Hlavní navigace

Slimáková, Fořt, Škába: Jaké hlavní jídlo milují a nesnášejí výživoví poradci?

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Margit Slimáková má ráda české krupoto, ale nad rajskou proseděla hodiny. Petr Fořt miluje šneky, hotovku by si nedal ani za nic. A Martin Škába? Nesnášel zelí, dnes ho miluje. Co ještě mají rádi a neradi výživoví poradci?

Na jakém hlavním jídle si nejvíce pochutnávají výživoví poradci a jaké by nesnědli? Oslovili jsme tři z nich a tady jsou odpovědi.

RNDr. Petr Fořt, CSc.

Odborník ve výživě s erudicí v klinické biochemii, vědeckou praxí v imunochemii a ve sportovní fyziologii. Autor vědeckých prací, zabývajících se fyziologií, biochemií a výživou ve vrcholovém sportu. Poradce profesionálních sportovců a pro dětskou sportovní výživu. Autor celé řady produktů sportovní výživy a speciálních potravin. Popularizátor reálné výživy formou článků v magazínech a v pořadu ČT „Pod pokličkou“. Autor řady knižních publikací o výživě. Autor Komplexní nutriční typologie, používané sítí poraden Světa zdraví. Angažuje se v oblasti dětské výživy a pokračuje v šíření odborných znalostí ve sportovní výživě. Spolupracuje s odbornými lékaři v oblasti preventivní medicíny a řešení obezity. www.zdraveprovas.cz

Jaké je vaše oblíbené hlavní jídlo? 

Odpovím vlastně stejně jako na otázku o zdravých a pro mne nepřijatelných potravinách. Ostatně, mně termín „hlavní jídlo“ připadá jako anachronismus – ale budiž. Kromě toho připomenu, že za určitých okolností polévka, nebo naopak racionální „moučník“, mohou být také hlavními jídly.

Jsou dny, a není jich málo, kdy z pohledu běžného strávníka nemám několik dní „hlavní jídlo“. Jsou dny, kdy mám dvě nebo i tři hlavní jídla denně, až na to, že ani jedno neodpovídá pojmu „hlavní jídlo“. Jen výjimečně si při obědě dám „standardní“ kombinaci polévka a hlavní jídlo. Nejím však také předkrm a po jídle moučník, ovoce či dokonce sýry. Nevidím důvod. Střídám všechny základní typy hlavních jídel – vegetariánská (cca 40 %), smíšená (cca 20 %) a masitá (cca 40 %). Dost často také jen zeleninový salát, ale v kombinaci s pečeným masem nebo vejci nebo obojím. Občas (jednou za měsíc či dva nebo i méně často) si pošmáknu na smažených kančích řízečcích. Ale k tomu jen salát, nikoliv „příloha“. Nebo kachní prsa, restovaná králičí játra, nejčastěji maso drůbeží. Miluji šneky – se špenátem a máslem. Z vegetariánských jídel mám nejraději batátovou kaši s dušenou zeleninou, quinou se zeleninou a houbami, jednoduchý bramborový salát. No, asi bych neměl zapomenout na některé typy sushi.

Jaké hlavní jídlo naopak nemáte rád či ho dokonce nepozřete? 

Jaká hlavní jídla nemám rád? Ale to je slabý výraz! Nedám si ani omylem hamburger, hot-dog, pizzu, cokoliv z „hotovek“ (nikdy žádnou konvenční omáčku, natož s knedlíky), hranolky, bufetovou sekanou, párky. A také nedám mořské plody.

PharmDr. Margit Slimáková

Patří v současnosti k nejvýraznějším českým specialistům na výživu a zdravotní prevenci. Popularizuje u nás Zdravý talíř, který chce nahradit zastaralou výživovou pyramidu. Je také odbornou garantkou iniciativy Skutečně zdravá škola, která usiluje o regulaci bufetů a prodeje sladkostí ve školách po vzoru vyspělejších zemí. www.margit.cz

Jaké je vaše oblíbené hlavní jídlo? 

Oblíbených jídel mám spoustu od českého krupota, přes indické dhály s rýží až po mexické tortilly s fazolemi, avokádovým krémem a hromadou zeleniny. V poslední době jsem nejvíce nadšená z hustých krémových polévek. Uvařím nejrůznější zeleninu, co je zrovna po ruce, a poté ponorným mixérem rozmixuji do krému. Vhodnou obměnou je rozmixování předem upečené zeleniny, třeba paprik s cibulí, zahuštění polévky červenou čočkou anebo dochucení smetanou či olejem na talíři. 

Jaké hlavní jídlo naopak nemáte ráda či ho dokonce nepozřete? 

Dodnes nesnáším ani vegetariánskou rajskou, protože mi ji dokonale znechutila školní jídelna. Byla odporně sladká a já nad talířem na příkaz učitelek proseděla i hodinu. A po celou tu hodinu ji stejně partyzánsky zvládala odmítat. 

Ing. Martin Škába

Výživový specialista, propaguje propojení východního a západního pohledu na oblast stravy, propojení mysli a těla v oblasti ovlivňování vitality, zdraví a hubnutí. Kromě osobního poradenství se věnuje i firemnímu sektoru. Pro firmy zpracovává workshopy, přednášky a teambuildingy z oblasti podpory pracovní výkonnosti, podpory mozkové činnosti, eliminace negativních dopadů sedavé práce, prevence chřipky, angíny na pracovišti apod. www.skaba.cz

Jaké je vaše oblíbené hlavní jídlo? 

Miluji uvařenou červenou čočku s rýží natural, k tomu restované mandle na kokosovém tuku, uvařenou zeleninu a kousky avokáda. Dá se to jíst jako teplé jídlo, ale i jako studené. Velmi výživné jak na skladbu aminokyselin, mastných kyselin, vlákniny, enzymů a fytonutrientů.

Jaké hlavní jídlo naopak nemáte rád nebo ho dokonce nepozřete? 

Hlavní jídlo, které nesnáším. Nejdříve se musíme podívat na dobu, kdy jsem stravě ještě nerozuměl a plácal jsem páté přes deváté. V tuto dobu jsme neměl rád buchtičky se šodó, dále čočku s vejcem, párkem a okurkou a také vepřo knedlo zelo. Hlavně jsem nesnášel zelí. Je to zajímavé, že jak jsem se pak dlouhá léta léčil a zkoušel různé stravovací návyky a kombinace potravin, zelí jsem si plně zamiloval. Hlavně to kysané zelí. Dneska taky miluji luštěniny, i když jsem je dříve nemohl ani cítit. Když jsem byl mezi prvním až šestým rokem věku, nechtěl jsem jíst prakticky nic. Dále pak v období školního stravování vzniklo jistě mnoho averzí na pokrmy – třeba koprovka nebo rizoto. Ještě jsem zavzpomínal, že takové ty „rozblemcané a skoro tekuté bramborové kaše“ s karbanátkem – to byla také hrůza. Ještě nyní mi z toho leze mráz po zádech. To bylo šílené. V současnosti nemusím koprovou omáčku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).