Hlavní navigace

Čeká nás exodus z paneláků. Za 10 let statisíce rodin

11. 5. 2010

Sdílet

V době, kdy vesnice zvlášť v okolí velkých měst zápasí s problémem masivně se rozrůstajících satelitů, vydali sociologové varovnou prognózu – trend nekončí. Čím dál více Čechů bude chtít bydlet v rodinném domku, a pokud se ekonomice bude dařit, do roku 2020 přesídlí do vlastních rodinných domků bezmála pět set tisíc domácností.

V době, kdy vesnice zvlášť v okolí velkých měst zápasí s problémem masivně se rozrůstajících satelitů, vydali sociologové varovnou prognózu – trend nekončí.

Čím dál více Čechů bude chtít bydlet v rodinném domku, a pokud se ekonomice bude dařit, do roku 2020 přesídlí do vlastních rodinných domků bezmála pět set tisíc domácností.

Aktuality: Jak si českou vesnici představují děti

Děti kreslily do soutěže „Česká vesnice očima dětí“, vy teď můžete hlasovat o vítězi.

Vyplývá to z prognózy sociologů bydlení Martina Luxe a Petra Sunegy ze Sociologického ústavu Akademie věd.

Sociologové odhadují, že v rodinných domech by mohlo žít za deset let až 50 procent českých domácností. I při špatném vývoji ekonomiky to bude 43 procent. O bydlení v rodinném domku by ovšem stálo dokonce pětašedesát procent všech domácností v Česku.

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz.

Čtěte téma: Vzpoura lidí ze satelitů: Další stovky sousedů nechceme

Černé prognózy expertů se naplňují. Hit posledních 15 let, satelitní města, se mnohde proměnily z bydlení snů na bydlení, které v sobě spojuje nevýhody města i vesnice. A lidé toho začínají mít dost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).