Hlavní navigace

Salima 2016: Trojice českých výrobců, kterou musíte znát

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Před pár dny skončil jubilejní ročník potravinářského veletrhu Salima, který hostil nepřeberné množství vystavovatelů, chutí, vůní i výrobků, které ještě neznáte. Poznejte trojici těch, kteří nás nejvíce zaujali.

Každé dva roky se v Brně koná potravinářský veletrh Salima. Stejně jako ročník minulý i ten letošní, třicátý, byl určen jak odborníkům, tak i laické veřejnosti. Ti všichni zde během tří dnů mohli ochutnat piva ze čtyřiceti minipivovarů, celou řadu vín, čokolád, ale i mnoho řemeslných sýrů, salámů, zmrzlin i medů. Prezentovali se zde nejen čeští výrobci, ale i ti zahraniční. My jsme na veletrhu byli a vše podstatné okem fotoaparátu zaznamenali. Co nás na Salimě nejvíce zaujalo? Vybrali jsme tři nejzajímavější české výrobce.

Tvarůžková cukrárna

Zcela unikátní nabídku nevšední cukrárny jsme našli hned za branami areálu A. „Podle rodinných receptů pečeme tvarůžkové moučníky, které se tváří sladce, ale chutnají slaně s vůní Olomouckých tvarůžků. Nabízíme více než dvacet druhů těchto moučníků a na rodinné oslavy pečeme také tvarůžkové dorty,“ řekla nám Blanka Poštulková, která spolu s rodiči vlastní hned dvě tvarůžkové cukrárny v Olomouckém kraji.

Kdo by to byl řekl, že se z tvarůžků dá vyrobit fantastická lokše a že tak dobře může chutnat zázvorový koláček s tvarůžky. Výrobci se ale nebojí ani kombinací s ořechy nebo povidly. Kdo není moc na sladké, přijde si tu na své. Jako doplněk k vínu či pivu – ideální.

Na Salimě nebyli Poštulkovi prvně, ve svých začátcích se tu prezentovali a stejně jako dnes sbírali inspiraci, nápady a kontakty. „Našim cílem bylo rozšíření povědomí o naší rodinné cukrárně a tvarůžkových moučnících, což se myslím velmi pěkně povedlo. Rádi tak svoji účast na veletrhu zopakujeme,“ řekla nám Blanka Poštulková. Už brzy se do tvarůžkové cukrárny vyrazíme podívat, sledujte proto server Vitalia.cz, ať víte, jak se pravé tvarůžkové dorty vyrábějí.

Čokoládovna Troubelice

Stánek byl permanentně v obležení, prakticky se k němu nedalo dostat, což značilo, že zrovna zde mají něco, co stojí ta tlačenici. Teplá mléčná nebo hořká čokoláda – žádná hnědá voda ze stroje, kvalitní čokolády a spousta dalších výrobků z kakaových bobů z Ekvádoru, to byl pravý důvod, proč se k Troubelickým pomalu nedalo přiblížit.

Vysokojakostní čokolády v Troubelicích vyrábějí teprve od roku 2013, ale už teď jsou v jednom kole. Rozhovory, reportáže, televize, tisk… Jejich čokolády jsou totiž zcela jiné, než je znáte z obchodů, i těch kvalitnějších. „Čokolády sladíme panelou, ztuhlou šťávou z cukrové třtiny. Naše čokolády jsou bezlepkové, neobsahují jiné rostlinné tuky – vyjma kakaového másla, lecitin a přídatné látky,“ řekla nám Jitka Bačíková z Troubelické čokoládovny. Zajímavostí je i fakt, že si všechny suroviny k výrobě dovážejí přímo z Ekvádoru, kde mají svého zástupce, který dohlíží na sklizeň, nákup a nakládku zboží.

Už jste měli čokoládu se spirulinou, chia semínky či guaranou, nebo horkou čokoládu z opravdové čokolády? Zažijete zcela nový čokoládový požitek… A že to nejsou plané řeči, dosvědčuje i ocenění, které si z letošní Salimy Bačíkovi odnesli: získali Zlatou Salimu 2016 za teplou hořkou čokoládu. „Celý letošní ročník Salimy byl v duchu příjemné a přátelské atmosféry, přestože každý veletrh pro nás znamená spoustu příprav a práce, samotný veletrh jsme si opravdu užili a dalo by se říci, že Salima je již naše srdeční záležitost. Velmi rádi přijedeme i na další ročník,“ dodala Jitka Bačíková.

Českokrumlovský karamel od Vaška

Karamel dnes umí doma udělat kdekdo, takže podnikat s ním se může jevit jako bláznovství. Jenže když máte v hlavě plno nápadů, kombinací a chutí, děláte všechno poctivě a umíte to prodat, tak jste rázem v trojici těch, které tu dnes velebíme. „Náš velký zájem o kvalitní potraviny nás vedl k tomu, používat doma kvalitní sladidla a mezi nimi právě i karamel. Posléze jsme jej začali vyrábět i pro obchod, protože jsme zjistili, že v této kvalitě není běžně na českém trhu k sehnání. Navíc jej vyrábíme tradičním ručním způsobem a s láskou,“ popsal nám důvody, které ho vedly k založení rodinného podniku, Václav Kalkuš.

Ale obyčejný karamel není to, co by ho živilo, hlavním tahounem jsou tekuté karamely s příchutí, ovšem bez konzervantů, emulgátorů a škrobů. „Prozatím máme karamely jako kávový, pampeliškový, s chilli a solí i s kakaem a vanilkovým luskem,“ vypráví majitel. Zcela unikátní a jedinečnou „dietku“ lze pak označit Evin mls, což je české bio ovoce ve Vaškově karamelu. Tím zatím výčet portfolia končí, ale právě na Salimě pan Kalkuš prý našel mnoho budoucích obchodních partnerů, se kterými naváže spolupráci. Jak řekl, hledal kvalitní potraviny a nyní i jejich propojení s jeho karamelem. Kdo ví, třeba se za čas dočkáme Vaškova karamelu v Troubelické čokoládě nebo v dortíkách z tvarůžků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).