Hlavní navigace

Antivirová aktivita esenciálních olejů

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Aromaterapii vnímáme hlavně jako poskytovatelku voňavých a příjemných prožitků. Někdy se zajímáme o její psychosomatické působení, ale její antivirová, antibakteriální a antiseptická aktivita nám ještě celkem uniká.

Každý esenciální olej má své typické chemické složení. Aromatické molekuly v něm obsažené vykazují různou aktivitu, působí analgeticky, antiviroticky, antibakteriálně, imunostimulačně, mohou se chovat podobně jako hormony. Pracují v kooperaci s chemickými procesy našeho těla.

Co se dozvíte v článku
  1. Antivirová aktivita esenciálních olejů
  2. Esenciální oleje na podporu imunity
  3. Jaké esenciální oleje jsou antivirotické
  4. Jak si namíchat antivirotický přípravek
  5. Aromaterapie a věkové skupiny

Antivirová aktivita esenciálních olejů

Antivirová aktivita esenciálních olejů je závislá na zastoupení etherů, monoterpenických a seskviterpenických alkoholů (více monotrpenických), oxidů. Díky těmto složkám jsou éterické oleje tak úspěšné proti „nepolapitelným“ virům, jako je ten, který způsobuje herpesy (opary) nebo chřipku.

Existují dva typy virů, viry „nahé“, jednodušší, co se týče stavby, a viry „obalené“, které jsou chráněny lipidovou membránou. Ta jim umožňuje nepozorovaně projít imunitním systémem a lépe se do něj integrovat.

Pro účinnou léčbu virového onemocnění je nutné si uvědomit, že nám na ně nezaberou antibiotika, která se používají u chorob bakteriálního původu. Stejně tak musíme rozlišovat esenciální oleje s antivirovou a antibakteriální aktivitou. Pro úspěšný frontální útok na obalené viry, které jsou příčinami sezónních onemocnění, potřebujete liposolubilní aktivní složku. A tady se esenciální oleje náramně hodí, protože jsou rozpustné v tucích.

Esenciální oleje mohou fungovat jako preventivní opatření a pro podporu našeho imunitního systému i jako doplněk klasické léčby po poradě s ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem. Konzultace se doporučuje, protože mohou ovlivnit účinnost některých léčiv.

Esenciální oleje na podporu imunity

Viry obecně jsou malé nebuněčné organismy, obsahující pouze jeden typ ribonukleové kyseliny, které potřebují ke svému aktivnímu množení živé buňky hostitele. Klíčovým bodem obrany proti nim je zlepšení imunity. Difúzování esenciálních olejů dvakrát až třikrát týdně po dobu maximálně jedné hodiny, v závislosti na jejich druhu, je účinným prostředkem zvyšujícím obranyschopnost organismu.

Podle velikosti místnosti a síly esenciálních olejů stačí do difuzéru nebo aromalampy nakapat tři až šest kapek jednotlivé esence nebo směsi. Místo vody můžete do nádržky difuzéru nalít nekonzervovaný hydrolát (květovou vodu), například z eukalyptu globulu, tymiánu linalolu, ravintsary, kadidla nebo některého druhu levandulí. Do hydrolátu dokapejte esenciální oleje. Samotný hydrolát obsahuje 1 % ve vodě rozpustných složek esenciálního oleje. Je jemný, ale přesto účinný, a jeho použití nemá věková omezení.

Pokud máte velmi malé děti, anebo nechcete používat přímo esenciální oleje, můžete použít pouze hydrolát. V rámci preventivních opatření jej lze doplnit nějakým citrusem (citron, mandarinka, pomeranč), které se používají pro podporu dobrého psychického rozpoložení.

Jaké esenciální oleje jsou antivirotické

K pochopení toho, že jsou látky, které zaberou na bakterie, ale ne na viry, žádné složité mechanismy nepotřebujete. Potřebujete pouze znát ty nejlepší antivirotické esenciální oleje, a to, jak je bezpečně používat.

Velmi účinné esenciální oleje s antivirovou aktivitou jsou například kadidlo, všechny druhy eukalyptů (globulus, smiithi, citriodora, staigeriana), niaouli, tea tree, jehličnany (smrky, borovice), tymián linalol, ho-sho, ravintsara, citron, zázvor, vavřín.

