Hlavní navigace

Češi už si přímo na pracovišti jen tak nezapálí

14. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Photl.com
Nezakouříte si na zastávce ani v divadle, i nad kouřením v restauracích se stahují mračna. A jak to vypadá v práci a doma? Jsou i tam kuřáci nějak omezeni?

Nejvíce se aktuálně řeší kouření cigaret v restauracích, ale jak to mají Češi s kouřením na pracovišti či doma? Výsledky průzkumů agentury STEM/MARK pro Komoru elektronického kouření (KELK) ukazují, že kouření má své limity na všech místech. Obecně však panuje přívětivý názor na používání elektronických cigaret. 72 % nekuřáků je hodnotí jako vhodnou alternativu, která je neobtěžuje. Data navíc ukazují, že většina Čechů (82 %) souhlasí, aby se stát snažil kouření regulovat. 

V práci nesmí kouřit čtvrtina kuřáků

Čeští zaměstnavatelé jsou v otázce kouření relativně benevolentní. Na pracovišti je totiž kouření v určitých podobách většinou povolené – ať již díky kuřárnám či povolením kouřit venku před budovou. Kouření striktně zakazuje pouze necelá čtvrtina z nich (23 %). V případě zavedení zákazu kouření na pracovišti by podle aktuálního průzkumu většina zaměstnanců (64 %) uvedená opatření dodržela. 11 % kuřáků by ale přešlo na elektronické kouření a celých 8 % zaměstnanců by kouřilo v pracovní době tajně.

Doma Češi kouření omezují

Co se týče zvyklostí při kouření doma, tak převažují snahy kouřit mimo obytné prostory – 48 % kuřáků chodí kouřit na balkon, před dům či do sklepa. 23 % lidí potom doma kouří pouze ve vybraných místnostech.

Nejvíce náchylní jsou Češi ke kouření u jídla. Pokud však jdou do restaurace či kavárny pouze posedět s přáteli, jsou ke klasickým kuřákům více tolerantní a kouř toleruje 59 % z nich. O to, zda je místo kuřácké či nekuřácké, se přitom zajímá 80 % dotazovaných. 61 % si nejčastěji vybere zařízení nekuřácké a téměř třetina volí místo dle partnera, se kterým jde.

Zbavit se závislosti je větší problém pro muže

Nejvyšší podíl kuřáků je mezi lidmi s nejnižším vzděláním, nejnižší naopak mezi vysokoškoláky. Téměř polovina kuřáků (49 %) se snažila již několikrát přestat kouřit, přičemž 75 % lidí nakonec vyzrají nad tabákem jedině silou vlastní vůle, u žen mnohdy v souvislosti s těhotenstvím.

Jako prostředky k odvykání jsou dále uplatňovány náplasti či žvýkačky – vždy zhruba v 10 % případů. Jako jeden z prostředků, jak také omezit kouření, je přechod na elektronické kouření – 62 % dotázaných jej považuje za vhodnější formu kouření. 42 % kuřáků také konstatuje zlepšení fyzické kondice po přechodu na e-cigaretu. 

Zdroj: TZ KELK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).