Hlavní navigace

Seriál Zapomenuté potraviny

Nesměly chybět ve spížích našich babiček či prababiček, pak upadly v nemilost a zapomnění.  Ochuzujeme se? Velice.

Oskeruše můžete jíst čerstvé. Pověstná je ale pálenka

Oskeruše jsou již téměř zapomenutou plodinou. Na Slovácku přitom na tento tradiční strom nedají dopustit. Pálenka oskorušovica prý léčí trávicí systém a navíc je velmi vzácná.

Blanka Chocová

31. 3. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Zapomenuté potraviny: Vodní ořechy na vymření

„Vodní ořechy“, plody kotvice plovoucí, se dříve jedly stejně jako jedlé kaštany. Našli byste je skoro v každém rybníku. Dnes je kotvice kriticky ohroženým druhem. Kam zmizely oblíbené plodiny našich předků?

Blanka Chocová

20. 5. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Žaludy v kuchyni? Pochoutka jako od Rumcajse

Žaludy se v kuchyni jen tak nevidí. I naši předkové se k nim uchylovali spíše v době nouze. Žaludovka je přitom chutná náhražka kávy a se žaludovou moukou se dá slušně kouzlit.

Blanka Chocová

6. 5. 2015 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Zapomenuté potraviny: Co jsou dřínky?

Málo známé dřínky se dají zavařovat a nakládat stejně jako olivy. Hodí se do zavařenin i omáček. Jsou plné vitamínu C a rostou pomalu na každé teplejší mezi.

Blanka Chocová

26. 3. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Pučálka – staročeský fast-food

Na jaře všechno klíčí… Klíčit může i jídlo na talíři. Pučálka je tradiční postní pokrm, navíc přímo nabitý vitamíny. Dřív ho prodávaly na ulici báby pučálnice.

Blanka Chocová

4. 3. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jedlé kaštany ze starých herbářů překvapí

Pečené kaštany dnes spíše dokreslují nostalgický obrázek zimní romantiky. Naši předkové je ale považovali za mocné životabudiče, které přemáhají únavu a dokážou probudit i tělesnou žádost.

Blanka Chocová

20. 1. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Tuřín – středověký bojovník proti hladu i bolavým zubům

Stěží bychom hledali dnes někoho, kdo do svého jídelníčku běžně zařazuje tuřín. Přitom je to zelenina jako každá jiná, její listy jsou bohaté na vlákninu a vápník a dají se připravit stejně jako špenát.

Blanka Chocová

18. 11. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jáhly – ideální tip pro línou snídani

Jáhly patří mezi nejméně alergizující potraviny, jsou zásadotvorné, bezlepkové a v neposlední řadě výborné! Proč je tedy nevaříme více? Naše babičky a prababičky je vařily. Znáte jáhlovou polévku nebo tradiční jahelník?

Blanka Chocová

10. 11. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Zapomenuté potraviny: Kroupy k zamilování

Ječné kroupy nesměly chybět ve spížích našich prababiček, poctivá kroupová polévka už ale v našem jídelníčku moc často nefiguruje. Ochuzujeme se? Velice.

Blanka Chocová

27. 10. 2014 0:00
Doba čtení: 6 minut

Prababičky myslely dopředu: Jak si uchovat zeleninu na zimu

Nejen zelí, ale i kopr, pažitku, papriky a další zeleninu a byliny nakládaly naše prababičky. Našli jsme dokonce recept na kečup z roku 1939.

Blanka Chocová

14. 10. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Co babičky vyráběly a my kupujeme v supermarketu

Jsme tak zhýčkaní. V obchodu si koupíme krabičku, vložíme ji do mikrovlnky. Cink. A večeře je na stole. Představuju si, co by na to řekla moje babička.

Jana Poncarová

16. 5. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Ovesná kaše není jen pro slečinky, snídají ji i kulturisté

Snídaně je základ a ovesná kaše je skvělý start do nového dne. Čím nám prospívá a proč je ideální na občerstvení organizmu před sportem?

Blanka Chocová

26. 3. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Netradiční plody: kdoule, mišpule a spol.

Klikve, jeřabiny, dřišťál, moruše, trnka… Netradiční plody zpestří jídelníček, jsou dobré a zdravé. Zkuste recept na kdoulový „sýr“, je to bomba a v chladu vydrží i několik měsíců.

Taťána Kročková

16. 8. 2013 0:00
Doba čtení: 6 minut

Zažeňte špeky černým kořenem. Máme exklusivní recept

Taková zelená mrkev to je, jako ořechy to chutná a kaloriemi to neoplývá. Co to je? Diabetiky a revmatiky milovaný – černý kořen, neboli hadí mord španělský.

Kateřina Čepelíková

22. 6. 2012 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Co jedly naše (pra)babičky a my máme za nové

Prvorepubliková kuchyně byla alespoň v bohatších rodinách světová. Využívaly se suroviny, které dnes „objevujeme“. Losos, chřest a lanýže? Jistě! A nejen to.

Jana Poncarová

16. 4. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty