Hlavní navigace

Seriál Dýně: druhy, pěstování, recepty

Kolumbovi vděčíme za dýně a dýním za figuru

Nebýt Kryštofa Kolumba, nikdy nedoceníme nezměrou sílu dýňové dužniny, semen ani oleje. Vydejte se s námi na výpravu, která odtajní historii i současnost plodu zvaného dýně.

Doba čtení: 3 minuty

Dýně zraje jako víno. Když ji dobře skladujete

Dříve se ve sklepích skladovala jablka, dnes je okupují dýně. Daří se jim dobře ve vlhku, nebo si libují v panelákovém bytě? Poradíme, jak skladovat dýně, aby byly i na jaře ve formě.

25. 10. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Dýně Hokkaido má preventivně protinádorové účinky

Pravidelně deset deka dužiny dýně Hokkaido postačí k tomu, aby až třikrát klesla pravděpodobnost vzniku nádorového onemocnění. Semena dýní jsou zase přírodní zásobárnou zinku a železa.

23. 10. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Dýně chutná nasladko i naslano

Dýně neslouží jen k výzdobě, své pevné místo má v kuchyni. Pod pokličkou nebo na plechu, naslano i nasladko. Máme pro vás zaručené tipy a recepty na dýňové variace.

22. 10. 2013 0:00
Doba čtení: 6 minut

7 nejznámějších druhů dýně

Na světě jsou desítky druhů dýní. Hokkaido je jediná, která se před tepelnou úpravou neloupe. Všechny druhy dýní jsou jedlé, a to i ty okrasné. A každý druh dýně musíte pěstovat zvlášť.

Doba čtení: 5 minut

Dýně v kuchyni – receptem to končí, důležitý je už výběr a skladování

Přestože dýně letos mají svůj nejslavnější den už za sebou, pořád jsou hojně k mání a stále z nich můžeme vařit, péct či smažit. Vlastně až do jara, při dobrém skladování vydrží dlouho.

12. 11. 2012 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Tisíc dobrých důvodů, proč zasadit dýni

Tisícovku nedáme, ale ve prospěch dýně toho mluví hodně: je zdravá i léčivá, není kalorická, můžete ji vařit, péct, smažit, grilovat, odšťavňovat. Každý z mnoha druhů je k něčemu dobrý.

Doba čtení: 5 minut

Dýně Hokkaidó – nejlepší je pečená

Je to malé, oranžové (někdy ale zelené, a někdy taky úplně jiné), krásné, chutné, plné vitamínů, snadno se to pěstuje, dlouho to vydrží… Prostě k sežrání. Co je to?

Doba čtení: 4 minuty

Sezóna dýní začíná. Umíte ji připravit?

Přestože oslavám Halloweenu většina Čechů příliš nehoví, dýňová dekorace si u nás své místo našla. Jako lampy zdobí nejednu zahradu. Vnitřek této neobvyklé zeleniny ale často končí v odpadkovém koši, což je obrovská škoda – dužina, semínka a dýňový olej jsou totiž cenným zdrojem vitamínů a živin.

Doba čtení: 4 minuty