Hlavní navigace

5 častých domácích alergenů a jak nad nimi vyzrát

16. 6. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pokud jste se domnívali, že s alergeny přijdete do kontaktu pouze venku, tak mylně. Kromě hrozby z pylu byste se měli mít na pozoru i před domácími mazlíčky, roztoči, šváby či plísněmi.

Alergeny jsou nežádoucí látky, které vyvolávají alergické reakce a škodí tak řadě lidí. Jen v Evropě žije kolem sto padesáti milionů lidí trpících různými alergiemi a vzhledem k tomu se tento druh onemocnění řadí mezi nejčastější chronické nemoci.

Alergeny můžeme odlišit na venkovní a domácí, mohou to být víceméně jakékoliv látky, které zapříčiní imunitní odpověď. Jsou všude kolem nás, což neznamená, že všechny škodí všem. Alergolog dokáže určit, na co jste alergičtí. „Alergii lze diagnostikovat již u ročního dítěte,“ říká specialista František Kopřiva. Pak je třeba vědět, jak se alergenům v maximální možné míře vyhnout. Kde všude je třeba zbystřit a jak se můžete bránit?

5 častých alergenů

1. Roztoči

Nejčastějším spouštěčem alergií v domácnosti jsou roztoči. „Průměrný koberec může obsahovat až tisíc roztočů na jeden čtvereční metr. Živí se odumřelými kožními buňkami a během svého tříměsíčního života mohou vyprodukovat až dva tisíce trusových částic. Ty mají mikroskopickou velikost a vyvolávají různě vážné alergické reakce,“ popisuje Igor Pifka, odborník na technologie vysávání ze společnosti Solight Holding. „Byt bez roztočů neexistuje,“ potvrzuje alergoložka Irena Krčmová.

Galerie: Alergie na roztoče

Léky na alergii váš problém dlouhodobě nevyřeší, proto je potřeba bojovat proti roztočům třeba i tím, že si pořídíte protiroztočové povlaky na ložní prádlo. Ložní prádlo je jedno z nejvíce postižených míst v domácnosti a my si v něm každou noc hovíme přímo u zdroje. Struktura tohoto speciálního povlečení je tak hustá, že skrz ni roztoči neprojdou.

Alergikům se doporučuje prát mnohem častěji, ideálně jednou za sedm až deset dní, a to při teplotě 60 °C. Při této teplotě roztoči hynou, ale neznamená to, že máme vyhráno. Zůstávají po nich alergizující výkaly, které bychom měli odstranit speciálními pracími prostředky. Snížit celkový výskyt roztočů v domácnosti zvládnete úklidem pomocí speciálního akumulátorového vysavače, který pomocí HEPA filtrace zachytává alergeny a vyfukuje čistější vzduch. Takový vysavač bychom měli používat, ať už máme koberce, nebo plovoucí podlahu. Pomocí nástavců se dostanete i na těžko dostupná místa ve svém bytě.

2. Domácí mazlíčci

Velké množství domácností se neobejde bez domácího mazlíčka, nejčastěji se jedná o psy a kočky. To zřejmě zapříčinilo vzrůstající procento alergiků, kterým přítomnost těchto zvířat nedělá zrovna nejlépe. (I když američtí lékaři nyní přišli s teorií, podle níž naopak zvířata mohou být prevencí vzniku alergií u dětí.)

I domácím zvířatům odpadávají odumřelé kožní buňky, které jsou jedním z faktorů spouštějících alergie na zvířata. Psi produkují méně agresivní alergeny než kočka. Proti zvířecím alergenům se nebojuje zrovna snadno, jedná se o lehké alergeny, které se rády přemisťují. Není samozřejmě snadné či možné zbavit se svého domácího zvířete, pokud člověk zjistí, že je alergický. Zvíře můžete zbavovat alergenů pomocí speciálního samočisticího kartáče na srst, ještě než se alergeny dostanou do vzduchu, doporučují odborníci.

3. Plísně 

Mnoho lidí se stane alergickými na plíseň až v dospělosti, přestože v minulosti na tento druh alergie netrpěli. Plísním se snažíme předejít zejména dostatečným větráním, pravidelným vynášením odpadkového koše, pořízením odvlhčovače vzduchu nebo i tím, že se vyhneme tapetám, které plísně podporují. Kvůli plísním nás mohou začít provázet problémy, jako je mykóza nebo dýchací problémy (rýma, kašel, dušnost).

Plísně většinou doma najdeme na vlhkých a tmavých místech, jsou to většinou kouty v koupelně, toaletě, spíži, ale i v rozích u oken nebo třeba v kuchyni. Pokud se plísně objeví, okamžitě proti nim zasáhněte, ideálně pomocí desinfekčních přípravků, a situaci nepodceňujte. Je také důležité průběžně kontrolovat stav potravin ve vaší ledničce a včas vyhazovat věci, které začínají plesnivět. Pokud chcete předejít alergiím na plíseň, můžete si v prevenci poradit pomocí odvlhčovačů nebo čističek vzduchu.

Galerie: Zvlhčovače vzduchu

4. Švábi

Švábi se vyskytují spíše v tropických oblastech, avšak můžeme se s nimi zřídka setkat i u nás. V ČR se nejčastěji setkáváme s rusem domácím, který patří mezi ty drobnější. Ke svému rozmnožování švábi potřebují teplotu 25–30 °C, kterou nacházejí právě v koupelnách nebo třeba kuchyních. Švábi alergeny vypouštějí pomocí výkalů nebo také při rozkladu mrtvého těla švába. Bránit se proti nim je velmi obtížné, protože se ve většině případů přemisťují prostřednictvím odpadních nebo teplovodních šachet, a tudíž pokud se nám podaří vyhubit šváby v našem bytě, hrozí znovu osídlení z jiného bytu. Proto je ideální řešení společné šachty nechat důkladně vydezinfikovat.

5. Pyl

Alergie na pyl patří mezi nejčastější alergie, které nás trápí. Pokud jste alergičtí na pyl, rozhodně vám nepomůže, když se budete v kritické době zdržovat v bytě se zavřenými okny s domněnkou, že to zabrání pylu dostat se dovnitř.

Opatření při pylové alergii

  • Tmavé brýle a kšiltovka – zabrání pronikání alergenů do očí, kde způsobuje slzení a pálení. Především děti si pak neustále mnou oči a cesta k druhotné infekci je otevřená.
  • Proplachování nosních dutin – čistí nos a sliznici zbaví všech nečistot, jako jsou bakterie, viry, prach a alergeny. Stačí k nim koupit speciální konvičku a použít obyčejný roztok slané vody.
  • Převlékání a mytí vlasů – každý pylový alergik by se měl po návratu z venku převléknout a opláchnout si vlasy i tělo. Všude totiž ulpívají částečky pylu. V sezóně také omezte větrání.

Více v článku: Alergik má chodit ven po dešti

V momentě, kdy se rozhodnete vyrazit si na procházku ven třeba se svým psem, tak si nevědomky z procházky přinesete pyl přímo domů na vašem oblečení, ve vlasech nebo v chlupech svého zvířete. Doporučuje se tedy domácí zvíře po návratu z procházky řádně vyčesat, ihned se převléknout do domácího oblečení nebo rovnou vykoupat. Dále je určitě dobré využít klimatizaci, pokud ji máte, místo větrání pomocí oken. Účinným pomocníkem je také čistička vzduchu s HEPA filtrem, která  domácnost dokáže zbavit až osmdesáti procent pylů v ovzduší.

Zdroj: TZ Dyson

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).