nákup obilí, jímž se kapr přikrmuje, umožňují stabilizaci cen kapra,“ dodal. Srpnové ceny obilovin byly dle údajů ČSÚ o více než třetinu nižší než o rok dříve.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).