Můžete je použít pro inhalaci z difuzéru nebo aromalampy, ale také do masážních směsí. Je dobré rozlišovat esenciální oleje pro prevenci onemocnění a ty, které použijete, pokud už začínáte být nemocní. Pro posílení odolnosti organismu se hodí citrusy, zázvor nebo ho-sho, které jsou vhodné pro rozptýlení do prostoru. Na samém začátku virového onemocnění, při pocitu, že už na vás „něco leze“, nastupují silnější hráči, jako jsou právě eukalypty, tymián či ravintsara ve formě kožní aplikace směsí esenciálních a nosných olejů na hrudník a záda.

Jak si namíchat antivirotický přípravek

Protože se množí recepty na podomácku udělané gely na ošetření rukou, dovolím si upozornit, že je potřeba používat jako jejich součást esenciální oleje s antivirovou aktivitou. Klasické antibakteriální gely nechrání člověka před viry, ničí pouze bakterie, aby byly účinné proti virům, musí mít v sobě alkoholovou složku a ingredienci s antivirovou aktivitou. Než investujete do antibakteriálního gelu, zkontrolujte si na etiketě, zda má i virocidní účinek a nejméně 60 % alkoholové složky.

V aromaterapii se sice antibakteriální a antivirotické aromatické molekuly často vyskytují v chemickém profilu pospolu, ale je třeba zajistit co nejlepší možnou účinnost hygienického prostředku. Pokud již doma máte pěnivé desinfekční gely na ruce nebo hydroalkoholové gely, přidejte 1 % esenciálního oleje tea tree (20 kapek) na 100 ml produktu, čajovník můžete nahradit ho-shem a přidat levanduli lékařskou nebo jiný antivirotický esenciální olej, jako třeba niaouli nebo ravintsara. Jednoduchý dezinfekční gel se samotným tea tree můžete používat u dětí starších tří let a těhotných po uplynutí třetího měsíce gravidity, u kojících matek dětí starších tří měsíců. Stejně tak i ten s příměsí levandule, v případě, že osoba jej aplikující nemá nízký tlak.

Aromaterapie a věkové skupiny

Chceme-li aplikovat nejen antivirové esenciální oleje, je potřeba brát v potaz věk a zdravotní stav. Silné, ale zároveň velmi účinné eukalypty jsou problematické pro astmatiky, epileptiky a malé děti do deseti let věku, jediný eukalyptus citriodora se může použít u dětí od šesti let. Je to z důvodu obsahu látky 1,8 cineol (eukalyptol), která může způsobit dýchací problémy. Stejně obezřetní bychom měli být u seniorů. Epileptici a astmatici by se měli o používání esenciálních olejů poradit se svým ošetřujícím lékařem.

Pro děti od tří let lze použít citrusy v kombinaci s hydroláty do difuzéru nebo aromalampy, při propuknutém onemocnění levanduli lékařskou, heřmánek římský v kombinaci s ho-shem nebo tymiánem linalolem v polovičním ředění, to znamená maximálně 10 kapek směsi na 50 ml nosného oleje. Například 5 kapek ho-sho a zbytek doplnit levandulí lékařskou nebo heřmánkem německým. U dětí od šesti let lze použít zázvor, eukalyptus citriodoru, ravintsaru plus esenciální oleje, vhodné pro menší děti. Ředění stejné jako u tříletých až do deseti let věku dítěte. Pokud používáte u dětí difuzér, stačí maximálně 3 kapky esenciálního oleje na půl hodiny. Děti jsou citlivé, při větším dávkování je může bolet hlava nebo jim může být nevolno.

Děti od deseti let věku a dospělí mohou používat k podpoření rekonvalescence při sezónních onemocněních výše zmíněné esenciální oleje plus všechny druhy eukalyptů, jehličnany (cedr, cypřiš, borovice, jedle), u obojího pozor na vysoké dávkování, spíše je míchejte do směsí s méně silnými variantami, maximální doporučená doba aplikací u eukalyptů a jehličnanů je deset dní. Neužívejte esenciální oleje vnitřně. Dávkování pro účely masáže je 20 kapek na 50 ml nosného oleje. Možná je také inhalace pod dekou nebo ručníkem nad nádobou s vodou a esenciálními oleji po dobu deseti minut v dávkování 5 kapek na objem nádoby.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicistka, aromaterapeutka, je absolventkou aromaterapeutických kurzů Roberta Tisseranda, kde získala certifikace z chemie éterických olejů, bezpečnosti používání éterických olejů a aromaterapeutické pleťové péče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).