Hlavní navigace

Ztráta a zhoršení hlasu: jak se jich co nejrychleji zbavit?

19. 4. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Význam hlasu obvykle vnímáme až ve chvíli, kdy je jeho kvalita zhoršená nebo když nemůžeme mluvit vůbec. Stav se při správném režimu zlepší během několika dnů. Lidé s přetrvávajícími hlasovými obtížemi by se měli nechat vyšetřit a poradit se s odborníky.

Změnám hlasu často předcházejí infekční onemocnění, v poslední době se tyto potíže objevovaly i v souvislosti s nemocí covid-19. Pokud se hlas nezlepší do dvou týdnů po nachlazení či jiné nemoci, je vhodné vyhledat odbornou pomoc.

Co se dozvíte v článku
  1. „Běžná“ ztráta hlasu, nebo vážnější problém?
  2. Jak vzniká hlas a kde dochází k potížím
  3. Časté příčiny ztráty hlasu
  4. Jak se projevují problémy s hlasem?
  5. Hlas a nádorová onemocnění
  6. Jak pečovat o svůj hlas
  7. Co pomůže na ztrátu hlasu

„Běžná“ ztráta hlasu, nebo vážnější problém?

„Zhoršení hlasu může být způsobeno celou řadou získaných chorob, naštěstí ve většině případů nerizikových pro život pacientů. Někdy je ale zhoršení hlasu projevem vznikajícího nádoru či přednádorové léze. Časná diagnostika je alfou a omegou úspěšné terapie, a proto je třeba důležitost vyšetření odborným ORL specialistou neustále zdůrazňovat,“ říká přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. lékařské fakulty a Fakultní nemocnice v Motole Jan Plzák, předseda odborné České společnosti otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku.

Některé potíže není možné odhalit běžnou vizuální kontrolou krku. Hrtan, který se podílí na tvorbě hlasu, není dobře přístupný přímému pohledu. Vyšetřit se tak dá pouze s využitím speciálního technologického vybavení, které mají k dispozici lékaři v odborných ambulancích, kde se lidé s hlasovými potížemi a poruchami dostanou k důkladnému vyšetření.

Jak vzniká hlas a kde dochází k potížím

Lidský hlas vzniká modulováním proudu vzduchu při výdechu z plic. Děje se tak díky práci hlasivek, které svým kmitáním a stahováním utvářejí hlas. Hlasivky jsou párový orgán uložený v hrtanu a při jejich poškození nebo zánětu dochází k potížím s mluvením.

Lékařský obor, který se zabývá zdravím hlasivek a hlasu, se nazývá foniatrie a je jedním z oborů otorinolaryngologie neboli ORL.

Časté příčiny ztráty hlasu

  • laryngitida (zánět hlasivek a hrtanu) aj. infekční onemocnění (např. covid),
  • zátěž hlasivek (dlouhé mluvení, krátké, ale intenzivní namáhání hlasivek ap.),
  • kouření,
  • podráždění při nadýchání chemikálie,
  • chladný vzduch či klimatizace.

Jak se projevují problémy s hlasem?

Problémy s hlasem jsou často provázeny chrapotem, bolestivostí při mluvení nebo přeskakováním hlasu. Vážnější potíže se projeví i pliváním krve nebo hlenu. Tyto příznaky vyžadují okamžitou pozornost a návštěvu praktického lékaře nebo ORL specialisty.

Změnám hlasu často předchází infekce horních cest dýchacích. Toto onemocnění způsobuje otok hlasivek, a tak i změnu jejich vibrace, což vede ke změně hlasu. Pokud se hlas nezlepší do dvou týdnů po nachlazení, neváhejte navštívit specialisty na ORL. Zde podstoupíte podrobná vyšetření, která potvrdí či vyloučí závažné onemocnění.

Hlas a nádorová onemocnění

Především kuřáci a konzumenti tvrdého alkoholu, avšak nejen ti, jsou ohroženi zvýšeným rizikem vzniku nádoru v oblasti hrtanu, ve kterém se nacházejí hlasivky. Toto onemocnění spadá pod souhrnné označení „rakovina hlavy a krku“.

Konkrétní léčba nádoru hrtanu se neodlišuje od jiných typů rakoviny. Přednostně se používá léčba ozařováním nebo léčba chirurgická. Lékaři se vždy snaží zachránit nemocnému hlas, ale ne vždy je to možné. Úspěšnost léčby závisí hlavně na včasném nalezení nádoru, zdůrazňují specialisté.

Jak pečovat o svůj hlas

Odpočinek

  • Pokud máte infekci v krku či laryngitidu, nenamáhejte svůj hlas.

Kouření a alkohol

  • Omezte konzumaci alkoholu a přestaňte kouřit. Oboje zvyšuje nebezpečí poškození hlasivek a riziko vzniku rakoviny hrtanu.

Pára

  • Inhalace páry je doporučovaným zklidňujícím prostředkem. Pára účinně zmírňuje otoky a podráždění nejen v oblasti hrtanu.

Pitný režim

  • Pijte každý den dostatek tekutin, denně se doporučuje vypít 6 až 8 sklenic vody. Pozor, káva a čaj mají spíše diuretický účinek. Snižují množství vody v těle a tím i vysušují hlasivky.

Správné držení těla

  • I správné držení těla především v oblasti krku, kde dochází k rezonanci hlasu, může ovlivnit kvalitu vašeho hlasu.

Dechová cvičení

  • Také pravidelné dechové cvičení má pozitivní vliv na svaly potřebné při tvorbě hlasu.

Zdroj: 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy

Co pomůže na ztrátu hlasu

Při krátkodobé ztrátě hlasu nebo zhoršené kvalitě mluvení odborníci doporučují zejména hlasový klid, tedy nemluvit, ale ani nešeptat! Při šeptání jsou hlasivky namáhány ještě více než při běžné řeči.

Důležité je udržovat krk v teple a vlhku, doporučují se zábaly, například Priessnitzův (vlažný mokrý, na něj suchý teplý), případně zvlhčovat vzduch, třeba mokrou textilií položenou na topení.

K osvědčeným tipům patří inhalace Vincentky a dostatek tekutin. Při zánětu pomáhají léky, které ředí hlen a tím usnadňují vykašlávání. Hlen pomohou naředit i bylinné čaje s obsahem slizu. Dále při namožených hlasivkách uleví potížím cucací pastilky, které působí lokálně, přímo v hrdle. S výběrem konkrétního produktu poradí nejlépe v lékárně, alternativou je také homeopatická léčba z rukou lékaře či lékárníka.

Pokud jsou však vaše potíže trvalejšího rázu, stav se nelepší nebo dokonce zhoršuje, je vhodné vyhledat lékaře:

„Myslíte, že máte problém s hlasem? Je váš hlas ochraptělý? Cítíte v krku bolest, napětí, ‚knedlík‘? Delší mluvení vyžaduje velké úsilí? Vaše okolí má pocit, že máte rýmu, i když ji ve skutečnosti nemáte? Už nemůžete vyzpívat vysoké tóny? Nemůžete se rozmluvit? Pokud jste odpověděli na některou z otázek kladně, navštivte svého praktického lékaře,“ doporučují odborníci 1. lékařské fakulty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).