Hlavní navigace

Babybox konečně v každém kraji

16. 4. 2009

Sdílet

V Klatovské nemocnici začal fungovat babybox. Je umístěný na gynekologicko-porodnickém oddělení zdejší nemocnice. Plzeňský kraj byl posledním v republice, kde schránka pro nechtěné děti zatím nebyla. Prosadit ji ovšem nebylo jednoduché. Hejtmanka kraje Milada Emmerová (ČSSD) byla proti. V České republice je v současné době 23 babyboxů, které slouží jako prevence před odkládáním miminek například do popelnice nebo někde na lavičku, kde mají poměrně malou šanci na přežití, což byl dříve poměrně…

dítěV Klatovské nemocnici začal fungovat babybox. Je umístěný na gynekologicko-porodnickém oddělení zdejší nemocnice. Plzeňský kraj byl posledním v republice, kde schránka pro nechtěné děti zatím nebyla. Prosadit ji ovšem nebylo jednoduché. Hejtmanka kraje Milada Emmerová (ČSSD) byla proti.

V České republice je v současné době 23 babyboxů, které slouží jako prevence před odkládáním miminek například do popelnice nebo někde na lavičku, kde mají poměrně malou šanci na přežití, což byl dříve poměrně častý jev. Příčinou odkládání dětí bývá zkrat matky.

Od roku 2005, kdy v Česku vznikl první babybox, a to na soukromé klinice GynCentrum v pražském Hloubětíně, zachránily vyhřívané a odvětrávané schránky o rozměrech 100×60×50 centimetrů život sedmnácti dětí. Poslední miminko bylo odloženo letos 8. dubna. 

Do konce roku 2009 by mělo být zřízeno dalších třicet babyboxů. Připravují se v Rakovníku, ve Slaném, v Teplicích, Ústí nad Labem, Žatci, Rumburku, Kroměříži, České Lípě, Mělníku a v Benešově.

Foto: Agentura SXC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).